ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Δήμος Κοζάνης: Βραδιές Θερινού Σινεμά στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη στις 11, 12, 16 και 18 Ιουλίου 2024 (Φωτογραφίες)

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Μίλαν Κούντερα, που έφυγε από κοντά μας στις 11 Ιουλίου 2023, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας διοργανώνουν «Αφιέρωμα στον Μίλαν Κούντερα και τον Τσέχικο Κινηματογράφο» στις 11, 12, 16 και 18 Ιουλίου στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Το αφιέρωμα, που εντάσσεται στις «Βραδιές Θερινού Σινεμά στη Βιβλιοθήκη»  θα χαιρετήσει η Διευθύντρια  του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας κ. LucieKuligova, η οποία θα προλογίσει και τις δύο πρώτες ταινίες. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:15 το βράδυ.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιουλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «MίλανΚούντερα: Από το Αστείο στην Ασημαντότητα» (2021, 95′), σε σενάριο και σκηνοθεσία Μίλοσλαβ Σμίντμαϊερ.Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον Κούντερα. Εδώ και 30 χρόνια δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη και πλέον έφυγε από κοντά μας στις 11/7/2023 σε ηλικία 94 ετών. Τα δοκίμιά του και οι φιλοσοφικές συζητήσεις στα μυθιστορήματά του αποκαλύπτουν πολλά για τον συγγραφέα. Ποιο είναι το στοιχείο του έργου του, που του έδωσε διαστάσεις … θρύλου; Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σημαντικά βιβλία του Κούντερα, τον χαρακτήρα του και τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Ακολουθεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου η ταινία «ΤοΑστείο» (Tσεχοσλοβακία , 1969, 81′,  ασπρόμαυρο),σε σκηνοθεσία JaromilJireš. Έχοντας εκδιωχθεί στο παρελθόναπότο Κομμουνιστικό Κόμμα εξαιτίας ενός ηλίθιου αστείου πουέγραψεστηφίλη του, ο Λούντβικσυναντάτυχαίατη σύζυγο εκείνου, που τον οδήγησε στη φυλακή κι αποφασίζει ναεκδικηθεί… Ο ΜίλανΚούντερα συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας, η οποία κυκλοφόρησε το 1969, λίγους μήνες μετά την εισβολή των Σοβιετικών τανκς στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968, που έθεσε τέλος στις ελευθερίες της Άνοιξης της Πράγας. Μίλησε με τόλμη εναντίον της σταλινικής εποχής και παρόλο που είχε μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες, οι αρχές την απαγόρευσαν για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με δύο τσέχικες ταινίες. Στις 16 Ιουλίου θα προβληθεί «Το γλυκό μου χωριό», μια από τις δημοφιλέστερες τσέχικες κωμωδίες όλων των εποχών Η κεντρική πλοκή είναι η σύγκρουση μεταξύ μίας πατρικής φιγούρας, του συνετού φορτηγατζή στον αγροτικό συνεταιρισμό ενός μικρού χωριού στην Τσεχία, Πάβεκ, και του νεαρού διανοητικά καθυστερημένου συνοδηγού του Ότικ. Ανάμεσά τους υπάρχει μία σχέση μίσους και αγάπης. Ο σκηνοθέτης απεικονίζει με εξαιρετική πλαστικότητα και αυθεντικότητα τους χαρακτήρες των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Η ταινία είναι γεμάτη με ευφυές χιούμορ, μερικές φορές λίγο πιο σκληρό, αλλά ποτέ χυδαίο, ενισχυμένο από την αίσθηση της «ποίησης και πεζογραφίας» της καθημερινής ζωής του εξαιρετικού σκηνοθέτη Jiri Menzel. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1987.

Το αφιέρωμα θα κλείσει στις 18 Ιουλίου με τη μαύρη κωμωδία «HappyEnd» σε σκηνοθεσία OldřichLipskýπου αφηγείται έναν φόνο και τις συνέπειές του. Αυτό που κάνει την ταινία μοναδική, είναι η ανάποδη αφήγηση, η οποία ξεκινά από το θάνατο του πρωταγωνιστή (που περιγράφεται ως γέννηση) και τελειώνει με τη γέννησή του (που περιγράφεται ως θάνατος). Η αντίστροφη αφήγηση δεν ισχύει μόνο χρονολογικά. Τα πάντα είναι ανάποδα!

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Κοζάνης

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ