Περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου ζητούν οι δανειστές – Ποιοι υπάλληλοι θα πληγούν πρώτοι
Για την επίσπευση αλλαγών στο μισθολόγιο στο Δημόσιο πιέζουν σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι δανειστές την κυβέρνηση προκειμένου αφενός να εξοικονομηθούν κονδύλια από τις περικοπές και αφετέρου να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά η οποία καταβάλλεται σε 66.000 δημοσίους υπαλλήλους και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 203,69 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά (112,77 εκατ. ευρώ) καταβάλλονται σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βρίσκονται στη λεγόμενη «υψηλή κλίμακα» και έχουν μεικτή προσωπική διαφορά που κυμαίνεται μηνιαίως έως και 2.000 ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να κοπεί η προσωπική διαφορά από 1 Ιουλίου 2015 και το νέο μισθολόγιο να εφαρμοσθεί από 1.1.2016. Ωστόσο, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνεννόηση και με το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το 2016 χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απόφαση για τι θα απογίνει η λεγόμενη προσωπική διαφορά.
Ως βασικό επιχείρημα απέναντι στους δανειστές προβάλουν το γεγονός της θέσπισης ενός νέου αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης το οποίο θα συνδεθεί με την συνολική (και μισθολογική) εξέλιξη των υπαλλήλων και θα δίνει πραγματικά κίνητρα αύξησης της παραγωγικότητας.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιθυμεί στο ίδιο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου μισθολογίου να εντάξει και τις όποιες αλλαγές (σ.σ. προφανώς περικοπές, τις οποίες ζητούν οι δανειστές) γίνουν σε μη μισθολογικά επιδόματα, υπερωρίες αλλά και ειδικές άδειες που έχουν κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, μεταφέροντας τες χρονικά για το 2016.
Παράλληλα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, οι μισθοί του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο Τομέα επρόκειτο να διαμορφωθούν ως εξής:
-Υποχρεωτικής εκπαίδευσης: 684 ευρώ από 780 ευρώ
-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 752 από 858 ευρώ
-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 889 από 1.037 ευρώ
-Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 957 από 1.092 ευρώ
- Προηγούμενο Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, από τη Μόσχα, για την 70η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί του χιτλερικού Ναζισμού
- Επόμενο Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν τα ΚΕΠ