ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ανοιχτή συνάντηση στο Φεστιβάλ Βωβούσας για την βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπων και αρκούδων στην Οροσειρά της Πίνδου

Εργαστήριο Οραματισμού με θέμα «Οι Φύλακες των Βουνών: Για την Βιώσιμη Συνύπαρξη Ανθρώπων και Αρκούδων στην Οροσειρά της Πίνδου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 και ώρα 11:00 – 13:00, στον χώρο του Φεστιβάλ Βωβούσας. Το εργαστήριο διοργανώνεται από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για τη Φύση και την Άγρια Ζωή Καλλιστώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Arcprom.

Στο εργαστήριο οραματισμού, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να οραματιστούν συλλογικά το μέλλον της περιοχής και να εξετάσουν πρακτικές και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν στο μέλλον για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της περιοχής και της συνύπαρξης με την καφέ αρκούδα. Μέσα από συμμετοχικές μεθόδους και ανοιχτή συζήτηση, θα συν-δημιουργήσουμε σενάρια για την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της περιοχής και την άγρια ζωή.

Το εργαστήριο θα αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω διάλογο και από κοινού δράση, καθώς στοχεύει στη δημιουργία ενός συλλογικού οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον για το Ανατολικό Ζαγόρι, τις καφέ αρκούδες και το οικοσύστημά τους. Επίσης, θα αναπτυχθούν διαφορετικά σενάρια με βάση μεταβλητές όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ερημοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και οι πολιτικές διατήρησης. Θα γίνει συζήτηση με τους συμμετέχοντες για το πώς κάθε σενάριο θα επηρεάσει τον πληθυσμό των αρκούδων και τα ενδιαιτήματά τους, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες στο Ζαγόρι.

Το Ανατολικό Ζαγόρι αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να εξερευνήσουμε τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της συνύπαρξης με την καφέ αρκούδα στην Πίνδο και την ορεινή Ελλάδα γενικότερα. Αν και οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει πολλές προκλήσεις για την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το Ανατολικό Ζαγόρι, με την μοναδική του ιστορία, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και την ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων με στόχο την τοπική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, πώς μπορούμε να οραματιστούμε ένα διαφορετικό και πιο βιώσιμο μέλλον, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις καφέ αρκούδες που ζουν στο Ανατολικό Ζαγόρι; Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την βέλτιστη διατήρηση της καφέ αρκούδας και την ενίσχυση της τοπικής συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων; Τι εργαλεία και γνώσεις χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση;

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί η 6η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας» στα γραφεία της Μονάδας Διαχείρισης στους Ασπράγγελους. Η Πλατφόρμα συγκροτείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων, οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων μερών που σχετίζονται με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα καρποφόρα δέντρα στο Εθνικό Πάρκο καθώς και πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων οπωρώνων και τη φύτευση νέων οπωρώνων και οπωροφόρων θάμνων. Επίσης, θα παρουσιαστεί η Εθνική Πλατφόρμα για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα και θα εξεταστεί δυνατότητα συνεργειών και συνεργασίας με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς.

Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Η Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2004. Οι δράσεις της αφορούν στη διατήρηση της άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά, αλλά και στη συνύπαρξη των ειδών αυτών με τον άνθρωπο.
Περισσότερες πληροφορίες: www.callisto.gr

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ