ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Αίρεται η απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων, αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκαλεί η άρση των απαγορεύσεων “παράλληλων εξαγωγών” φαρμάκων από την Ελλάδα. Πρόκειται για φάρμακα ξένων φαρμακοβιομηχανιών, τα οποία εισάγονται στη χώρα και επανεξέγονται, λόγω της διαφοράς τιμής που έχουν με άλλες αγορές του εξωτερικού.

Λόγω της διατίμησης, ένα φάρμακο μπορεί να έχει λιανική τιμή 5 ευρώ στην Ελλάδα και 10 ευρώ σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό καθιστά πολύ συμφέρουσα την εξαγωγή του, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι “παράλληλες εξαγωγές” ανήλθαν το 2020 σε 427 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 26,12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί τα περασμένα χρόνια, οδήγησαν τη διοίκηση του ΕΟΦ να προχωρήσει, από το 2019 έως το 2021, σε προσωρινή απαγόρευση “παράλληλων εξαγωγών” και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα σε όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες τους.

Την περασμένη Τετάρτη, ο ΕΟΦ ήρε τους παραπάνω περιορισμούς, επιτρέποντας εκ νέου τις εξαγωγές. Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, διευκρινίζει πως η απόφαση περί πλήρους άρσης απαγόρευσης εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης δεν αφορά τα εμβόλια, για τα οποία παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση.

Σε άλλη ανακοίνωση, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρει πως 37 φαρμακευτικά προϊόντα παρουσιάζουν πρόσκαιρη μειωμένη διάθεση από τις εταιρείες, η οποία οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες, με εξαίρεση το ZOLADEX (αντικαρκινικό) για το οποίο υπάρχουν αναφορές ελλείψεων, ενώ παράλληλα παρουσιάζει υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα.

Eπιπλέον το SANDIMUN NEORAL (μεταμόσχευση – πρόληψη της απόρριψης μoσχεύματoς), το οποίο μέχρι προχθές περιλαμβανόταν στην απαγόρευση, παρουσιάζει ήδη από χθες εξαγωγική δραστηριότητα, τη στιγμή που έχει έλλειψη αντίστοιχο προϊόν IMUNOFAR, με ίδια δραστική ουσία και κίνδυνο σοβαρής έλλειψης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ υππγραμμίζει την αναγκαιότητα επάρκειας της αγοράς, η οποία παραμένει αυξημένη. λόγω της πανδημίας COVID-19. Επικαλείται τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα και επιβάλλει στους χονδρεμπόρους την υποχρέωση να διαθέτουν μόνιμα ένα σύνολο φαρμάκων, κατάλληλων για την κάλυψη των απαιτήσεων και την εξασφάλιση των απαιτούμενων προμηθειών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αντίδραση φαρμακοποιών

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν πως οι ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να υφίστανται στην ελληνική αγορά, ενώ παρόμοιες θέσεις εκφράζουν και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.

Με χθεσινή του ανακοίνωση, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει “εκτός λογικής” την άρση των απαγορεύσεων από την πλευρά του ΕΟΦ. Το προεδρείο του ΠΦΣ αναφέρει:

“Ενημερωθήκαμε ότι στις 25 Ιανουαρίου επρόκειτο να συζητηθούν ενώπιον του Δ’ Τμήματος του  Συμβούλιου της Επικρατείας, αιτήσεις ακυρώσεως των αποφάσεων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που πραγματοποιούν εξαγωγές. Η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως αναβλήθηκε.

Την ώρα που ο Έλληνας πολίτης αδυνατεί να βρει το φάρμακό του και ο φαρμακοποιός αδυνατεί να τον εξυπηρετήσει, η μεθόδευση αυτή εκ μέρους των φαρμακαποθηκαρίων , δείχνει την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά τους, αφού μέσω των αιτήσεων ακυρώσεως εκβιάζουν την Πολιτεία για την άρση των αναγκαίων απαγορεύσεων εξαγωγών.

Ζητούμε από τον ΕΟΦ επιτέλους να τολμήσει να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων, που γίνονται με στόχο αποκλειστικά το οικονομικό όφελος ορισμένων, κάνοντας χρήση του καταλόγου ελλειπτικών φαρμάκων  που έχει αποστείλει εδώ και μια εβδομάδα ο ΠΦΣ στη διοίκηση του Οργανισμού.

Διεθνείς Οργανισμοί

Το θέμα των ελλείψεων έχει επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU). Προτείνει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων. Υποστηρίζει, επίσης, τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα εποπτεύεται από τη ρυθμιστική αρχή για την πρόβλεψη τυχόν ελλείψεων σε φάρμακα.

O EMA διατηρεί κατάλογο με τις τρέχουσες ελλείψεις και λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη ή περιορισμό των προλημάτων στον εφοδιασμό φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το θέμα παρακολουθεί και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως οι ελλείψεις φαρμάκων μπορεί να προκύψουν για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής και ποιότητας, καθυστερήσεων και διακοπής χρήσης.

Έχουν ζητήσει από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να ελέγχουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να ενημερώνουν τον FDA σε περίπτωση που παρατηρούνται προβλήματα κάλυψης.

Σχετικά άρθρα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com