Κερδισμένοι και χαμένοι από το «ξεπάγωμα» των τριετιών
Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η τροπολογία που θα επαναφέρει από την 1η Ιανουαρίου 2024 όλες τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, χωρίς αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου 2012, οπότε και τέθηκαν στον «πάγο» με την περιβόητη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημαντική αύξηση του μισθού θα γίνει με την προσμέτρηση όλων των ειδών τις προσαυξήσεις προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετίες στον κατώτατο ή 3ετίες, 5ετίες και άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις. Αφορά δε, τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον Κατώτατο Μισθό καθώς βέβαια και άλλους περίπου 300.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τους βασικούς μισθούς κλαδικών συμβάσεων (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, αφορά όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να περιμένουν τρία χρόνια προκειμένου να λάβουν την πρώτη τους προσαύξηση (+10%). Συνεπώς, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο, την 1η Ιανουαρίου του 2024, εφόσον παραμείνει στην ίδια δουλειά, θα λάβει την πρώτη προσαύξηση για την προϋπηρεσία του (10% ανά τριετία) από το 2027: Δηλαδή 780 ευρώ για προϋπηρεσία έως 3 χρόνια, 858 ευρώ από 3 έως 6 χρόνια, 936 ευρώ από 6 έως 9 έτη και 1.014 ευρώ για προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.
Η αναμονή αυτή ήταν στην πράξη και ο λόγος που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με το κυβερνητικό επιτελείο στο Μαξίμου καθώς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γρηγορότερη εφαρμογή της ΠΥΣ6, που προέβλεπε το ξεπάγωμα των τριετιών, εφόσον σε ετήσια βάση η ανεργία πέσει κάτω του 10%.
Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, θα επιτευχθεί σε περίπου 1,5 χρόνο και είναι κρίμα, οι εργαζόμενοι που συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας να περιμένουν τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών τους το 2029 ή και αργότερα.
Οι παλαιότεροι
Νωρίτερα θα λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας πριν από τις 14.2.2012, καθώς σε αυτή την περίπτωση καθοριστικό ρόλο θα παίξει σε ποιο στάδιο βρίσκονταν, όταν «πάγωσαν» οι τριετίες. Έτσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος που το 2012 είχε συμπληρώσει δύο χρόνια προϋπηρεσίας, και εάν δεν υπήρχε η ΠΥΣ 6, το 2013 θα έπαιρνε το πρώτο 10% επιπλέον του κατώτατου, τώρα θα λάβει το επιπλέον «μπόνους» της προϋπηρεσίας του το 2025. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα και κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ οδηγεί σε αύξηση 78 ευρώ και μισθό 858 ευρώ.
Εάν το 2012 είχε προϋπηρεσία 5 ετών, το 2025 η αύξηση επί του τότε κατώτατου θα είναι 20% (δύο τριετίες). Με τα σημερινά δεδομένα, ο μισθός του θα διαμορφωθεί στα 936 ευρώ. Αντίστοιχα, εάν το 2012 είχε 8 χρόνια προϋπηρεσίας, το 2025 θα συμπληρώσει τα 9 χρόνια και θα λάβει αύξηση 30%. Με τα σημερινά δεδομένα, ο μισθός του θα διαμορφωθεί στα 1.014 ευρώ.
Προσοχή όμως: Ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε χθες ότι το μέτρο δεν θα έχει αναδρομικότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δεν θα προσμετράται για καμία προσαύξηση μισθού/ημερομισθίου το «παγωμένο» διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και Δεκεμβρίου 2023.
Επίσης, πρέπει να διευκρινιστούν ότι εφόσον οι τριετίες ισχύσουν όπως και πριν από το «πάγωμά τους», από 1η Ιανουαρίου 2024 και εφεξής θα ισχύσουν τα εξής:
- Για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό, θα χορηγείται 10% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση 3ετίας με ανώτατο τις τρεις τριετίες. Έτσι για 0-3 έτη, καταβάλλεται ο κατώτατος. Από τη συμπλήρωση του 3ου έτους και έως το τέλος του 5ου έτους, ο ισχύων κατώτατος μισθός θα προσαυξάνεται με 78 ευρώ και θα ανέρχεται σε 858 ευρώ. Από την έναρξη του 6ου έτους και έως το τέλος 8ου, ο νέος μισθός θα είναι 936 ευρώ (+20% επί του 780). Τέλος, από το 9ο έτος και άνω, ο νέος μισθός, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι 1.014 ευρώ, προσαυξημένος κατά 234 ευρώ (+30% επί των 780 ευρώ).
- Για όσους αμείβονται μεημερομίσθιο, χορηγείται 5% προσαύξηση για κάθε συμπλήρωση 3ετίας με ανώτατο τις έξι 3ετίες. Συγκεκριμένα από τα 3 έτη και πάνω έως τη συμπλήρωση των 18 ετών παρέχεται επιπλέον αύξηση 1,75 ευρώ στο κατώτατο ημερομίσθιο, που σήμερα είναι 34,84 ευρώ, για κάθε 3ετία.
Τι ισχύει για όσους έχουν σε ισχύ κλαδική σύμβαση
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η… μεγάλη μάχη θα δοθεί στο πεδίο των κλαδικών συμβάσεων, καθώς για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και η προσαύξηση θα υπολογίζεται καθ’ όλη την προϋπηρεσία τους, ανεξαρτήτου κλάδου. Για όσους όμως αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις που σήμερα είναι ενεργές, η προϋπηρεσία, για να οδηγήσει σε προσαύξηση του μισθού, θα πρέπει να έχει διανυθεί στον ίδιο κλάδο με ομότιμα ή συναφή καθήκοντα.
Όπως εξηγεί μάλιστα, ο εργατολόγος – δικηγόρος Γιάννης Καρούζος, η πρωθυπουργική εξαγγελία αφορά όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και όσους αμείβονται με συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας. Δεν αφορά όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού.
Επιδόματα, προϋπηρεσίες ή τριετίες που προβλέπονται από συλλογικές συμβάσεις θα εξελίσσονται από 1η Ιανουαρίου 2024 χωρίς υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Πηγή: euro2day
- Προηγούμενο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών: Αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσο
- Επόμενο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου