Μεταξύ iCloud και πολιτικής!
Έρχεται κάπου-κάπου και πίνουμε μαζί έναν καφέ.
Τρίτης ηλικίας, είχε εργαστεί στον δημόσιο τομέα, συνταξιούχος, άνθρωπος στοχαστικός αλλά και ευχάριστος.
«Κάπου είχα διαβάσει, δεν θυμάμαι ποιος το έγραψε, ότι έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή πολιτική ανάλυση μιας κοινωνίας, σε μια εποχή, το τι λέγεται από τον κόσμο στα καφενεία και γενικά στους δημόσιους χώρους συνάθροισης.
Τελευταία, λοιπόν, έχω γίνει ωτακουστής. Το μικρό συνοικιακό καφενείο που σύχναζα τα πρωινά το έκλεισε η κρίση και μεταφέρθηκα σε μια πολύκοσμη καφετέρια. Οι πελάτες κάθε ηλικίας, επαγγελμάτων και φυλών! Και η προσέλευση σε διαφορετικά ωράρια.
Πρωί, νωρίς, κυρίως κοπέλες, πωλήτριες, γραμματείς που πίνουν φρέντο πριν πάνε στην εργασία τους. Επίσης νεαροί, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που θα τρέξουν για τον επιούσιο, πωλητές, ασφαλιστές, υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών που έξω τους περιμένει ένα μηχανάκι.
Αργότερα, οι ηλικίες αλλά και το κοινωνικό επίπεδο ανεβαίνουν: Κυρίες και κύριοι που έχουν κάποιο φιλικό ραντεβού για να τα πούνε.
Πριν κάποια χρόνια δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να μην ακούγονταν συνεχώς κουβέντες και διαπληκτισμοί για κόμματα και πολιτικούς.
Σήμερα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, είναι σαν να υπάρχει μια άτυπη λογοκρισία που απαγορεύει πολιτικές συζητήσεις. Σιωπή ασυρμάτου!
Τώρα οι διάλογοι είναι εντελώς διαφορετικοί.
Για τους νέους, θέματα που σχετίζονται με το ωράριό τους και τον μικρόκοσμο της εργασίας τους, τα οικονομικά τους, τα νέα στέκια, τις προσωπικές σχέσεις, μέχρι για το λογισμικό σύστημα στο κινητό τους, εάν έχουν κάνει backup τα αρχεία τους μέσω iCloud ή με τον κλασικό τρόπο, όπως με μεταφορά σε ένα στικάκι.
Για τους ηλικιωμένους,… συντάξεις, ουρές στις τράπεζες, θέματα υγείας και ιστορίες γνωστών, διηγήσεις για τα εγγόνια τους είναι τα θέματα».
«Η διήγηση είναι σωστή, του λέω, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μιλάνε για την πολιτική οι νέοι;». «Δεν είμαι εγώ πολιτικός αναλυτής και ασφαλώς δεν ξέρω την απάντηση.
Μπορώ μόνον να προβλέψω ότι το «απολιτίκ» δεν θα συνεχιστεί ακόμη για πολύ, αλλά θα αλλάξει ύφος και οπωσδήποτε δεν θα επιστρέψει στα μπλε και τα πράσινα καφενεία των παρελθόντων ετών!».
Αλέκος Λιδωρίκης
protagon.gr
- Προηγούμενο Ο θάνατος στην Αρχαία Ελλάδα. Tα Ηλύσια πεδία, ο Άδης και τα Τάρταρα
- Επόμενο «Ο έρωτας δεν διαρκεί, μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε “αξιοπρεπή” αγάπη»