Είναι αυτό το πιο περίεργο και απαράδεκτο παιδικό βιβλίο της Ελλάδας;
Απλά διαβάστε πώς τελειώνει ένα απ’ τα παραμύθια του…
Πριν κανάδυο μέρες, ανέβηκε στο Facebook ένα αποσπασμα παιδικού βιβλίου αφήνοντας όποιον το διάβαζε με ανοιχτό το στόμα. (Μου το έστειλε ο Αρχιμήδης). Διαβάστε και τσεκάρετε αν άνοιξε καθόλου το στόμα σας.
Τη σελίδα ανέβασε μια χρήστρια του Facebook χωρίς κανένα σχόλιο ή λεπτομέρεια για τον τίτλο του βιβλίου ή τις εκδόσεις.
Πράγμα που έκανε πολλούς από μας να ελπίσουμε ότι πρόκειται για hoax ή φώτοσοπ, και πως δεν υπάρχει στ’ αλήθεια τέτοιο βιβλίο.
Ψάχνοντας λίγο, βρήκα ότι το εν λόγω βιβλίο φέρεται να είναι το «Ιστορίες περιπέτειας για το βράδυ» από τη σειρά ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.
ISBN: 978-960-9434-28-7 Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ Εκδοτικός οίκος: ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ Σελίδες: 88 Ημερομηνία Έκδοσης: Οκτώβριος 2010 (Ψάχνοντας να το αγοράσω στο Public βλέπω πως η έκδοση είναι κατηργημένη)
Η σύνοψη όπως την έδωσε ο εκδοτικός οίκος: «Η σειρά Παιδικές ιστορίες προσφέρει στους νεαρούς αναγνώστες βιβλία όπου μέσα από κάθε σελίδα τους ξεδιπλώνονται μοναδικές ιστορίες με πρίγκιπες, πριγκίπισσες με αγόρια ή κορίτσια, καθώς και ιστορίες από τη ζωή του Χριστού και τη Βίβλο. Τα παιδιά δεν απολαμβάνουν μόνο να διαβάζουν αυτά τα βιβλία αλλά και να τους τα προσφέρουν ή να τα χαρίζουν σαν ένα μοναδικό δώρο.»
Τώρα πώς συνδυάζονται τα παιδικά παραμύθια, η ζωή του Χριστού και η Βίβλος με τον κανιβαλισμό και το σπλάτερ είναι ένα ερώτημα. Αν το τραβούσαμε βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε πως όσα γράφει η Βίβλος και η ζωή του Χριστού είναι παιδικά παραμύθια, ενώ σπλάτερ υπάρχει και στα ιερά κείμενα αλλά και στα παραμύθια που μαθαίναμε παιδιά.
Χάρη στη Μαρίνα συνειδητοποίησα ότι έχει ανέβει στο FB και η ελαφρώς παρανοϊκή συνέχεια του παραμυθιού. Βγάλτε τώρα άκρη:
Δεν είμαι εναντίον του σπλάτερ ή του θρίλερ στα παιδικά βιβλία όταν όμως απευθύνονται σε σαφώς μεγαλύτερα παιδιά, και είναι εμφανές στο εξώφυλλο του βιβλίου τι είδους ιστορίες περιέχονται. Αλλά τόσο πολύ; Και μάλιστα σε ένα βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με μωρουδίστικη εικονογράφηση και μπε-μπε πακετάρισμα;
UPDATE: Ο εκδοτικός οίκος έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση
Υπηρετώντας για περισσότερα από 30 χρόνια το παιδικό βιβλίο και έχοντας πάντα στο μυαλό μας την ανάγκη δημιουργίας ιστοριών και ηρώων που εξυπηρετούν τη ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των μικρών μας φίλων, οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για τις ατυχείς ιστορίες που υπήρχαν στο βιβλίο «Ιστορίες περιπέτειας για το βράδυ» και δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα από τα άτομα που εργάζονταν στο τμήμα της επιμέλειας των Εκδόσεών μας.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είχε εκδοθεί το 2010 και αμέσως το ίδιο έτος -μόλις εντοπίστηκε η εν λόγω ιστορία- δόθηκε εντολή σε όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία να αποσυρθεί το βιβλίο από τα ράφια και τους καταλόγους και η πλειονότητα τους έχει ήδη αποσυρθεί ενώ το οποιοδήποτε απόθεμα από αυτά καταστράφηκε.
Ως εκ τούτου από το έτος 2011 το συγκεκριμένο βιβλίο δε βρίσκεται στον κατάλογο του εκδοτικού μας οίκου και δε διανέμεται στα βιβλιοπωλεία. Υπήρχαν, όμως, προφανώς κάποια εναπομείναντα αντίτυπα τα οποία εκ παραδρομής δεν αποσύρθηκαν και προκάλεσαν την αναστάτωση αυτή σε γονείς και παιδιά.
Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια και τις επισημάνσεις σας. Μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι. Με εκτίμηση, Εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα (Στην πραγματικότητα το βιβλίο που «είχε αποσυρθεί» διαφημιζόταν για χρόνια μετά το 2010 στην ιστοσελίδα του εκδότη.
«Πρόσφατα το βιβλίο ήταν διαθέσιμο στα Public και μόλις έγινε “κατηργημένο”, ενώ στο site του εκδότη τον Ιούλιο του 2011 το βιβλίο εμφανιζόταν κανονικά (ενώ λέει ότι αποσύρθηκε το 2010). Δυστυχώς γι’ αυτόν υπάρχουν sites που καταγράφουν ιστορικό sites και είναι χρήσιμα για τέτοιες περιπτώσεις» μου έγραψε ο Τάκης. Ακόμα χειρότερα, κάποιος έγραψε στο Facebook των εκδόσεων: «Το βιβλίο διαφημιζόταν στον κατάλογο της ιστοσελίδας σας ακόμα και τον Ιανουάριο του 2014.
Πως ισχυριζεστε ότι είχε αποσυρθεί / καταστραφεί 3-4 χρόνια ενωρίτερα; Στο επάνω μέρος δεξιά η ημερομηνία αναγράφει 27 Ιανουαρίου 2014!»
Πάντως όσα άτυχα παιδιά διάβασαν το εν λόγω παραμύθι (ή τους το διάβασαν κατά λάθος μέχρι τέλους ανυποψίαστοι γονείς) τουλάχιστον θα πάρουν ένα σημαντικό μάθημα απ’ το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού, που θα τους χρησιμεύσει σε όλη τους τη ζωή.
Την επόμενη φορά που μια χελώνα σας ζητήσει μια αναθεματισμένη ώριμη μπανάνα, προς Θεού, δώστε της την!
———————————–
- Προηγούμενο Αυτός ο παππούς απέτρεψε 160 αυτοκτονίες κάνοντας μια απλή ερώτηση…
- Επόμενο Το πραξικόπημα στην Τουρκία σε εικόνες