Τι είπε στην Κοζάνη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε, το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, το Νομό Κοζάνης, όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης Ζώνης Εκτατικής Κτηνοτροφίας στη χώρα μας που θα δημιουργηθεί στο οροπέδιο της Κοζάνης, στην ευρύτερη περιοχή Δοβρά – Μεταξά.
Είναι η πρώτη Ζώνη που δημιουργείται μετά από τη δημοσίευση του σχετικού Νόμου (Ν. 4235/2014) που προβλέπει τη θεσμοθέτησή τους. Μάλιστα, την Πέμπτη 27 Μαρτίου ο κ. Τσαυτάρης θα επισκεφθεί την Αρκαδία για τη δημιουργία του πρώτου Κτηνοτροφικού Πάρκου (ενσταβλισμένης κτηνοτροφίας που θεσμοθετήθηκε με τον ίδιο νόμο (Άρθρο 43 παρ. 9 του Ν. 4235/2014).
Παράλληλα, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πρωτοβουλίες και δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας , όπως είναι η υλοποίηση Ειδικού Περιφερειακού Προγράμματος για τους βοσκοτόπους μέσω της νέας ΚΑΠ σε όλη την επικράτεια, ενώ γνωστοποίησε την αναδιοργάνωση και υποστήριξη από το Υπουργείο του Πρότυπου Κέντρου Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη, αλλά και τη δημιουργία συμπράξεων με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αναζωογόνηση και επέκταση Σταθμού Έρευνας στα Σέρβια, με στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου και της ορεινής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τη δενδροκομική έρευνα και τεχνολογία.
Στόχος η στήριξη της ορεινής οικονομίας με την ίδρυση της πρώτης Ζώνης Κτηνοτροφίας
Κατά την επίσκεψή του στο οροπέδιο της Κοζάνης και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή Δοβρά – Μεταξά – Λιβαδερό, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης Ζώνης Κτηνοτροφίας στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά θα αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία και άλλων τέτοιων Ζωνών που θα ακολουθήσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. «Με το νέο νόμο του ΥπΑΑΤ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή θεσμοθετούμε τις Ζώνες Κτηνοτροφίας. Η Κοζάνη αποτελεί μια περιοχή με σημαντικό παραγωγικό ιστό και στον κλάδο της κτηνοτροφίας και εμείς θα την υποστηρίξουμε. Στο οροπέδιο του Νομού, σε μια τεράστια έκταση, δημιουργείται η πρώτη Ζώνη Κτηνοτροφίας που θα αποτελέσει πρότυπο για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον. Θέλουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν οι πρώτες Ζώνες για να τις εφαρμόσουμε και σε άλλες περιοχές. Στόχος μας είναι η στήριξη της ορεινής οικονομίας του τόπου, η υποστήριξη της παραγωγής και του εισοδήματος του κτηνοτρόφου αλλά και ενίσχυση της απασχόλησης, με την προσέλκυση νέων κτηνοτρόφων που θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα σε έναν οργανωμένο παραγωγικό ιστό. Η στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας θα έρθει και μέσα από τη νέα ΚΑΠ καθώς θα εφαρμοστεί στη χώρα μας Ειδικό Περιφερειακό Πρόγραμμα για τα βοσκοτόπια που αφορά στην εκτατική κτηνοτροφία, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ενίσχυση του κλάδου» είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Πρόσθεσε δε ότι το ΥπΑΑΤ θα εφαρμόσει πιλοτικά στο οροπέδιο της Κοζάνης πρόγραμμα αναχλόωσης των βοσκοτόπων με την καλλιέργεια ψυχανθών, που θα εξασφαλίζει την παραγωγή υψηλής ποιότητας ζωοτροφών και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Επισημαίνεται ότι οι Ζώνες Κτηνοτροφίας αποτελούν κοινόχρηστες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι μπορούν να εγκατασταθούν οικειοθελώς , με στόχο την αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
Η οργάνωση των Ζωνών Κτηνοτροφίας προϋποθέτει σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων. Στα πλεονεκτήματα χωροθέτησης και δημιουργίας των συγκεκριμένων Ζωνών, συμπεριλαμβάνονται:
• η μείωση του κόστους παραγωγής,
• η εφαρμοσμένη ημιεκτατική διατροφή των ζώων,
• η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων,
• η προστασία του περιβάλλοντος,
• η επιστημονική παρακολούθηση και ο έλεγχος υγείας των ζώων,
• η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση της παραγωγής,
• ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων.
Υποστήριξη του ΥπΑΑΤ για την ανασυγκρότηση του Πρότυπου Κέντρου Βιολογικής Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης Βλάστης
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε και το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη που λειτουργεί από τις αρχές του 1990 και ανεγέρθηκε µε δαπάνη του κληροδοτήματος «Χριστόδουλου Γαλανού».
Το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευση διαθέτει τρία ποιμνιοστάσια συνολικής δυναμικότητας 600 ζώων, αίθουσα μηχανικής άµελξης, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, εργαστηριακούς χώρους, αποθήκες, μετεωρολογικό σταθμό, ξενώνα για τη φιλοξενία και διαμονή ερευνητών ή εκπαιδευόμενων κ.ά. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, το ΥπΑΑΤ θα υποστηρίξει την ανασυγκρότηση του Κέντρου στη Βλάστη, με στόχο να αποτελέσει σημαντικό Κέντρο Εκπαίδευσης για νέους κτηνοτρόφους.
«Με σκοπό την ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη. Οι εγκαταστάσεις είναι σε πολύ κατάσταση και θέλουμε να τις βελτιώσουμε. Στο Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας διατηρείται ντόπια φυλή αιγοπροβάτων και θέλουμε να τη βελτιώσουμε, να αυξήσουμε την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, με στόχο και την ενίσχυση της απασχόλησης με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Το Κέντρο διαθέτει σε άριστη κατάσταση εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και την έρευνα, με επιδεικτικό χαρακτήρα για όλους όσοι θέλουν να απασχοληθούν με την κτηνοτροφία» τόνισε, ο κ. Τσαυτάρης.
Σύμπραξη ΥπΑΑΤ & Δήμου Σερβίων – Βελβεντού για τη δημιουργία Σταθμού Έρευνας
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, γνωστές ως «Τούρκικο Σχολείο», συνοδευόμενος από το Δήμαρχο κ. Β. Κωνσταντόπουλο και κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που είναι όμορες με παρακείμενη έκταση ιδιοκτησίας του ΥπΑΑΤ, καθώς και το ενδεχόμενο σύμπραξης του Υπουργείου και του Δήμου, προκειμένου ιδρυθεί στην περιοχή Σταθμός Έρευνας για την Κτηνοτροφία και τη Δενδροκομία, σε συνεργασία με το αρμόδιο κέντρο για τη δενδροκομία που εδρεύει στη Νάουσα Ημαθίας, καθώς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στα Γιαννιτσά
Στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας και των προσπαθειών του ΥπΑΑΤ για την ένταξη της επιστήμης, της γνώσης και της καινοτομίας στη γεωργική εφαρμοσμένη έρευνα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στα Γιαννιτσά, όπου συνομίλησε με τους υπεύθυνους για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου τόσο στον τομέα του ζωικού κεφαλαίου προβάτων όσο και στα σιτηρέσια και τη διατροφή των ζώων. Επίσης συζήτησε με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου και τις προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας στη ζωική παραγωγή, αλλά και τις δυνατότητες της περαιτέρω αξιοποίησης του Ινστιτούτου, στην εκπαίδευση, την επίδειξη καινοτομιών, την επιμόρφωση, την παραγωγή και διάθεση γενετικού υλικού κ.ά.
Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε στο χώρο του Ινστιτούτου, τις σταβλικές εγκαταστάσεις των βοοειδών, δύο σύγχρονα αμελκτήρια και ενημερώθηκε για τις δύο σπάνιες φυλές προβάτων, Χίου και Φλώρινας, που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις. Μάλιστα στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου γίνεται παραγωγή ζωοτροφών για την κάλυψη των αναγκών των εκτρεφόμενων ζώων.
Επίσης ο κ. Τσαυτάρης συζήτησε με το διευθυντή και τα στελέχη του Ινστιτούτου τη δημιουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού Ζώων, μιας και το Ινστιτούτο διατηρεί, βελτιώνει και πολλαπλασιάζει δύο παραδοσιακές μας φυλές προβάτων και μπορεί να συντονίσει αντίστοιχες προσπάθειες και για άλλες φυλές όλων των εκτρεφόμενων φυλών ζώων σε άλλους σταθμούς, ινστιτούτα κλπ..
Παράλληλα, ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε και το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του πρώην ΕΛΟΓΑΚ που έχει ενταχθεί στον Οργανισμό «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ». Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει ο οργανισμός στον έλεγχο ποιότητας γάλακτος, καθώς κάνει αναλύσεις σε 6 ποιοτικά χαρακτηριστικά, φυσικοχημικά και μικροβιολογικά. Σε αυτό γίνονται αναλύσεις δειγμάτων γάλακτος που συλλέγονται από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Φλώρινας και Χαλκιδικής και κάθε χρόνο δίνει περισσότερα από 80.000 αποτελέσματα.
«Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον με 40 Ινστιτούτα όπως είχαμε στο παρελθόν, σκόρπια, το καθένα να λειτουργεί με ένα ή δύο άτομα, χωρίς υποδομές, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς νέο ανθρώπινο δυναμικό. Θα κάνουμε 8 με 9 Ινστιτούτα, τα οποία θα έχουν τμήματα και σταθμούς που θα λειτουργούν σε διάφορες περιοχές, για παράδειγμα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, θα έχει σταθμό σε άλλη περιοχή και θα ασχολείται με τους χοίρους, τη βοοτροφία κλπ. Θα είναι Ινστιτούτα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση, τον πολλαπλασιασμό και τη βελτίωση των παραδοσιακών μας φυλών. Είναι λοιπόν ένας τρόπος να αποτελέσουν και έναν πυρήνα τόσο για το κομμάτι της γενετικής βελτίωσης των ζώων, της διατήρησης των φυλών, όσο και για τη διατήρηση των σιτηρεσίων και της διατροφής των ζώων. Σε αυτές τις σημαντικές λειτουργίες θα προστεθούν και λειτουργίες εκπαίδευσης, επίδειξης νέων τεχνολογιών, επιμόρφωσης νέων, ακόμα και αγροτών, διάθεσης ζωικού κεφαλαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.