Ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας
Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται ανακοίνωση ενίσχυσης της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 12 εστιες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους και σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα, οι 11 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η δωδέκατη στην Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας. Δεδομένης της σημασίας και της συμβολής στην εθνική οικονομία της εκτροφής χοίρων και παραγωγής χοίρειου κρέατος σε όλη τη Χώρα βρίσκεται σε ισχύ Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης. Η συμμετοχή των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη και εξάλειψη της νόσου. Επομένως:
- Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν ζωντανά χοιροειδή ως οικόσιτα για προσωπική χρήση, με έδρα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της απαγορευμένης ζώνης Ι, παρακαλούνται πριν από κάθε αγορά να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
- Υπενθυμίζεται ότι στην «απαγορευμένη ζώνη Ι» (εγκύκλιος 1098/244075 02.08.2023) που περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς:
– Τα δημοτικά διαμερίσματα της Αυγής, Κορομηλέας, Λεύκης, Μανιακών, Ομορφοκκλησιάς, Πενταβρύσου, Τσάκωνης, Χιλιοδένδρου, Αγίας Κυριακής, Καλοχωρίου, Μεσοποταμίας, Οινόης, Πτεριάς, Βιτσίου Καστοριάς, Αγίου Αντωνίου, Γάβρου, Κρανιώνος, Μακροχωρίου, Μαυροκάμπου, Μελά, Χαλάρψν, Δισπηλιού, και τα κοινοτικά διαμερίσματα Δενδροχωρίου και Ιεροπηγής ( Δήμου Καστοριάς).
– Τα δημοτικά διαμερίσματα Ακριτών, Πολυάνεμον, Κοτύλης, Κυψέλης, Νεστορίου, Πτελέας και τα κοινοτικά διαμερίσματα Επταχωρίου, Χρυσής και Γράμμου (Δήμου Νεστορίου).
– Τα δημοτικά διαμερίσματα Άργους Ορεστικού, Βράχου, Καστανοφύτου, Λάγκας, Λακκωμάτων, Μελανθίου και Σπηλαίων (Δήμου Ορεστίδος) .
απαγορεύεται η αγορά και η εκτροφή οικόσιτων χοίρων από τους πολίτες που διαβιούν στις συγκεκριμένες περιοχές.
- Οι πολίτες που ήδη κατέχουν οικόσιτα χοιροειδή και δεν έχουν καταγραφεί στο μητρώο χοιροειδών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσαμε την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
- Οι πολίτες, οποιασδήποτε ιδιότητας, που εντοπίζουν νεκράχοιροειδή και νεκρούς αγριόχοιρους, παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Επίσης, απαγορεύεται η διατήρηση χοιροειδών σε ελεύθερη και ημιελεύθερη κατάσταση.
- Οι πολίτες που επιστρέφουν από Χώρες όπου ενδημεί το νόσημα, όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, απαγορεύεταινα μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές προϊόντα χοιρείου κρέατος, λουκάνικα, χοίρειο ζαμπόν, φρέσκο κρέας, κατεψυγμένο χοίρειο κρέας και οποιοδήποτε προϊόν με βάση το χοίρειο κρέας.
- Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να δίνεται ως ζωοτροφή υπολείμματα των απορριμμάτων των αεροδρόμιων και λιμένων σε χοίρους ή άλλα είδη οικόσιτων ζώων, και όλα τα οικιακά υπολείμματα να απορρίπτονται μέσα σε στεγανούς περιέκτες.
- Οι πολίτες απαγορεύεται να επισκέπτονται χοιροτροφικές μονάδες και μονάδες εκτρεφόμενων αγριόχοιρων.
Η Αφρικανική Πανώλη ΔΕΝ μεταδίδεται με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο. Για περαιτέρω ενημερωτικό και οπτικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron
Για περισσότερες διευκρινήσεις και για τη συνεργασία σας παρακαλούμε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας: 2467076014 (κ. Αβραμίδης Χρήστος) και 2467071123 (κ. Γιαννηκώτσιου Νικόλαος).
- Προηγούμενο ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου
- Επόμενο Υπογραφή 3 Συμβάσεων Έργων από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς