Ρεβανί Βέροιας: Η παράδοση βάζει πλώρη για την Ευρώπη
Εδώ και λίγες ημέρες είναι υποψήφιο για την απόκτηση σήματος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης Κατά τη διάρκεια του 2022 τέσσερα ελληνικά προϊόντα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κατάλληλα για να λάβουν την ετικέτα ΠΓΕ
Το 1886 στο κέντρο της Βέροιας, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που πουλούσε γάλα ξεκίνησε να παρασκευάζει ένα νέο γλυκό βασισμένο σε μια μυστική συνταγή: Το ρεβανί της Βέροιας είχε μόλις γεννηθεί.
Το παραδοσιακό γλυκό, που πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, σχεδόν 140 χρόνια μετά, βάζει πλώρη για την Ευρώπη, καθώς εδώ και λίγες ημέρες είναι υποψήφιο για την απόκτηση σήματος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης.
Κατά τη διάρκεια του 2022 τέσσερα ελληνικά προϊόντα εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κατάλληλα για να λάβουν την ετικέτα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, η αφρίνα, δηλαδή ο ανθός αλατιού, του Μεσολογγίου, το κατσικάκι Λήμνου και το αρνάκι Λήμνου και το μέλι Κισσούρι που παράγεται στην Κάρυστο. Συνολικά 284 προϊόντα από την Ελλάδα έχουν λάβει την ειδική σήμανση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αναγνώριση της μοναδικότητάς τους και έχουν ξεκινήσει το δικό τους ταξίδι προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) αποδίδεται σε προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση και την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και κρασιά. Το παλαιότερο ελληνικό προϊόν που έλαβε την ετικέτα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης ήταν ο οίνος Ραψάνης το 1981 και ακολούθησαν πολλά κρασιά ενώ το 1996 την ειδική σήμανση έλαβαν οι ελιές Καλαμάτας και η τσακώνικη μελιτζάνα Λακωνίας. Μεταξύ άλλων, στη λίστα της Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης η φακή Εγκλουβής, το τοματάκι Σαντορίνης, το μανταρίνι Χίου, το τσίπουρο Θεσσαλίας, τα μήλα Ζαγοράς, το τυρί μετσοβόνε, τα φιστίκια Αιγίνης, το κουμκουάτ της Κέρκυρας, τα φασόλια Καστοριάς και πολλά άλλα ελληνικά προϊόντα.
Οι κανόνες
Οπως επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ετικέτες γεωγραφικής ένδειξης έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς συμβάλλουν στην προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων αυτών, προστατεύουν τους παραγωγούς από απομιμήσεις και εγγυώνται στους πολίτες την πραγματική προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουν. Οι κανόνες αυτοί διασφαλίζουν, επίσης, ότι όλοι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής θα έχουν συλλογικά δικαιώματα επί του προϊόντος. Στη Βέροια 30 ιστορικά ζαχαροπλαστεία παρασκευάζουν το παραδοσιακό ρεβανί και, σε περίπτωση που το προϊόν αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, αναμένεται να αναδειχθούν σημαντικά στο ελληνικό αλλά και το ξένο καταναλωτικό κοινό.
Η προετοιμασία και η σύνταξη του φακέλου για το ρεβανί της Βέροιας έγινε με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων Βεροίας σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βέροιας και τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών της πόλης. «Η ένδειξη ΠΓΕ θεωρείται σημαντικό εργαλείο για τη προώθηση της τοπικής μας γαστρονομίας. Η προοπτική που ανοίγεται για το ρεβανί Βέροιας ως αναγνωρίσιμο προστατευόμενο προϊόν συνδέεται άρρηκτα με τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού στον Δήμο Βέροιας» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Λάζαρος Ασλανίδης, ο οποίος θεωρεί πως η σήμανση γεωγραφικής ένδειξης θα δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να απευθυνθεί σε αγορές του εξωτερικού που ζητούν τέτοιου είδους πιστοποιήσεις. Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως αν η διαδικασία έχει θετική έκβαση, σε περίπου εννέα μήνες θα έχουν ξεκινήσει καμπάνιες και φεστιβάλ για την ανάδειξη του ρεβανί και της Βέροιας.
Θεωρώντας πολύτιμα τα οφέλη που προκύπτουν από τη σήμανση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Βέροιας θα κινήσει διαδικασίες ώστε να κατατεθούν αιτήσεις για απόκτηση ΠΓΕ και για άλλα τοπικά προϊόντα όπως τα ροδάκινα, την πιπεριά Αγίου Γεωργίου και την ντομάτα Ριζωμάτων.
- Προηγούμενο Ευχαριστήριο Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
- Επόμενο ΚΚΕ-ΔΤ: Πολιτική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου στη Δυτική Μακεδονία