Pindus Trail: Περισσότερα από 300 χιλιόμετρα δασικών μονοπατιών
Το Pindus Trail, έχει προχωρήσει στην σύνθεση της διαδρομής φροντίζοντας περισσότερα από 300 χιλιόμετρα δασικών μονοπατιών, κυρίως στον άξονα Δελφοί – Γράμμος.
Με εντατικές εργασίες στα αδειοδοτημένα ημερήσια τμήματα και προετοιμασίες σε μεγάλο ανάπτυγμα της διαδρομής που έχει εντοπιστεί, έχει γίνει από εκατοντάδες εθελοντές, ένα σημαντικό βήμα.
Εξ αρχής, στο πλάνο ήταν να ανοίξουν πρώτα τα κλειστά μονοπάτια, που κινούνται σε πυκνά δάση, κάθετες πλαγιές και όπου υπάρχει δυσκολία αποκατάστασης του διαδρόμου, αλλά και κίνδυνος για τους περαστικούς. Αυτό το σκέλος της προετοιμασίας προχώρησε σημαντικά και πλησιάζει προς το τέλος. Σε εκκρεμότητα παραμένει η ενότητα των συνόρων από τον Γράμμο ως τις Πρέσπες, που λόγω αλλαγής δεδομένων εξετάζονται τα ενδεχόμενα σενάρια χάραξης.
Μεγάλο ποσοστό αθροίζουν και τα υποαλπικά μονοπάτια, που κινούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα χωρίς δέντρα και θαμνώδη βλάστηση και δεν απαιτούν ιδιαίτερα τεχνικές εργασίες, συνεπώς η επιμέλεια τους δεν είναι επιτακτική.
Εκεί η κίνηση του πεζοπόρου γίνεται με άλλα κριτήρια, ενώ οι διαδικασίες βελτίωσης μονοπατιού και αυτές της σήμανσης προχωρούν με πιό γρήγορους ρυθμούς, λιγότερα έξοδα και λιγότερο κόπο.
Η χάραξη του βασικού άξονα, μας δίνει ποσοστό κίνησης σε μονοπάτια 86% με το υπόλοιπο 14% να το αθροίζουν οι δρόμοι εισόδου-εξόδου από κατοικημένες περιοχές και ελάχιστα δασικά δρομάκια που έμειναν για χρόνια εκτός χρήσης.
Στα 300+ χιλιόμετρα που έχει γίνει πρόοδος, πλέον συναντούμε και αμφίδρομη σήμανση πορείας, αλλού την τελική κι αλλού στο στάδιο της προσήμανσης.
Το διακλαδιζόμενο μονοπάτι διάσχισης της Πίνδου, αν και δεν έχει φτάσει καν στα μισά, σχεδιάστηκε με τρόπο, ώστε να αποτελέσει από νωρίς τον άξονα, που θα εξυπήρετήσει τον μέγιστο πεζοπορικό σκοπό. Δηλαδή την σύνδεση των υφιστάμενων μονοπατιών διάσχισης της χώρας (εθνικά & διεθνή), ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν τα μεγάλα πεζοπορικά σιρκουί στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Το μονοπάτι διάσχισης της Πίνδου ως χάραξη αποτελείται από έναν μακρύ, πολύπλοκο και ερμητικά κλειστό διάδρομο, που οδηγεί σε γραμμένες και άγραφες σελίδες της ιστορίας, όμως προχωρά σταθερά, έστω και αργά.
Βέβαια από το 2018 μέχρι σήμερα, παρότι η πρωτοβουλία απαρτίζεται κατά βάση από εθελοντές με λιγοστά για το ύψος των απαιτήσεων εφόδια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τόσο στο πεδίο όσο και στην προώθηση του σε έλλάδα και εξωτερικό.
Παρότι δεν είναι έτοιμο, φέτος το διέσχισαν από άκρη σε άκρη, φίλοι των μεγάλων διασχίσεων, από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αυστραλία, Βέλγιο και άγνωστο πόσοι ακόμη που δεν έδωσαν στίγμα.
Το δυσάρεστο είναι, πως όλα αυτά τα βουνά πλέον κινδυνεύουν και κατ΄ επέκταση το μονοπάτι.
Οι ΆΠΕ και ο ανεξέλεγχτος τουρισμός θα γίνουν η ταφόπλακα της Πίνδου και ολόκληρης της χώρας.
Δεν είναι εικασία, συμβαίνει ήδη και αν δεν γίνει κάτι ανατρεπτικό, η φύση κι ο πολιτισμός της Πίνδου, θα συνεχίσουν σε τροχιά υποβάθμισης
Κατά τα άλλα, όλα καλά!
Πηγή: Pindus Trail
- Προηγούμενο ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτ. Μακεδονίας: Επιβολή διοικητικού προστίμου
- Επόμενο Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη για τη Δημιουργία Πρότυπου Ολοκληρωμένου Κέντρου για άτομα με Αυτισμό στην Καστοριά