email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Αλλαγές για τις υπερωρίες σε βιομηχανία–εμπόριο

Αμετάβλητο, στις 48 ώρες παραμένει το ανώτατο όριο της υπερωριακής απασχόλησης για ένα εξάμηνο, στη βιομηχανία, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Εργασίας, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που συνεδρίασε κατά τις 30 Δεκεμβρίου 2020. Στην πράξη, το ανώτατο όριο για τις υπερωρίες στη βιομηχανία παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το α’ και β΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους, εκτιμάται όμως ότι είναι ίσως η τελευταία φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς στο εργασιακό σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην υπερωριακή απασχόληση.

Αν και η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου ενδέχεται να φέρει διαφοροποιήσεις στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή, καθώς ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα θελήσει να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη μεταρρύθμιση, στις αρχικές προβλέψεις που είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση, υπήρχε σημαντικές αλλαγές στο θέμα των υπερωριών. Μια από αυτές, ήταν η κατάργηση του όρου της υπερεργασίας και η ενιαία αντιμετώπιση των επιπλέον του 8ώρου ωρών, χωρίς όμως να αλλάξει το πλαίσιο των αμοιβών το οποίο θα παρέμενε 20% για την 9η ώρα και στο 40% για κάθε επιπλέον ώρα νόμιμης υπερωρίας.

Παράλληλα, υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων υπερωριών στη βιομηχανία, που διαφοροποιείται σήμερα από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Έτσι, το ανώτατο όριο των 48 ωρών ανά 6μηνο, θα έφθανε ίσως και να ξεπερνούσε το όριο των 120 ωρών ανά 12 μήνες, που ισχύει στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, για παράδειγμα το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ώστε μετά από συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου (και όχι επιχειρησιακού σωματείου) ή και μετά από γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, να επιτρέπεται η 10ωρη ημερήσια εργασία, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας ή παροχή ρεπό εντός 6μηνου.

Να σημειωθεί επίσης, ότι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και προκειμένου οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με το υπάρχον προσωπικό που γνωρίζουν ώστε να μειώνεται το ρίσκο της έκθεσης σε κίνδυνο μόλυνσης, είχε δοθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 η δυνατότητα των επιχειρήσεων να απασχολούν υπερωριακά εργαζομένους, ενώ μπορεί να έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση του ΑΣΕ και έγκριση του υπουργού Εργασίας.

Τα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης είναι τα εξής:

  • Για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εμπορικές και παροχής υπηρεσιών, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας επιτρέπεται για 2 ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες το έτος.
  • Για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, καθορίζεται ως ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης για το Β΄ ημερολογιακό εξάμηνο 2020, οι 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις. Για παράδειγμα εάν ο εργαζόμενος έχει ήδη καλύψει το ανώτατο όριο των 120 υπερωριών σε μια επιχείρηση, θα μπορεί να απασχοληθεί επί πλέον ώρες υπερωριακά χωρίς την ειδική άδεια.

Για τις ώρες αυτές πέραν των 120, η αμοιβή υπολογίζεται προσαυξημένη κατά 60%, ενώ η υπερωρία μέχρι 120 ώρες ετησίως αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο συν 40%.

Σχετικά άρθρα

Κοζάνη- Γραφείο
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Πασχάλης Χατζηγεωργίαδης
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ