Νέα προγράμματα ενίσχυσης ανέργων
Στο περιεχόμενο των προγραμμάτων και στους στόχους του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική του υπουργείου για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η διασφάλιση των πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων, η προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, η υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και η υλοποίηση των πρόσφατων αλλαγών στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε, επίσης, ότι η νέα πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν στηρίζεται, όπως κατά το παρελθόν, στην απλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά στη δημιουργική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού και του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να ξεπεραστούν εμπόδια που εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στα προγράμματα, καθώς και να αξιοποιηθούν πόροι που δεν απορροφώνται για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Εν συνεχεία, τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα ενημερώσει με επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Άντορ, όσο και στους ομολόγους του, «για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας και την ανάγκη να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατή η φωνή για ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης».
Ένα πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι το «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης».
Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης που αφορούν στη δημιουργία ή τη συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών, (π.χ. Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φαρμακεία κτλ.) σε 40 Δήμους με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων και στόχος, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης 1.500 θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 36.000.000 ευρώ, ενώ το 80% του προϋπολογισμού αφορά στη επιδότηση των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας και το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισμού σε άλλα λειτουργικά έξοδα των Κοινωνικών Δομών.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν νέες δράσεις για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με την εφαρμογή προγραμμάτων που θα αναλάβουν εξειδικευμένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, με προϋπολογισμό 13.090.000 ευρώ και 1.480 ωφελούμενους.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ήδη έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες από τις προβλεπόμενες 57.000 θέσεις του προγράμματος (ύψους 188 εκατ. ευρώ) και σύντομα θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες προσλήψεις. Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο θα διοργανωθεί φόρουμ για την κοινωνική οικονομία, μέσα από το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης όσον αφορά την ενεργοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργήθηκε με το Ν. 4019/2011.
Το υπουργείο Εργασίας μελετά ταυτόχρονα την επέκταση της επιταγής κατάρτισης (voucher) σε νέα προγράμματα. Η πλατφόρμα της επιταγής θα αξιοποιηθεί για προγράμματα κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων, με προϋπολογισμό 6.800.000 εκατ. και 2.000 ωφελούμενους. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε λατομεία και ορυχεία, με χρηματοδότηση 38.670.000 και 6.500 ωφελούμενους, ενώ τον Απρίλιο προβλέπεται να επεκταθεί η χρήση του voucher και σε προγράμματα για την κατάρτιση νέων σε επιλεγμένους αναπτυξιακούς τομείς προϋπολογισμού 70.000.000 και 25.000 ωφελούμενους.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, για την οποία είπε ότι «έχει αυξηθεί ανησυχητικά, τροφοδοτώντας πολλαπλές κοινωνικές εντάσεις και δημιουργώντας φόβους για μια χαμένη γενιά».
Για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το υπουργείο Εργασίας προωθεί δράσεις προϋπολογισμού 185.000.000 ευρώ, από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν 40.000 και πλέον νέοι άνεργοι.
Τον Απρίλιο, ξεκινά η διανομή σε νέους ανέργους επιταγής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας για νέους, με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ και περίπου 12.000 ωφελούμενους και το Μάιο ξεκινά πρόγραμμα κατάρτισης νέων με χρήση voucher σε επιλεγμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και 25.000 ωφελούμενους. Τον ίδιο μήνα, αρχίζει και το πρόγραμμα εξάμηνης κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους, ύψους 15 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενους 3.200 ανέργους.
Έτοιμο προς υλοποίηση είναι και το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για νέους ανέργους πτυχιούχους έως 35 ετών από τον ΟΑΕΔ, με 5.000 ωφελούμενους και προϋπολογισμό 67.750.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα, στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους 133.700.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα τεχνικών έργων στους δήμους με αυτεπιστασία, ύψους 200 εκατ. ευρώ με 35.000 ωφελούμενους.
Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα έχουν εκχωρηθεί στις περιφέρειες που είναι έτοιμες να τα προκηρύξουν, ενώ «κλείνει» αυτή την εβδομάδα η προθεσμία για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες. Τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 140.000.000 και 50.000 ωφελούμενους.
Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με το οποίο παρέχονται υπηρεσίες κατ’ οίκον Βοήθειας για τους ασφαλισμένους συνταξιούχους και τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. «Ήδη» είπε ο κ. Κουτρουμάνης, «υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το ΙΚΑ, ενώ είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί η επιμέρους χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, που θα διασφαλίσει και της θέσης εργασίας» και πρόσθεσε ότι η επιπλέον χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εν συνεχεία στη πρόοδο της απορρόφησης των πόρων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και επεσήμανε ότι το ποσοστό απορρόφησης αυξάνεται αρκετά αν δεν συνυπολογιστεί ο άξονας της Ψυχικής Υγείας, τον οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας.
Τον Μάρτιο του 2011 οι εντάξεις έργων άγγιζαν το 46,67% (περίπου 1,241 δισ. ευρώ) του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Π. ενώ σήμερα βρίσκονται στο 69,21%, ξεπερνούν δηλαδή το 1,840 δισ., σημειώνοντας αύξηση 50% σε διάστημα ενός χρόνου.
Αντίστοιχα, οι συμβάσεις έργων που βρίσκονταν μόλις στο 27,11% (περί τα 721 εκατ. ευρώ) έχουν ξεπεράσει σήμερα το 48.42% (περί το 1,288 δισ. ευρώ).
Αντίστοιχα, οι πληρωμές, που τον Μάρτιο του 2011 ήταν στο 15,93% (423,562 εκατ. ευρώ) σήμερα έχουν ξεπεράσει το 27% (πάνω από 722 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να ξεπεράσουν το 55% μέχρι το τέλος του χρόνου. Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να μείνει αναξιοποίητο.
( Πηγή: kathimerini.gr)
- Προηγούμενο Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία για κυκλοφορία απατηλού μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Επόμενο Μίνι ανασχηματισμός-Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι ο νέος υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων