Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

Αλλάζει ο βαθμός ανθεκτικότητας στο σχεδιασμό των έργων υποδομών

Στην Ελλάδα υπάρχουν 5.000 γέφυρες και οι μισές κλείνουν 70 χρόνια ζωής

Ξαναγράφονται οι όροι και οι κανόνες δόμησης νευραλγικής σημασίας έργων υποδομής μετά το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel.

Η σπανιότητα της έντασης του καιρικού φαινομένου – συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια – άνοιξε τη συζήτηση για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου μελετών, δημοπράτησης και κατασκευής αναγκαίων υποδομών.

Η ανθεκτικότητα

Στη διάρκεια του ΟΤ FORUM που διεξήχθη στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ ήγειραν το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των έργων υποδομών.

Τα κλιματικά μοντέλα είναι ακόμα αβέβαια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε για το νέο στοιχείο που πρέπει να μπει στην αντιπλημμυρική πολιτική και αυτό είναι η «ανθεκτικότητα». Ο ίδιος έδωσε έμφαση σε κρίσιμες υποδομές, όπως η ύδρευση, ο βιολογικός καθαρισμός και τα φράγματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε κι εκείνος τη σημασία της ανθεκτικότητας των έργων, όπως για παράδειγμα στις γέφυρες. «Οι ειδικοί θα πρέπει να μας πουν τι ανθεκτικότητα θα πρέπει να έχουν τα έργα. Τα νέα έργα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας εννοώντας την κλιματική κρίση. Ο ίδιος έβαλε στην εξίσωση βέβαια και τον παράγοντα του δημοσιονομικού κόστους: «Όσο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής των έργων π.χ. από τα 50 στα 70 ή τα 100 χρόνια τότο υψηλότερος θα είναι και ο προϋπολογισμός τους».

Τα υφιστάμενα έργα

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή είναι τελείως απρόβλεπτη, υπογραμμίζοντας ότι τα κλιματικά μοντέλα είναι ακόμα αβέβαια και όχι επιβεβαιωμένα από το παρελθόν: «Δεν ξέρουμε αν ο Daniel στο καινούριο κλίμα είναι πλημμύρα των 100, των 50 ή των 10 ετών».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει τόνισε ότι αρχικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το σημερινό επίπεδο θα δουλεύει άψογα με ό,τι συμπληρωματικά έργα πρέπει να γίνουν, και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σε ποιο επίπεδο πρέπει να ανέβουμε. Θεωρεί ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα, και αυτό είναι το νέο στοιχείο που πρέπει να μπει στην αντιπλημμυρική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται το ζήτημα της αξιολόγησης της ανθεκτικότητας των υφιστάμενων έργων. «Στην Ελλάδα μιλάμε για νέα έργα χωρίς να ελέγχουμε την ανθεκτικότητα των υπαρχουσών υποδομών», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 θα αξιοποιηθεί το μητρώο καταγραφής γεφυρών με στόχο τον έλεγχο της στατικότητάς τους.

Μάλιστα είπε πως υπάρχουν στην Ελλάδα 5.000 γέφυρες και οι μισές κλείνουν 70 χρόνια ζωής. Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν χρειάζονται ενίσχυση.

Λιγότερη γραφειοκρατία

Στους νέους κανόνες που φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα έργα υποδομής μπαίνει και η σύντμηση των χρόνων αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε στον ΟΤ πως και αυτή η παράμετρος μπαίνει στο τραπέζι.

Fast track η αποκατάσταση

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην ειδική διάταξη που θεσπίστηκε στη Βουλή και προβλέπει την ταχεία αποκατάσταση των βλαβών σε υποδομές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές.

Όπως εξήγησε με βάση τα όσα ορίζονται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις γρήγορες διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Τότε, εντός 10 ημερών, θα ζητηθούν οικονομικές προσφορές τουλάχιστον τριών κατασκευαστικών και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για την επιλογή και την εκκίνηση των εργασιών.

 

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com