Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχονται νέες πληρωμές και φόροι

Περισσότεροι από 70.000 συνταξιούχοι θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους, με εμβόλιμες, αλλά και τακτικές πληρωμές τα αναδρομικά που δικαιούνται αλλά και τις νέες αυξημένες τους συντάξεις.

Ήδη, την προηγούμενη βδομάδα καταβλήθηκαν αυξημένες οι συντάξεις σε περίπου 130.000 δικαιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ τμηματικά, ξεκίνησε στο τέλος του μήνα και θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου, η πληρωμή αναδρομικών για τις περίπου 30.000 «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Η πρώτη ομάδα που ήδη ξεκίνησε να λαμβάνει τα αναδρομικά της είναι αυτή των απασχολούμενων συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016. Με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα εξοφληθούν σταδιακά, στο σύνολό τους οι συνολικά 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων.

Παράλληλα βέβαια, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε και η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης στην εφορία, των αναδρομικών ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι, για το 2019, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.

Αναλυτικά, οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά για το 2019 καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο που τους αναλογεί. Στην πράξη, με το που θα υποβληθεί η τροποποιητική δήλωση, θα εκδοθεί και το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει το νέο ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.

Οι νέοι δικαιούχοι

Η επιστροφή των αναδρομικών για το τρέχον έτος, ξεκίνησε το καλοκαίρι, όταν περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο του 2016) του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν τότε 58 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι περίπου 130.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι, που έλαβαν αναδρομικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και πριν λίγες ημέρες πήρες και τις νέες αυξημένες συντάξεις τους.

Βάσει του προγραμματισμού του e-ΕΦΚΑ και εκτός απροόπτου, εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να ακολουθήσουν εμβόλιμες πληρωμές για άλλες δύο ομάδες δικαιούχων. Πρόκειται για τους συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και για τους κληρονόμους συνταξιούχων (προσοχή, αυτοί δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας), οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, εφόσον ζούσε ο εκλιπών.

Η μεγαλύτερη ομάδα δικαιούχων αναδρομικών, αφορά περίπου 215.000 περιπτώσεις συντάξεων, οι οποίες από τον e-ΕΦΚΑ έχουν χαρακτηριστικά ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όσον αφορά τον επανυπολογισμό τους, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 30,1 μέχρι 39. Και αυτές οι περιπτώσεις θα πληρωθούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Φορέα έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους, που ήταν δηλαδή, συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, όμως ο επανυπολογισμός τους αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, καθώς είτε υπήρχαν λάθη, είτε ελλιπή στοιχεία, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασίας.

Βέβαια, όπως και στην περίπτωση των περίπου 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων, για τους οποίους ναι μεν υπήρξε επανυπολογισμός, όμως μόνο το 8% έλαβε τελικά αναδρομικά στην τσέπη του, έτσι και για τις 215.000 εναπομείνασες περιπτώσεις, εκτιμάται ότι μόνο το 20%, περίπου 40.000 με 50.000 συνταξιούχοι, θα λάβουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις. Όπως πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες. Τόσο γιατί σε πολλές περιπτώσεις τις «κόβει» η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, όσο και γιατί φέτος, θα καταβληθούν τα 2/5 της συνολικής αύξησης.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ