ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Φάρμακα: Ακριβότερα εκατοντάδες σκευάσματα από σήμερα για τους πολίτες

Η επιστροφή από τις διακοπές επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους πολίτες, καθώς από σήμερα, Δευτέρα, 26/8, θα φανούν οι αυξήσεις στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων στο πλαίσιο της ανατιμολόγησης που έκανε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.

Έχει ήδη εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών, καθώς και νέα Θετική Λίστα Αποζημίωσης και οι ασφαλισμένοι αναμένεται να δουν τις νέες τιμές σε αρκετά φάρμακα στον… πάγκο του φαρμακείου από αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε τις τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).

Οι αυξήσεις τιμών έγιναν, μεταξύ άλλων, σε περιπτώσεις πολύ φθηνών φαρμάκων, με σκοπό να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Άλλωστε, οι … αρρυθμίες στη διαθεσιμότητα τέτοιων σκευασμάτων αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα έως τώρα, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και αρκετά φάρμακα είναι μοναδικά, χωρίς αντικατάστατα. Ένα άλλο κριτήριο που ελήφθη υπόψη προκειμένου να πάρουν τα φάρμακα αυξημένη τιμή είναι εάν κάποια εξ αυτών είχαν τιμή μικρότερη από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη λίστα που έκανε γνωστή ο ΕΟΦ, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους. Πιο συγκεκριμένα, σε 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το ποσοστό 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Στην απόφαση που εκδόθηκε για τις νέες τιμές σημειώνεται πως προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί «καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιωνόμενων θεραπειών».

Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, όμως, η συνολική επιβάρυνση της δαπάνης από τις νέες τιμές διαμορφώνεται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, με τα 60 εκατ. ευρώ να αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Οι αυξήσεις στις τιμές φθηνών, μοναδικών φαρμάκων εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για αντιμετώπιση των ελλείψεων, αλλά και εξορθολογισμό της δαπάνης που έχει ξεφύγει. Στον τομέα των ελλείψεων, γίνεται προσπάθεια στενής παρακολούθησης της αγοράς μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Όπως έχει εξηγήσει στο ygeiamou.gr ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, ο οποίος είναι επικεφαλής της προσπάθειας όταν θα διασφαλιστεί η εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγονται από κάθε κόμβο του συστήματος, θα δοθεί application που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ