Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Κτηματολόγιο
PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Αλιάκμονας: To μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας με τα σπάνια είδη άγριας ζωής (φωτογραφίες)

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αλιάκμων ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ένας από τους ποτάμιους θεούς. Από αυτόν πήρε το όνομά του ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι υπόλοιποι μεγάλοι ποταμοί της χώρας μας έχουν τις πηγές τους σε ξένα εδάφη.

Η ονομασία του είναι σύνθετη και πιστεύεται πως προέρχεται από το αλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι).

Με μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων, ο Αλιάκμονας είναι ποταμός της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγάζει στον Γράμμο, περνά από πέντε νομούς (Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ημαθίας) και εκβάλλει στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό Κόλπο. Στον νομό Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, πάνω από την οποία περνά ο δρόμος, στην περίφημη γέφυρα Πολυφύτου.

 Ο ποταμός φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών. Κάποια θεωρούνται σπάνια ενώ το μαυροτσιρώνι δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο. Πολλά είναι επίσης τα πουλιά που χρησιμοποιούν το δέλτα του ποταμού είτε για να ξεχειμωνιάσουν είτε για να ξεκουραστούν στο μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης.Ανάμεσά τους ο αργυροπελεκάνος και η λεπτομύτα που θεωρούνται από τα σπανιότερα στον κόσμο. Εκεί φωλιάζουν και σπάνια ή προστατευόμενα είδη, όπως ο πορφυροτσικνιάς.

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης