Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU
Jumbo
Χορός Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών
Stand Up Comedy

Grevenamedia @facebook

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
POTIKA MYRTO
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ

Κατηγορίες

delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Αναφορά μας σ’ένα σημαίνον πρόσωπο της Κιβωτού στο παρελθόν *Του Χρίστου Παπαδόπουλου

Θέλω σήμερα να αναφερθώ σ’ ένα αείμνηστο σημαντικό πρόσωπο του χωριού μου, το οποίον έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τότε προσπάθεια ανάπτυξης του χωριού μου Κιβωτού, αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για τον Χατζηδάκη Πρόδρομο.Αξίζει πραγματικά τον κόπο να δούμε αυτήν την περιπέτεια.

Ο Χατζηδάκης Πρόδρομος ήταν αδελφός του Χαράλαμπου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητου ποντιακού κράτους. Μια ενέργεια, για την οποία στη συνέχεια διώχθηκε από την κεμαλική αρχή. Τότε έφυγε από το σπίτι του, την πόλη ΑΚ ΤΑΓ-ΜΑΤΕΝ, αφήνοντας πίσω τεράστια ακίνητη περιουσία.

Με περιπέτεια οδυσσειακή διέσχισε το έδαφος της Τουρκίας και έφτασε στην Ελλάδα. Με παρόμοια περιπέτεια έφυγε από το ΑΚ-ΤΑΓ-ΜΑΤΕΝ στη συνέχεια και ο αδερφός του Πρόδρομος.Σήμερα θέλω να παρουσιάσω μια περιπέτεια του Πρόδρομου, η οποία καταδεικνύει την οξύτητα του πνεύματος του, για άμεση δράση σε περίπτωση κινδύνου.

Φλεβάρη μήνα, όταν οι λύκοι ζευγαρώνουν, επέστρεφε αργά το βράδυ από τα Γρεβενά στην Κιβωτό. Ήταν καβάλα στο άλογό του και διάβαινε την τοποθεσία του χωριού που λέγεται Τσούμαγα.Σε κάποια φάση το άλογο σταματά και αρνείται να προχωρήσει. Μια αγέλη λύκων ευρίσκονταν πάνω στο δρόμο και ήταν έτοιμη η αγέλη να κατασπαράξει άλογο και καβαλάρη .

Ο Χατζηδάκης αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, βγάζει τον αναπτήρα του και αρχίζει να καίει φύλλο-φύλλο την εφημερίδα που είχε μαζί του.Οι διαδοχικές φλόγες από τα καιγόμενα φύλλα, συνετέλεσαν στο να τραπούν σε φυγή οι λύκοι όλοι.

Έτσι σώος και αβλαβής, χάρις στο οξύ πνεύμα του, έφτασε ο αείμνηστος στην Κιβωτό, για να παίξει κατόπιν πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλή ζωή της Κιβωτού, παρά τις ανώμαλες καταστάσεις που ακολούθησαν με τον εμφύλιο πόλεμο.

Έμπειροι από τη ζωή τους στον τόπο οι τότε «κεφαλές» της Κιβωτού, Χατζηδάκης και Αριστείδης Παπαδόπουλος, παρά τις ιδεολογικές τους αντιθέσεις, συνετέλεσαν θετικότατα ώστε η Κιβωτός να βγει ελάχιστα ζημιωμένη από την ανώμαλη κατάσταση του εμφυλίου πολέμου, σε σχέση με τα άλλα χωριά των Γρεβενών.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Ράδιο 101.5
Διαφήμιση
Αγγελία
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
Αγγελία για εργασία
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5