Ποιες περιφέρειες της Ελλάδας είναι οι πιο φτωχές – Σε ποια θέση είναι η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας
Και φυσικά ποιες είναι οι πιο πλούσιες..
Στην Ελλάδα, το 2014, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (το ΑΕΠ δηλαδή) διαμορφώθηκε στο 72% του μέσου όρου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Μόνο η Αττική (99% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (80%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το κατά κεφαλήν εισόδημα στις έντεκα περιφέρειες της Ελλάδας σε συνδυασμό με το μέσο κοινοτικό όρο, καταγράφεται ως εξής:
1. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%)
2. Ήπειρος (51%),
3. Δυτική Ελλάδα (53%)
4. Θεσσαλία (55%),
5. Κεντρική Μακεδονία (56%)
6. Βόρειο Αιγαίο (57%)
7. Πελοπόννησος (58%).
8. Στερεά Ελλάδα (61%),
9. Κρήτη (63%),
10. Δυτική Μακεδονία (66%) τα Ιόνια Νησιά (67%).
Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (δύο περιφέρειες), στην Ελλάδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας.
Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% ).
Αντιθέτως οι ευρωπαϊκές περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (539% ), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (207%) και το Αμβούργο (206%).
- Προηγούμενο ΕΛΜΕ Γρεβενών: Συγκρότηση νέου ΔΣ
- Επόμενο Εισοδήματα: Τι ποσοστό θα ζητά η εφορία σε αποδείξεις – Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα