Έκθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Αιμιλιανό Γρεβενών στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (7/12/2011)
Το περιοδικό “ΔΙΑΥΛΟΣ” ανοίγει τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση με έκθεση η οποία έχει ως κεντρικό τίτλο “100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ”.
Με το τέλος του 2011, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί για τον τόπο μας ως «έτος Αιμιλιανού» λόγω των 100 χρόνων από τη δολοφονία του και την αρχή του 2012, όπου κλείνουν 100 χρόνια από την απελευθέρωση, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκης έκθεση που προβάλλει αυτόν τον διπλό συμβολισμό.
Είναι γεγονός ότι η σφαγή του Μητροπολίτη Αιμιλιανού τον Οκτώβριο του 1911 προετοίμασε το έθνος για τον μεγάλο αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Απελευθέρωση ακριβώς ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2012.
Με την πρωτοβουλία αυτή το περιοδικό “ΔΙΑΥΛΟΣ” θέλει να προσδώσει αυτό ακριβώς το νόημα, γι’ αυτό η έκθεση θα λειτουργήσει από την 14/12/2011 μέχρι την 14/01/2012, συμβολίζοντας την μετάβαση από το έτος της θυσίας, το 1911, στο έτος της νίκης το 1912.
Η έκθεση θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον ΑΙΜΙΛΙAΝΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ο οποίος για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια αναγνωρίζεται σε δράσεις του εκτός Γρεβενών, στο Μοναστήρι, αναδεικνύοντας στοιχεία από την μορφή και τον χαρακτήρα του. Για πρώτη φορά ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ τιμάται εκτός Γρεβενών, σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα υιοθετημένη πρακτική όπου η μορφή του εθνομάρτυρα κρατούνταν περίκλειστη στα στενά μικρά τοπικά όρια των Γρεβενών. συντηρώντας τον τοπικίστικο εορτασμό της. Κάτι ανάλογο συνέβη με αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που έλαβαν χώρα και στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να τιμηθεί η μνήμη και η συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες του οπλαρχηγού της Δυτ. Μακεδονίας Θ.Ζιάκα.
Επι πλέον παρουσιάζεται με φωτογραφικό υλικό, που άφησαν κληρονομιά στον τόπο οι Αφοί Γιάννης και Μιλτιάδης Μανάκιας από την Αβδέλα Γρεβενών: η δράση του, με ντοκουμέντα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και το χρονικό της δολοφονίας του με την κηδεία του. Μεταξύ των άλλων στο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, εμφανίζεται ο Αιμιλιανός να ηγείται καβάλα σε άλογο της εισόδου των αντάρτικων ελληνικών σωμάτων στο Μοναστήρι κατά την επανάσταση των νεότουρκων μαζί με τους Κρήτες οπλαρχηγούς Μακρή, Βολάνη, Κοραβίτη και τους Μακεδόνες Τσίτσο, Παύλο, Σίμο και Στέφο. Σε άλλες σκηνές εμφανίζεται ο Αιμιλιανός σε διαδήλωση του ελληνικού στοιχείου επικεφαλής ομάδας κληρικών και σε άλλη να παρίσταται σε εορταστική παρέλαση, με αφορμή την καθιέρωση του νέου Συντάγματος στο Μοναστήρι. Στα ντοκουμέντα της κηδείας του υπάρχουν σκηνές από το εσωτερικό του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Βαρόσι) κατά την νεκρώσιμη ακολουθία και στην συνέχεις εκτός του Ι.Ν. κατά την πομπή.
Στην έκθεση που θα λάβει χώρα στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης (Πλ. Ιπποδρομίου & Τσιμισκή), θα προβληθεί παράλληλα και για πρώτη φορά ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ φωτογραφία της πόλης των Γρεβενών του 1905. Η φωτογραφία απεικονίζει σε εξαιρετική λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική και την δομή της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα, με τις πλατείες, τα τζαμιά, τις εκκλησίες, τον τουρκομαχαλά και τα αρχοντικά της πόλης.
Η έκθεση που διοργανώνεται, με τη συνεργασία φορέων πανελλαδικής εμβέλειας : το Περιοδικό «ΔΙΑΥΛΟΣ», τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Γρεβενών, ανοίγει ταυτόχρονα και τις εορταστικές εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την απελευθέρωση ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Περιοδικού και η διοργανώτρια ομάδα της ΕΚΘΕΣΗΣ.
- Προηγούμενο Τα κόμματα ετοιμάζουν τους υποψηφίους στο Ν. Γρεβενών… (7/12/2011)
- Επόμενο Δασαρχείο Γρεβενών: Κάθετη διάψευση για τις μελέτες – Τα δάση δεν παραχωρούνται για το ΒΙΟΠΑ