Πρωτοχρονιά στον παγωμένο καταρράκτη του Βελβεντού (φωτογραφίες)
Κρεμασμένοι με σκοινιά στον εντυπωσιακό παγωμένο καταρράκτη του Σκεπασμένου, στο Βελβεντό Κοζάνης, έκαναν «ποδαρικό» στο νέο έτος 12 λάτρεις της εξερεύνησης φαραγγιών από τέσσερις ελληνικές πόλεις, οι οποίοι συναντήθηκαν την Πρωτοχρονιά σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο για την κοπή της βασιλόπιτας.
Με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 3 βαθμούς Κελσίου και αυτή του νερού στους 4-5, οι παράτολμοι καταρριχητές έγιναν ένα με το επιβλητικό φυσικό περιβάλλον, γλιστρώντας πάνω σε όγκους πάγου με φυσικά γλυπτά και «κρυστάλλινους» σταλακτίτες που σχηματίστηκαν από τις πολικές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Κατέβηκαν 40 μέτρα κάθετου παγωμένου βράχου ακολουθώντας την πτωτική πορεία του νερού, ισορρόπησαν πάνω σε κομμάτια πάγου στη λίμνη που το υποδέχεται και βούτηξαν σ΄ αυτήν για να βγουν στην όχθη και να κόψουν εκεί την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
Η εξόρμηση διοργανώθηκε από την ομάδα ανάπτυξης φαραγγιών Hellas Canyon και την τοπική ομάδα εξερεύνησης φαραγγιών του Βελβεντού Κοζάνης, οι οποίοι παραδοσιακά επισκέπτονται την πρώτη μέρα κάθε χρόνου το φαράγγι της Λάφιστας, στα Δυτικά Πιέρια.
Σαν μια «χαρακιά» στο ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, το φαράγγι, που λέγεται και Λευκόρεμα, ξεκινά από το Καταφύγι (Φλάμπουρο) Κοζάνης και σχηματίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 29 μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες στη διαδρομή του νερού μέχρι τη λίμνη του Πολυφύτου, όπου καταλήγει.
Τρεις διαδοχικοί καταρράκτες, με ύψος 10, 12 και 40 μέτρων, αντίστοιχα, βρίσκονται προς το τέλος της διαδρομής, όπου συνθέτουν ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο άγριας ομορφιάς, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, τα αιωνόβια δέντρα και τις φυσικές λίμνες που σχηματίζονται. Η περιοχή απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό και έχει εύκολη πρόσβαση από το οδικό δίκτυο.
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος και οι διαδοχικές ημέρες ολικού παγετού πάγωσαν μεγάλο μέρος του καταρράκτη του Σκεπασμένου, ενώ παγωμένο είναι και μέρος της λίμνης που υποδέχεται την υδατόπτωση.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ «Κρυώσαμε αλλά το… χαρήκαμε»
«Eχουμε δει τον καταρράκτη χιονισμένο, με πολύ ή λιγότερο νερό, αλλά φέτος ήταν πιο παγωμένος από ποτέ» είπε στο «Eθνος» ο επικεφαλής της Hellas Canyon, Γιώργος Ανδρέου, προσθέτοντας πως αυτό κατέστησε το εγχείρημα δυσκολότερο, περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά όχι πιο επικίνδυνο. «Τίποτα δεν είναι επικίνδυνο αν ακολουθείς τους κανόνες. Τα παγωμένα σημεία της κατάβασης τα αντιμετωπίσαμε με ολίσθηση. Κατεβαίναμε γλιστρώντας. Στη λίμνη, αλλού περπατούσαμε σε παγωμένα κομμάτια, αλλού έσπαζε και πέφταμε μέσα» είπε.
Το φαράγγι του Σκεπασμένου -που ονομάζεται έτσι γιατί ένα τμήμα του ρέματος σκεπάζεται από τη γη- είναι ασφαλισμένο, δηλαδή εξοπλισμένο με κρίκους προσάρτησης αλυσίδων (ρελέ), για την ασφάλιση των φίλων της διάσχισης φαραγγιών (canyoning) κατά την κατάβασή τους με σχοινιά.
Η 12μελής ομάδα από το Βελβεντό, τον Βόλο, τη Λάρισα και την Αθήνα χωρίστηκε σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, που κατέβηκαν διαδοχικά, με τους πιο έμπειρους να προηγούνται, σε μια διαδικασία που κράτησε συνολικά 2,5 ώρες.
«Κρυώσαμε λίγο, αλλά το χαρήκαμε όλοι μας» είπε στο «Εθνος» ο μεγαλύτερος της αποστολής, 59 ετών, Γιάννης Δαλαμπής, από την τοπική ομάδα εξερεύνησης φαραγγιών του Βελβεντού. Οπως εξήγησε, η πάχους 5 χιλιοστών στολή neoprene (παρόμοια με αυτή των δυτών) δεν εμποδίζει την επαφή του νερού με το δέρμα και προστατεύει μόνο εν μέρει το σώμα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε «πολικά» επίπεδα.
«Υγεία» «Μπήκα στον κόσμο του canyoning το 2004 και αυτό μου έχει δώσει υγεία και χρόνια ζωής» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η φύση έχει άλλη όψη μέσα από τα μάτια κάποιου που κατεβαίνει έναν καταρράκτη και η επαφή μαζί της είναι αναζωογονητική.
Η εταιρεία ανάπτυξης ελληνικών φαραγγιών Hellas Canyon εδρεύει στον Βόλο, έχει 35 μέλη και ασχολείται με προγράμματα εκπαιδευτικού και τουριστικού χαρακτήρα σε φαράγγια σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Είναι μια ομαδική δραστηριότητα, μια αλυσίδα όπου ο ένας βοηθά τον άλλον. Η εξερεύνηση φαραγγιών είναι συναρπαστική για όσους έχουμε κάνει την επαφή με τη φύση κομμάτι της ζωής μας» επισήμανε ο επικεφαλής της, Γιώργος Ανδρέου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
- Προηγούμενο Τι σημαίνουν τα σήματα στις ετικέτες των ρούχων μας
- Επόμενο Ποια ξύλα “καίνε” καλύτερα στο τζάκι;