Αντιδράσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για το νερό
Η μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας των εταιρειών ύδατος στη ΡΑΕ δεν υποκρύπτει προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας στη Βουλή, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το περιθώριο για συγχωνεύσεις δημοτικών εταιρειών ύδρευσης και την περαιτέρω «είσοδο» ιδιωτών στη συντήρηση των έργων μέσω συμπράξεων με το Δημόσιο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ πάντως χαρακτήρισε «ετεροβαρές» το προτεινόμενο σχήμα, ενώ υποστήριξε ότι η Αρχή δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα νέα της καθήκοντα χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό. Στην υποστελέχωση στις υπηρεσίες τους εστίασαν και οι φορείς εταιρειών ύδατος και διαχείρισης απορριμμάτων.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου των 263 άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις φορέων και των εκπροσώπων των κομμάτων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 14 Μαρτίου.
Τη συζήτηση με τους φορείς σχεδόν μονοπώλησε η μεταφορά της εποπτείας των οργανισμών διαχείρισης υδάτων και απορριμμάτων στη ΡΑΕ. «Το σχέδιο νόμου αποτυπώνει την εμπιστοσύνη στην Αρχή, μεταφέροντας όμως έναν σημαντικό διοικητικό φόρτο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Θανάσης Δαγούμας. «Στα τρία έτη της θητείας μου έχουν αποχωρήσει 48 στελέχη από την αρχή, καταβάλουμε τεράστιο έργο και τα στελέχη μας είναι στα όριά τους», ανέφερε.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, πολλοί φορείς υποστήριξαν ότι το νέο σχήμα ανοίγει το δρόμο για την «ιδιωτικοποίηση» των υπηρεσιών που σχετίζονται με το νερό. «Οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι κοινοφελείς, μη κερδοσκοπικές, ανταποδοτικού χαρακτήρα», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. «Οι δημοτικές επιχειρήσεις ελέγχονται- η τιμολογιακή πολιτική από τα δημοτικά συμβούλια, οι προϋπολογισμοί από ορκωτούς λογιστές. Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι η νέα Αρχή εποπτεύει την εφαρμογή συμβάεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους. Άρα τι κάνει η κυβέρνηση; Διαμορφώνει αυτή την αγορά». «Η Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαρίσης ανακτά το 120% του κόστους, δηλαδή 20% παραπάνω και επιπλέον έχει απώλειες 28,5% σε πόσιμο νερό», απάντησε ο κ. Σκρέκας. «Αυτά θέλουμε να αλλάξουμε, δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την παροχή νερού».
Αναλόγως, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Παπαναστασίου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «ούτε οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και οι δήμοι λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς, επομένως δεν αναπτύσσουν σχέσεις ανταγωνισμού», σημειώνοντας ότι κατά συνέπεια δεν έχει λογική η ένταξή τους σε μια ρυθμιστική Αρχή.
- Προηγούμενο Στους παγκόσμιους πρωταθλητές στην κατανάλωση καφέ η Ελλάδα – Ποια χώρα σερβίρει τον πιο ακριβό
- Επόμενο 1528 προσλήψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους