Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αδήλωτα τετραγωνικά – Αποκαλυπτήρια με μίνι πέναλτι

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα ρύθμιση για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί στους δήμους με προσαυξήσεις και κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται τα αποκαλυπτήρια της νέας ευκαιρίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ιδιοκτησιών τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω σχέδιο, το οποίο έβαλε εκ νέου στο τραπέζι το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκεται στα σκαριά μετά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και των φυσικών καταστροφών.

Οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών ανοίγει ξανά εντός του φθινοπώρου για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, με τις πληροφορίες να δείχνουν ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πέναλτι προσαυξήσεων για όσους έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση και κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Μεγάλο μέρος των εμβαδών, ειδικά στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.754.563 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων με τα ετήσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι και μετά τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των ιδιοκτητών, με τη νέα ρύθμιση ενδέχεται να επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών.

Προβλέπεται πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι σπεύσουν να δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα  εξοντωτικά ποσά.

Ηδη, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δήλωσαν  το 2020 την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και στους δήμους λαμβάνουν τον λογαριασμό με τα ποσά των δημοτικών τελών και το ΤΑΠ που αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων τους.

Η καθυστέρηση που καταγράφεται στην εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων έχει ως αποτέλεσμα τους φουσκωμένους  λογαριασμούς, καθότι ανεβάζει τις έξτρα χρεώσεις οι οποίες θα έρθουν μαζεμένες για τους ιδιοκτήτες το καλοκαίρι.

Τα ποσά των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ που αναλογούν για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων θα υπολογιστούν αναδρομικά από την από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Μέχρι σήμερα, έχουν μαζευτεί αναδρομικά σχεδόν ενάμιση χρόνου, ενώ όσο περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων θα αυξάνεται και η συσσωρευμένη υποχρέωση.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις επιπλέον χρεώσεις δημοτικών τελών σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Επομένως με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας ανοίγει ξανά ο δρόμος των διορθώσεων στις επιφάνειες των ακινήτων η οποία θα συνοδεύεται με πέναλτι αλλά  θα είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα στους ιδιοκτήτες τα οποία ανέρχονται σε:

  • 60% επί της οφειλής σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Μάλιστα τα πρόστιμα για επαγγελματικά ακίνητα είναι συνήθως πενταπλάσια από τις κατοικίες.
  • 100% για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.
  • 200% επί της αρχικής οφειλής για την επιβολή ΤΑΠ.

Τι κερδίζουν όσοι τα δηλώσουν έγκαιρα

Με τη νέα ρύθμιση – η οποία θα πατά πάνω στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ – θα επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με τον χρόνο αποκάλυψης των αδήλωτων επιφανειών και θα επιβληθεί πλαφόν 50% στα ποσά των προσαυξήσεων και των προστίμων ώστε όσοι δηλώνουν εκπρόθεσμα τις επιφάνειες των ακινήτων τους να μην επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα σήμερα εξοντωτικά ποσά.

Η νέα διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εκπρόθεσμα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στους δήμους θα καλούνται να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

  • 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
  • 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο επαναλειτουργίας της πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή.
  • 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει το επόμενο εξάμηνο μετά τους 12 μήνες επαναλειτουργίας της πλατφόρμας.
  • 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο και μετά τους 18 μήνες επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
  • 40% στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί στο εξάμηνο που ακολουθεί, 24 μήνες μετά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας.
  • 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει ύστερα από 30 μήνες.
  • 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ