email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Επιμελητήριο Γρεβενών
Ταξί-Χρήστος Χασιώτης
Θεατρική παράσταση «Αχ έρωτα»
POTIKA MYRTO

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Ανεξέλεγκτα τα fake news για τον κοροναϊό στα social media

Μεγάλος αριθμός αναρτήσεων που διασπείρουν παραπληροφόρηση για τον κοροναϊό παραμένουν online, σύμφωνα με έρευνα του Center for Countering Digital Hate.

Όπως αναφέρει το BBC, περίπου 649 δημοσιεύσεις αναφέρθηκαν στο Facebook και στο Twitter, μεταξύ των οποίων κάποιες με ψευδείς «θεραπείες», αντιεμβολιαστική προπαγάνδα και θεωρίες συνωμοσίας για το 5G.

Το 90% εξ αυτών παρέμεναν ορατές online μετά, χωρίς καμία υπόδειξη/ επισήμανση από τα κοινωνικά δίκτυα.

Τι απαντoύν Facebook και Τwitter

Κατά το Facebook το δείγμα αυτό δεν ήταν αντιπροσωπευτικό.

Εκπρόσωπος είπε πως «λαμβάνουμε επιθετικά μέτρα για την απομάκρυνση της επιβλαβούς παραπληροφόρησης από τις πλατφόρμες μας και έχουμε απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων ισχυρισμοί για ψευδείς θεραπείες. Κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο βάλαμε προειδοποιητικές υποδείξεις σε περίπου 90 εκατομμύρια περιπτώσεις περιεχομένου που σχετιζόταν με τον Covid-19 και αυτές οι υποδείξεις εμπόδιζαν τους χρήστες να δουν το αρχικό υλικό στο 95% των περιπτώσεων. Θα ενημερώσουμε οποιονδήποτε έχει κάνει like, κοινοποίηση ή σχόλιο σε αναρτήσεις σχετικά με τον Covid-19 που έχουμε κατεβάσει».

Το Twitter ανέφερε πως βάζει προτεραιότητα στην απομάκρυνση περιεχομένου για τον Covid-19 «όταν έχει κάλεσμα για δράση που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη».

«Όπως είχαμε πει προηγουμένως, δεν θα προβαίνουμε σε δράση για κάθε tweet που περιέχει ελλιπείς ή αμφισβητούμενες πληροφορίες για τον κοροναϊό. Από τότε που εμφανίσαμε αυτές τις νέες πολιτικές στις 18 Μαρτίου, τα αυτοματοποιημένα μας συστήματα έχουν εξετάσει πάνω από 4,3 εκατομμύρια λογαριασμούς που στόχευαν συζητήσεις για τον Covid-19 με “spam” ή χειριστικές συμπεριφορές».

Οργή στη Βρετανία

Ο Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος για το Center for Countering Digital Hate, είπε ότι οι εταιρείες αποφεύγουν τις ευθύνες τους.«Τα συστήματά τους για την αναφορά παραπληροφόρησης και την αντιμετώπισή της απλά δεν είναι επαρκή. Οι γίγαντες της κοινωνικής δικτύωσης έχουν ισχυριστεί πολλές φορές ότι παίρνουν την παραπληροφόρηση για τον κοροναϊό στα σοβαρά, ωστόσο αυτή η νέα έρευνα δείχνει πως ακόμα και όταν τους υποδεικνύονται οι αναρτήσεις που προωθούν παραπληροφόρηση, αποτυγχάνουν να αναλάβουν δράση».

Και τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν πληθώρα ερωτημάτων από την υπο-επιτροπή Ψηφιακών Μέσων και Άθλησης της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης. Οι Βρετανοί βουλευτές ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας 10 εθελοντές από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ρουμανία έψαξαν στα social media για παραπληροφόρηση από τα τέλη του Απριλίου ως τα τέλη του Μαΐου.

Βρήκαν αναρτήσεις που υποδείκνυαν ότι οι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν πίνοντας ασπιρίνη που διαλύθηκε σε ζεστό νερό ή παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο και βιταμίνες C και D.

Το Twitter φάνηκε να ανταποκρίνεται λιγότερο, αναλαμβάνοντας δράση μόνο στο 3% των 179 αναρτήσεων. Το Facebook κατέβασε το 10% των 334 αναρτήσεων που αναφέρθηκαν και υπέδειξε άλλο ένα 2% ως ψευδές. Το Instagram, που ανήκει στο Facebook, έδρασε στο 10% των αναφορών που έγιναν.

Σχετικά άρθρα

Τζιόβας Ανδρέας
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Loco delivery
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5