Πώς να προστατευτούμε από τους διαρρήκτες
Ενας από τους μεγαλύτερουςσύγχρονους εφιάλτες μας είναι όταν γυρνάμε στο σπίτι από τη δουλειά να το βρούμε άνω-κάτω από διαρρήκτες. Το πρόβλημα εντείνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπου η απουσία μας είναι πολύ μεγαλύτερη και το αφύλακτο σπίτι μπορεί να γίνει ευκολότερα στόχος των «επιτήδειων». Με δεδομένο, όμως, ότι σύμφωνα με μελέτες το 72% των διαρρήξεων γίνεται από ερασιτέχνες και όχι «επαγγελματίες» του είδους και στο 20% των διαρρήξεων δεν χρησιμοποιούνται καν κατάλληλα «εργαλεία», υπάρχουν αρκετοί εύκολοι τρόποι για να προστατέψουμε την περιουσία μας ή, τέλος πάντων, να κάνουμε τη ζωή των επίδοξων διαρρηκτών πιο δύσκολη, ώστε να μην γίνεται το σπίτι μας στόχος.
- Η καλύτερη προφύλαξη είναι η πρόληψη. Για σπίτια που κατά το κοινώς λεγόμενο «πατιούνται» (ισόγεια, μονοκατοικίες κτλ.) έχει σημασία να φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης τους έχει φροντίσει για την ασφάλειά του. Η τοποθέτησηκάγκελων ασφαλείας σε μικρά παράθυρα (φεγγίτες, παράθυρα λουτρών) είναι πρώτη καλή κίνηση. Η τοποθέτηση κλειδαριάς στα παράθυρα θα αποθαρρύνει πολλούς, όπως και ο ακανθώδης φράκτης σε περίπτωση που υπάρχει περίφραξη. Οσο πιο «φροντισμένο» φαίνεται το σπίτι, τόσο λιγότερα βλέμματα θα προσελκύει.
- Πριν φύγουμε από το σπίτι πάντα κλείνουμε καλά πόρτες και παράθυρα, ακόμα κι αν ζούμε σε διαμέρισμα που βρίσκεται π.χ. στον τρίτο και τέταρτο όροφο πολυκατοικίας. Οι κλέφτες μπορούν να σκαρφαλώσουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι… Δεν αρκεί να κλείσουμε μόνο τα εξωτερικά παράθυρα, ειδικά αν αυτά είναι παλαιού τύπου. Επίσης κλειδώνουμε καλά την πόρτα, ακόμα κι αν είναι ασφαλείας, και δεν εφησυχάζουμε από τα πολλά λεφτά που δώσαμε για να την αποκτήσουμε.
- Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ κλειδιά σε εξωτερικό χώρο, ακόμα κι αν είμαστε οι μόνοι που το γνωρίζουμε και δεν το έχουμε εμπιστευθεί σε κανέναν. «Κάτω από το χαλάκι» ή «στο πιατάκι της δεξιάς γλάστρας» είναι τα πρώτα σημεία που κοιτάζει ο επίδοξος διαρρήκτης. Εννοείται ότι ακόμα και μέσα στο σπίτι να είμαστε δεν αφήνουμε τα κλειδιά κοντά σε πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα, αφού οι κλέφτες μπορεί να τα… αποκτήσουν με τη βοήθεια ενός μαγνήτη ή ενός ραβδιού.
- Η τοποθέτηση θυροτηλεφώνου με κάμερα αυτομάτως βγάζει το σπίτι σας από τη λίστα των διαρρηκτών που χρησιμοποιούν διάφορα τρικ (πλασιέ, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κτλ.) για να μπουν στην πολυκατοικία σας. Το να αφήνετε ένα μικρό φως αναμμένο στην είσοδο όλη τη νύχτα αυτομάτως δυσκολεύει αφάνταστα όσους θα προσπαθήσουν να «δουλέψουν» για να παραβιάσουν την είσοδο.
- Οι αποθήκες και τα γκαράζ πρέπει να μένουν πάντα κλειδωμένα και αν είναι δυνατόν τα εργαλεία που τυχόν έχουμε πρέπει να βρίσκονται απομονωμένα και ασφαλισμένα μέσα σ’ αυτούς τους χώρους και όχι εκτεθειμένα. Κάποιοι διαρρήκτες ασχολούνται πρώτα με την «εύκολη» κλειδαριά της αποθήκης κι εκεί βρίσκουν ό,τι τους χρειάζεται για να ασχοληθούν και με τη «δύσκολη» του σπιτιού σας.
- Ενας απαράβατος κανόνας είναι να έχετε ασταθές ωράριο. Ακόμα και ερασιτέχνες διαρρήκτες αποκλείεται να προσπαθήσουν μια «δουλειά» αν δεν παρακολουθήσουν πρώτα το σπίτι για μερικές ημέρες. Αν γνωρίζουν π.χ. ότι λείπετε για συγκεκριμένες ώρες θα το αποφασίσουν πιο εύκολα. Αν βλέπουν εσάς ή κάποιον δικό σας να εμφανίζεστε ξαφνικά στο σπίτι, σε ώρα που κανονικά δεν θα’ πρεπε να είστε εκεί, θα δειλιάσουν. Αν δεν μπορείτε να κανονίσετε έτσι τη δουλειά σας (είναι μακριά, δεν παίρνετε ούτε ολιγόωρη άδεια κτλ.) ζητήστε από ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης σας να κάνει «έφοδο» σε ακανόνιστες ημέρες και ώρες π.χ. για να ποτίσει τα λουλούδια. Επίσης μην διαλαλείτε ποτέ, και μάλιστα στους γείτονες, ποιες ακριβώς ημέρες θα λείψετε για διακοπές.