Οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα έχουν μικρή σημασία
Οι ημερομηνίες λήξης πάνω στα προϊόντα που καταναλώνουμε, έχει τελικά, μικρή σημασία.
Εννέα στους δέκα Αμερικανούς πετούν τρόφιμα χωρίς κανένα λόγο σύμφωνα με νέα έρευνα πάνω στις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες.
Η έρευνα που διενήργησαν τοΚέντρο Προστασίας Εθνικών Πόρων των ΗΠΑ και η Κλινική Νομοθεσίας Τροφίμων και Πολιτικής του Χάρβαρντ εξηγεί τις παρεξηγήσεις που δημιουργούν οι λανθασμένες πολιτικές σήμανσης των τροφίμων και προτείνει βελτιώσεις.
Γιατί όμως δημιουργούνται οι παρανοήσεις στο καταναλωτικό κοινό; Καταρχάς το κοινό δεν γνωρίζει τη σημασία των όρων. Οι περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι ημερομηνίες στα τρόφιμα αφορούν στην ασφαλή κατανάλωσή τους. Ο όρος “ανάλωση κατά προτίμηση” αναφέρεται στη “φρεσκάδα” του προϊόντος και όχι στην ασφάλειά του.
“Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι καταναλωτές στις αναγραφόμενες ημερομηνίες έχει ως συνέπεια τη σπατάλη τροφίμων λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά τους η οποία δεν βασίζεται σε πραγματικούς κινδύνους” αναφέρει η έρευνα.
“Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αγνοούν πολύσημαντικότερους κινδύνους που επηρεάζουν τα τρόφιμα όπως οι συνθήκες και οι θερμοκρασίες αποθήκευσής τους”.
Η σπατάλη τροφίμων αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως με περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες λήξης ή κατανάλωσης στα τρόφιμα είναι ενδεικτικές. Εάν ένα τρόφιμο δεν φέρει αλλοιώσεις το πιθανότερο είναι ότι τρώγεται.
Εάν έχει χαλάσει θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά, την εμφάνιση μούχλας ή τις αλλοιώσεις στη συσκευασία.
- Προηγούμενο Πως χρησιμοποιούν το internet οι χρήστες του;(infographic)
- Επόμενο Eξαπάτησαν 48χρονη στην Κοζάνη – Της πήραν 7.000 ευρώ για να ¨λύσουν τα μάγια¨