ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΔΕΗ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
SPONSORS
ΔΑΜ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Φιλοδωρήματα: Αφορολόγητα έως 3.600 ευρώ τον χρόνο

Τη θέσπιση ανώτατου ορίου για τα φιλοδωρήματα κάτω από το οποίο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις (για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 300 ευρώ το μήνα ή 3.600 ετησίως. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία θα προβλέπονται και πρόστιμα σε όσους εργοδότες επιχειρήσουν να «ωφεληθούν»  μειώνοντας τον μισθό και αυξάνοντας τις πρόσθετες αμοιβές.

Τι θα ισχύσει

Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι:

  • Τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως.
  • Το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού  μισθού.
  • Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου έχουν μειωθεί με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του (δηλαδή των φιλοδωρημάτων), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά  ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Το ζήτημα προέκυψε μετά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς η ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποκάλυψε ότι φιλοδωρήματα εκατομμυρίων ευρώ  πέρασαν μέσω POS και έπρεπε να φορολογηθούν όπως και το εισόδημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι οι τα ποσά που καταβάλλονται προαιρετικά στον εργαζόμενο από τους πελάτες ως φιλοδώρημα αποτελούν μέρος του μισθού και υπόκεινται σε κρατήσεις. Αν και συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει εδώ και 10ετίες, παρέμενε ουσιαστικά «ανενεργή» καθώς το μεγαλύτερο ύψος των φιλοδωρημάτων εισπράττονταν με μετρητά. Ωστόσο, η αύξηση των πληρωμών μέσω POS και η ενσωμάτωση τους στην πληρωμή μέσω κάρτας «αποκάλυψε» ότι έπρεπε να συνυπολογίζονται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του εργαζόμενου και να φορολογηθεί όπως και ο μισθός του.

Η νέα ρύθμιση που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο κρίνεται ως ισορροπημένη, καθώς το όριο των 300 ευρώ το μήνα ευνοεί μεν τους εργαζόμενους στην εστίαση, χωρίς να αδικεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους αφού δεν απαλλάσσει από φόρους και εισφορές όσους αποκομίζουν μεγάλα ποσά.  Ένα μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό θα ήταν άδικο για άλλους εργαζόμενους που εργάζονται σε άλλες επιχειρήσεις και δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή λαμβάνουν “μπόνους” για τα οποία φορολογούνται κανονικά.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Σε άλλες χώρες, το φιλοδώρημα είναι συχνά υποχρεωτικό και υπολογίζεται σε ορισμένο προκαθορισμένο ποσοστό επί του λογαριασμού του πελάτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα φιλοδωρήματα θεωρούνται εισόδημα και είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στις φορολογικές αρχές, με τους εργοδότες να παρακολουθούν τα φιλοδωρήματα και να τα συμπεριλαμβάνουν στους μισθούς για φορολογικούς σκοπούς. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αναφερθεί οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τράμπ. Με βάση τις δηλώσεις τους φαίνεται ότι παρά τη διαφορετική πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν, και οι δύο προτείνουν κατάργηση της φορολογίας στα φιλοδωρήματα.

Σε Γερμανία και Γαλλία, τα φιλοδωρήματα δεν φορολογούνται εφόσον δίνονται απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά αν καταγράφονται επίσημα από την επιχείρηση, τότε μπορεί να φορολογηθούν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΥ 6
ΠΩΛΈΙΤΑΙ ΣΠΙΤΙ 100 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ