Αλλαγές για τους στρατεύσιμους: Μαζί με τη θητεία παίρνεις δίπλωμα τεχνίτη και ένα τάμπλετ σε κάθε φαντάρο
Θα δίνονται πιστοποιητικά άσκησης επαγγέλματος για τεχνικές ειδικότητες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) που αποκτήθηκαν στον Στρατό, αλλά και άδεια οδηγού – Επίσης θα δοθεί δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών
Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία από το 2024. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλουν το υποχρεωτικό διάστημα της υπηρεσίας προς την πατρίδα να μη θεωρείται από τους νέους χαμένος χρόνος και φιλοδοξούν να πετύχουν αλλαγές ώστε στον χρόνο της θητείας τους οι στρατεύσιμοι να αποκτούν πραγματικές επαγγελματικές δεξιότητες σε μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα, η γνώση των οποίων θα πιστοποιείται από κρατική βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης.
Το πλαίσιο των αλλαγών σχεδιάζεται από συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και τα στρατιωτικά επιτελεία, ώστε σύντομα οι εισηγήσεις να έχουν ολοκληρωθεί και ο συνολικός χάρτης του προγράμματος «Θητεία-Ευκαιρία» να τεθεί σε διαβούλευση και να οριστικοποιηθεί.
Μαζί με τον εκσυγχρονισμό του χρόνου της πλήρους θητείας -η οποία παραμένει μεταξύ 9 και 12 μηνών αναλόγως της μονάδας που τοποθετούνται και υπηρετούν οι κληρωτοί- θα γίνουν αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα των οπλιτών για να διασυνδεθεί ουσιαστικά η στρατιωτική θητεία με την αγορά εργασίας. Προτού εκπονηθεί το σχέδιο των αλλαγών, οι στρατιωτικοί επιτελείς εξέτασαν τα μοντέλα που ακολουθούν άλλες χώρες όπου επίσης ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής θητείας, όπως το Ισραήλ, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, και αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές για την εθνική τους ασφάλεια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ως πιο κοντινό στο ελληνικό παράδειγμα θεωρήθηκε το πρότυπο της Φινλανδίας κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο της θητείας, αλλά και σχετικά με τη σύνθεση των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούνται από μόνιμο προσωπικό (δηλαδή αξιωματικούς και υπαξιωματικούς), στρατεύσιμους, εφέδρους και συνοριοφύλακες.
Μέσω της… δημιουργικής μετακένωσης από όσα ισχύουν στον φινλανδικό στρατό για τους οπλίτες θητείας σχεδιάζεται μια σειρά από αλλαγές που θα αφορούν τη διαδικτυακή εκπαίδευση, την επιμόρφωση για την αντιμετώπιση απειλών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (όπως οι πλημμύρες και οι φωτιές) ή τα φυσικά φαινόμενα (όπως οι σεισμοί).
Για το online learning, από το 2024 όλοι οι οπλίτες θητείας αμέσως μετά την κατάταξή τους θα λαμβάνουν δωρεάν ένα tablet όπου θα συμπληρώνουν πληροφορίες για το ακαδημαϊκό και το εργασιακό τους προφίλ, τις γραμματικές γνώσεις τους και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τις δεξιότητες και τις επιδιώξεις τους. Ηδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την πραγματοποίηση δημόσιου διαγωνισμού ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να προμηθευτούν 50.000 τάμπλετ τα οποία θα διαθέτουν στους νεοσύλλεκτους. Οι στρατεύσιμοι θα χρεώνονται τους μικρούς αυτούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ατομικά τυφέκιά τους. Η νέα θητεία από το 2024 θα εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
α) τη στρατιωτική εκπαίδευση για όλους,
β) την υποχρεωτική εκπαίδευση για την απόκτηση οριζόντιων δεξιοτήτων και
γ) την προαιρετική εκμάθηση των λεγόμενων κάθετων δεξιοτήτων.
Ο βασικός χρόνος της στρατιωτικής εκπαίδευσης θα συνεχίσει να γίνεται επί του πεδίου. Ωστόσο για τα μη διαβαθμισμένα στρατιωτικά θέματα που θα πρέπει να μαθαίνουν οι οπλίτες, η επιμόρφωση θα γίνεται ηλεκτρονικά με πληροφορίες που θα είναι προσβάσιμες μέσα από το τάμπλετ του κάθε οπλίτη. Οι αποκαλούμενες οριζόντιες δεξιότητες θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στην παροχή πρώτων βοηθειών σε όσους έχουν ανάγκη και στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και αναγκών, όπως η αντιμετώπιση πλημμυρών, η κατάσβεση πυρκαγιών και η αρωγή σε περιπτώσεις σεισμών.
Η μεγάλη καινοτομία στο υπό οριστικοποίηση σχέδιο «Θητεία-Ευκαιρία» είναι η απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να αποβούν κρίσιμες για την επαγγελματική αποκατάσταση των κληρωτών μετά την απόλυσή τους από το στράτευμα. Με γνώμονα την προσφορά και κυρίως τη ζήτηση από τις πραγματικές επιχειρήσεις της αγοράς και έπειτα από συνεννόηση με εργοδοτικούς φορείς και εργατικά συνδικάτα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι οπλίτες θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα.
Βασικά επαγγέλματα
Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, μάγειρας, αρτοποιός, ηλεκτρολόγος, ψήστης, νοσοκόμος, βοηθός οδοντιάτρου και φαρμακοποιού είναι τα βασικά επαγγέλματα στα οποία οι οπλίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες. Οσοι θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά προφανώς δεν θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα και θα λαμβάνουν μέρος εθελοντικά στα μαθήματα. Τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με κρατικά κέντρα διά βίου μάθησης και μετά την εξέταση που θα ακολουθεί την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων η επαγγελματική εμπειρία θα πιστοποιείται με ειδική βεβαίωση.
Πηγή: protothema.gr
- Προηγούμενο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών: Αυτή είναι η δική μου ιστορία!
- Επόμενο Ζευκλής: «Δείτε τι κάναμε εμείς και τι οι γειτονικοί Δήμοι» – Πάνω από 15.000 επισκέπτες στο Fiesta Voio