Επέστρεψαν 11 ακόμη εικόνες-Ψάχνουν και τις υπόλοιπες από την Παναγία της Σαμαρίνας (12/1/2012)
Με τις τελευταίες που έφτασαν ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, έγιναν 23 τα έργα που ανέκτησε η χώρα από το εξωτερικό ύστερα από χτυπήματα σε αρχαιοκάπηλους
Tις 23 φτάνουν αισίως οι εικόνες που ανέκτησε η χώρα μας από το εξωτερικό, ύστερα από χτυπήματα σε αρχαιοκάπηλους. Συν δύο σπαράγματα τοιχογραφιών, που και αυτά έχουν επιστρέψει από τον περασμένο μήνα. Εντεκα από αυτές έφτασαν ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου και θα φυλαχτούν μέχρι την προώθησή τους στους χώρους καταγωγής τους.
Οι 11 εικόνες είναι μεταβυζαντινές και είχαν κλαπεί από εκκλησιαστικά μνημεία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Είχαν παραδοθεί στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου από την Τεμπλ Γκάλερι, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν εξαχθεί παρανόμως από την ελληνική επικράτεια. Η παράδοση έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2011, ακριβώς την ημέρα που ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού παρουσίαζε στο Βυζαντινό Μουσείο εικόνες που είχαν επιστραφεί από την Ολλανδία. Μαζί με εκείνες που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο, και είχαν επιστραφεί και πάλι από την Τεμπλ Γκάλερι, αποτελούν απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται καλά εναντίον της αρχαιοκαπηλίας.
Οι εικόνες που έχουν κλαπεί από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου Δήμου Τύμφης Ιωαννίνων είναι του 18ου αιώνα. Πρόκειται για εικόνες με παραστάσεις: «Ανάσταση Κυρίου», «Σύναξη των Αποστόλων», «Ζεύγος Αγίων», «Ευαγγελιστής Μάρκος;», «Αγιοι Ανάργυροι», «Ευαγγελιστής Ματθαίος», «Πέτρος και Παύλος», «Αγία Παρασκευή και Αγιος», «Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη», «Βαϊοφόρος».
Επιστράφηκε επίσης δίζωνη εικόνα του 18ου αιώνα με παράσταση Κοίμησης και Γέννησης της Θεοτόκου, που είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου – Αγίου Χαραλάμπους Πετρίλου Καρδίτσας. Ο επιτυχής επαναπατρισμός τους επιτεύχθηκε λόγω της στενής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ, του τμήματος αρχαιοκαπηλίας, της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, της πρεσβείας μας στο Λονδίνο και της περιφέρειας Ηπείρου.
Τις εικόνες θα παραλάβουν οι αρμόδιες εφορείες βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια θα προωθηθούν στις μητροπόλεις όπου ανήκουν. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής όλων των εκκλησιαστικών κειμηλίων, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Σημαντικό θα είναι να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας και ως προς τη φύλαξη σπουδαίων κειμηλίων, τα οποία συχνά, επειδή βρίσκονται αφύλακτα σε απομακρυσμένα σημεία, γίνονται λεία αρχαιοκάπηλων.
- Προηγούμενο Εκατό αρχαίοι θησαυροί έρχονται από το Βρετανικό Μουσείο (12/1/2012)
- Επόμενο Δωρεάν διανομή προϊόντων στους απόρους της χώρας (13/1/2012)