ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Η ΔΕΗ χρωστάει πολλά στην Πτολεμαΐδα και σε όλη τη Δ. Μακεδονία

Η εντολή της ΔΕΗ για να κόψουν το ρεύμα στην τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας εκτός από αήθης και ανάλγητη αποτελεί «αιτία πολέμου» αλλά και ευκαιρία για το λαό της Περιοχής μας να διεκδικήσει όλα τα χρωστούμενα και από τη ΔΕΗ και από το Κράτος. Είναι ευκαιρία να δούμε όλοι τι εννοούσαν με τη «Δίκαια Μετάβαση».

Σε ότι αφορά το χρέος της ΔΕΤΗΠ, του Δήμου Πτολεμαΐδας, για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης το οποίο ανέρχεται σε 110 εκ. Ευρώ πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση της ΝΔ που με δική τους εντολή και ευθύνη προμήθευσαν την τηλεθέρμανση με ζεστό νερό προερχόμενο από ηλεκτρολέβητες. Ήταν δική τους ευθύνη, την οποία μάλιστα αρχικά ανέλαβαν, να καλύψουν το επιπλέον κόστος που δημιουργήθηκε από τον «ξαφνικό θάνατο» της λιγνιτικής παραγωγής και την ηλεκτροβόρα επιλογή τους. Όμως αυτοί τα ζητάν από τους κατοίκους.

Ούτε διακανονισμούς, ούτε χάρες! Απαίτηση του λαού της Περιοχής, που πρέπει να σφραγιστεί με τους αγώνες του, είναι να πληρώσει η ΔΕΗ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΔΕΤΗΠ και άλλων τηλεθερμάνσεων.

Βεβαίως δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε τις τεράστιες ευθύνες του τοπικού πολιτικού προσωπικού, της Περιφερειακής Αρχής και των Δημοτικής Αρχών που φτάνουν μέχρι να χαρακτηρίσουν «Εθνική προσπάθεια», την εγκληματική, τόσο εθνικά όσο και τοπικά,  πολιτική της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης, για την οποία κι αυτοί «έβαλαν πλάτη».

Όμως τώρα είναι ακόμη μια ευκαιρία να ανοίξουμε «τους λογαριασμούς μας» με τη ΔΕΗ για αυτά που αυτή μας χρωστάει ως κατοίκους της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου, της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας ολόκληρης.

Η ΔΕΗ πάντα με τις πλάτες του Κράτους και των διαδοχικών κυβερνήσεων φέρθηκε ληστρικά και αποικιοκρατικά προς το λαό της Περιοχής μας για 70 χρόνια που προμήθευε το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της Χώρας. Δεν πήρε τα μέτρα που απαιτούνταν και διέθετε η επιστήμη και η τεχνολογία για την προστασία της υγείας των κατοίκων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Αυτό το μαρτυρούν:

  • Τα 120 και πλέον θανατηφόρα δυστυχήματα (εργοδοτικά εγκλήματα) που συντελέστηκαν στην Περιοχή μας από το 1970 και εντεύθεν
  • Οι εκατοντάδες ακρωτηριασμένοι και σακατεμένοι εργάτες.
  • Οι δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες που ουδέποτε καταγράφτηκαν
  • Η απόκρυψη και δολοφονική διαχείριση του κλοφέν και άλλων επικίνδυνων υλικών που μόλυναν σοβαρά πολλούς εργαζόμενους
  • Η εγκληματική διαχείριση της τέφρας παρότι και τεχνολογία και προτάσεις για ορθολογική και ασφαλή διαχείριση υπήρχαν.
  • Μέσω της τέφρας «εκτόξευσε» δέκα βλαβερά χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα μεταξύ αυτών και δεκάδες τόνους δηλητήριο αρσενικό.
  • Η αδιαφορία για τις τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) από τον ΑΗΣ Αμυνταίου. (Το παραδέχτηκε δημόσια και ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους πρόσφατα αποβιώσας π. πρόεδρος & δ. σύμβουλος της ΔΕΗ)
  • Οι απαράδεχτα υψηλές σε ποσοστά ασθένειες των κατοίκων (πνευμονοπάθειες, αποφρακτικές ρινίτιδες, παιδικό άσθμα κ.α)

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η ΔΕΗ συνεχίζει και σήμερα την ίδια ταχτική παρά το πρόωρο κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής. Αντί να αποκαταστήσει τα εδάφη και να τα επιστέψει στην κοινωνία της Περιοχής ως όφειλε μέσα από τη συμβατική και ηθική της υποχρέωση, με τις πλάτες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απαλλάσσεται από  όλες τις υποχρεώσεις της. Λειτουργεί ως νέος φεουδάρχης και κατακτητής δημιουργώντας επιπλέον οικονομικά και κυρίως περιβαλλοντικά προβλήματα στους κατοίκους που θα τα υποστούν και όλες οι επόμενες γενιές.

  • Τα ορυχεία εγκαταλείφθηκαν ανοιχτά αφήνοντας μόνιμα «ανοιχτές πληγές» στο σώμα της Περιοχής που θα επιφέρουν τεράστια και άλυτα προβλήματα για όλα τα επόμενα χρόνια.
  • Ντόμινο κατολισθήσεων, αποστράγγιση των νερών από μη αποκατάσταση διαρραγέντος υδροφόρου, αναφλέξεις και αυταναφλέξεις με εκπομπές θανατηφόρων αερίων (μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου κ.α) από τα εκτεθειμένα λιγνιτικά κοιτάσματα.
  • Μόνιμες εκπομπές σκόνης και τέφρας από ακάλυπτες αποθέσεις
  • 000 στρέμματα που θα έπρεπε να επιστραφούν για αναδάσωση και χωράφια, ως όριζαν οι ΑΕΠΟ, δίνονται σε ξένες πολυεθνικές ή χρησιμοποιούνται από την ίδια τη ΔΕΗ για εγκαταστάσεις «Γίγα– Φωτοβολταϊκών». Ποιες θα είναι άραγε οι μακροχρόνιες συνέπειες στο περιβάλλον, στο μικροκλίμα, στις καλλιέργειες και στην υγεία των κατοίκων από αυτές τις θηριώδεις εγκαταστάσεις που μόνο στην Χώρα μας επιτρέπονται σε κατοικημένες Περιοχές. Σημειώνουμε ότι ερασιτέχνες ερευνητές έχουν καταγράψει το φετινό καλοκαίρι ασυνήθιστα υψηλότερες, από την υπόλοιπη περιοχή, θερμοκρασίες στην Περιοχή του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας!!!  
  • Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» καταστρέφει βουνά, πηγές και δάση με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών όπως στο Βίτσι, στη θέση Δούκας και αλλού.
  • Μήπως να προσθέσουμε και τα 100 μεγαβάτ πλωτών φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πολυφύτου για τα οποία έχουν εκδοθεί άδειες;
  • Και το άκρον άωτον της παράνοιας και της υποτίμησης των κατοίκων συμπληρώνεται με την «ασέλγεια» εγκατάστασης φωτοβολταϊκού των 2 MW καλύπτοντας εξ ολοκλήρου λιμνοδεξαμενή στο Αμμοχώρι Φλώρινας όταν μόνο στην Περιοχή μας οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ της ΔΕΗ ξεπερνούν τα 3.000 MW!!!    

 Ο κατάλογος των χρεών της ΔΕΗ προς τον Λαό της Δυτικής Μακεδονίας είναι ατελείωτος. Ήρθε όμως ο καιρός να αρχίσει να πληρώνει.

Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες του Λαού!

Να το απαιτήσουμε. Να το επιβάλλουμε με αγώνες μαζικούς, ενωτικούς και ανυποχώρητους. Τώρα πριν είναι αργά!

Κοζάνη 3/9/2024

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ