Αντίδραση στο Δήμο Βοΐου για την επικείμενη κατάργηση ενός Αστυνομικού Τμήματος και του Συνοριακού Σταθμού Τσοτυλίου
Ο Δήμαρχος Βοΐου ενημέρωσε το σώμα ότι έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών τόσο με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με Βουλευτές και στελέχη των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας τη διατήρηση και των δύο Αστυνομικών Τμημάτων στο Δήμο Βοΐου, Νεάπολης και Σιάτιστας, αλλά και του Σταθμού Συνοριακής Φύλαξης Τσοτυλίου.
Σε επιστολή που απέστειλε στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, αλλά και στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Βοΐου επισημαίνει πως είναι αδιανόητο ο δεύτερος σε έκταση Δήμος της Ελλάδας, όπως το Βόιο, να στερηθεί ένα Αστυνομικό Τμήμα, τη στιγμή που έχει ήδη στερηθεί ανάλογων υπηρεσιών με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Όπως αναφέρει και στην επιστολή του προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ο Δήμαρχος Βοΐου, η αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να έχει ως κριτήριο μόνον το δημοσιονομικό όφελος, αλλά να γίνει βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (πληθυσμιακών, γεωγραφικών, παραβατικότητας) της κάθε περιοχής. Ο Δήμος Βοΐου συγκεντρώνει σημαντική οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που επιβάλει την ενίσχυση – και όχι την αποδυνάμωση – της προληπτικής αστυνόμευσης, των περιπολιών και της άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι τα Αστυνομικά Τμήματα Σιάτιστας και Νεάπολης δεν επιβαρύνουν το ελληνικό κράτος με έξοδα ενοικίου, καθώς στεγάζονται το μεν Αστυνομικό Τμήμα της Σιάτιστας σε κτίριο, τα έξοδα του οποίου καλύπτονται από ευεργέτη της πόλης και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, και το δε Αστυνομικό Τμήμα της Νεάπολης σε ιδιόκτητο κτίριο.
Στην περιοχή λειτουργούν σημαντικές επιχειρήσεις του Δημοσίου, Τράπεζες, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις γούνας και δέρματος, οι οποίες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, και απαιτούν προστασία και αστυνόμευση, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανέχεια των πολιτών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η περιοχή του Βοΐου αποτελεί τουριστικό προορισμό και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίοι ενισχύουν τις τοπικές αγορές που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή του Βοΐου η μη ύπαρξη ενός Αστυνομικού Τμήματος, που καλύπτει μεγάλο γεωγραφικό μέρος του Δήμου, θα είναι καταλυτικές, καθώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ενισχύεται από την ύπαρξη Αστυνόμευσης της περιοχής, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα διάφορα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται ανά διαστήματα στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά την περιοχή του Τσοτυλίου, επιβάλλεται να υπάρχει Αστυνομική κάλυψη λόγω της λειτουργίας Τραπεζών και ΕΛΤΑ.
Τέλος, ο Δήμαρχος Βοΐου ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα περιμένει τη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες για το θέμα αυτό, και έπειτα ανάλογα με το αποτέλεσμα θα προχωρήσει ο Δήμος σε αντίστοιχες ενέργειες και κινητοποιήσεις.
- Προηγούμενο Πώς μπορούν δημοτικοί υπάλληλοι να καλύπτουν θέση διευθυντή κοινωφελούς επιχείρησης
- Επόμενο Παρουσίαση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας