Πρωτοποριακό έργο για την καθαριότητα
Τα Γρεβενά είναι πλέον η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με υπερσύγχρονο Σύστημα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του έργου.
Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009 κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, κ. Χρήστου Φώλια, στο Πνευματικό Κέντρο Γρεβενών.
Ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι εξασφαλίστηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής με τις υπογραφές του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά και του Υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου για την υλοποίηση του πρωτοποριακού έργου για τα ελληνικά δεδομένα. Η συνεργασία του κ. Χρήστου Φώλια με τον Δήμαρχο Γρεβενών, κ. Γιώργου Νούτσου φέρνει νέα δεδομένα για όλο τον αστικό ιστό της πόλης.
Η μεταφορά και η συλλογή των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή πυκνότητα πληθυσμού και περιορισμένο χώρο (π.χ. στενές οδούς που δυσχεραίνουν τη διέλευση απορριμματοφόρων, έλλειψη διαθέσιμου χώρου για τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων). Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο (π.χ. η Οσάκα στην Ιαπωνία, η Λεόν στην Ισπανία, η Κοπεγχάγη στη Δανία κ.α.) έχουν επιλύσει το παραπάνω πρόβλημα χρησιμοποιώντας πνευματικό σύστημα αποκομιδής αστικών απορριμμάτων.
Το Πνευματικό Σύστημα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων (Π.Σ.Α.Α.Α.) αποτελείται από ένα δίκτυο σημείων αποκομιδής που διαθέτει αυτοματοποιημένους κάδους απορριμμάτων οι οποίοι συνδέονται με κύκλωμα σωληνώσεων μεταφοράς, που οδηγεί σε έναν κεντρικό σταθμό συλλογής. Η απαραίτητη για τη μεταφορά των απορριμμάτων ωστική δύναμη του αέρα, παράγεται από ανεμιστήρες εγκατεστημένους στον κεντρικό σταθμό αποκομιδής. Εκεί, τα απορρίμματα συμπιέζονται και μεταφέρονται προς τον τελικό προορισμό επεξεργασίας τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αέρας που χρησιμοποιείται στο σύστημα, υποβάλλεται σε επεξεργασία για τον καθαρισμό του, πριν την απόρριψη του στην ατμόσφαιρα.
Για την πόλη των Γρεβενών, το Π.Σ.Α.Α.Α. θα αποτελείται από ένα δίκτυο σημείων αποκομιδής που θα διαθέτουν αυτοματοποιημένους κάδους απορριμμάτων οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι σε ένα κλειστό κύκλωμα υπόγειας μεταφοράς, μέχρι έναν κεντρικό σταθμό απορρόφησης. Κάθε σημείο αποκομιδής θα διαθέτει δύο ροές (κλάσματα απορριμμάτων) στις οποίες θα συλλέγονται τα οργανικά και τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.
Οι κάδοι απορριμμάτων, που θα τοποθετηθούν στο δρόμο, θα είναι σταθεροί και θα διανέμονται κατά τρόπο στρατηγικό, ενώ η διαχείριση της εκκένωσης των κάδων απορριμμάτων θα γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας.
Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές διατάξεις ελέγχου των απορριμμάτων, (που θα είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό των κάδων), θα ελέγχουν και θα συντονίζουν τη σειρά εκκένωσης των σημείων αποκομιδής. Ταυτόχρονα, θα καταγράφεται η ποσότητα των απορριμμάτων που εκκενώνονται και συλλέγονται σε κάθε κάδο απορριμμάτων. Συνεπώς, το κεντρικό σύστημα αυτοματισμού θα καταγράφει, θα αναλύει και θα ρυθμίζει, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το υπόγειο δίκτυο μεταφοράς με πνευματικό μηχανισμό θα αποτελείται από στεγανές μεταλλικές σωληνώσεις. Σε κάθε περίπτωση, κάθε τομέας του δικτύου μεταφοράς θα τηρεί τα όρια των άλλων δικτύων και των δρόμων. Τα απορρίμματα θα αναρροφούνται μέχρι τον κεντρικό σταθμό με μεγάλη ταχύτητα. Από τον κεντρικό σταθμό αποκομιδής, οι σακούλες των απορριμμάτων αφού συμπιεστούν, μεταφέρονται με απορριμματοφόρα στον ήδη υπάρχοντα χώρο επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων.
Η παροχή του αέρα στο εσωτερικό των σωληνώσεων θα ελέγχεται από κατάλληλους ανεμιστήρες. Πριν από την απόρριψη του στο περιβάλλον, ο αέρας με ειδική διάταξη θα διαχωρίζεται από τα απορρίμματα και θα καθαρίζεται από τις οσμές με τη χρήση ειδικού βιολογικού φίλτρου.