Κοζάνη: ‘Δολοφόνος χωρίς σύνορα o λιγνίτης’
Σχεδόν 23.000 πρόωροι θάνατοι σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της ρύπανσης από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το κάρβουνο.
Η Ελλάδα με 1.050 «εισαγόμενους» θανάτους ετησίως κατατάσσεται τέταρτη στη λίστα των κρατών που επηρεάζονται περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση γειτονικών χωρών. Τα στοιχεία φέρνει στο φως η πρώτη έκθεση που αναδεικνύει τη διασυνοριακή επίδραση των σωματιδίων που εκπέμπονται από 257 σταθμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τίτλο «Το σκοτεινό σύννεφο της Ευρώπης: Ποιες χώρες που καίνε κάρβουνο αρρωσταίνουν τους γείτονές τους», η έκθεση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τη Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, το ευρωπαϊκό γραφείο του WWF και τη Sandbag.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 2013 εξαιτίας αυτών των εκπομπών κατεγράφησαν στην Ευρώπη 22.900 πρόωροι θάνατοι, δεκάδες χιλιάδες περιστατικά υγείας, από βρογχίτιδα έως καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ δαπανήθηκαν μέχρι και 62,3 δισ. ευρώ για την περίθαλψη των ασθενών. Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Γερμανία, με 3.630 πρόωρους θανάτους, η Ιταλία -με 1.610 θανάτους- η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία. Τη μεγαλύτερη «ζημιά» φαίνεται ότι προκαλούν οι λιγνιτικοί σταθμοί της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Ειδικά για τη χώρα μας, προκύπτει ότι οι λιγνιτικοί της σταθμοί ευθύνονται για 550 πρόωρους θανάτους τον χρόνο εκ των οποίων οι 160 στην Ελλάδα και οι 390 στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έκθεση ο μεγαλύτερος ελληνικός λιγνιτικός σταθμός, στον Αγιο Δημήτριο του Νομού Κοζάνης, με ισχύ 1.595 ΜW, κατατάσσεται στη 13η θέση από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη 18η όσον αφορά τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία εντός και εκτός συνόρων: Είναι υπεύθυνος για 270 πρόωρους θανάτους, 160 περιστατικά βρογχίτιδας, 280 εισαγωγές σε νοσοκομείο, 9.500 κρίσεις άσθματος σε παιδιά και 400 εκ. ευρώ δαπάνες Υγείας ετησίως.
«Τεράστιο τίμημα»
«Το τίμημα από τη λειτουργία των λιγνιτικών και λιθανθρακικών σταθμών σε όλη την Ευρώπη είναι τεράστιο, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το κλίμα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο WWF Ελλάς. «Οι σημερινοί ρυθμοί απόσυρσης τέτοιων σταθμών στην ΕΕ είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που απαιτούνται για να μπει η Ευρώπη σε τροχιά περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας σε 1,5°C, σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να σχεδιάσουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης για τις περιοχές που δεκαετίες τώρα καίγονται για να ηλεκτροδοτούμαστε όλοι εμείς».
- Προηγούμενο 18 ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα διεθνή ιδρύματα – 18ο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Επόμενο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας