Αγρότες: Κατεβάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα – Τι αποφάσισαν οι αγρότες
Στις πλατείες των χωριών, όπου και θα κατεβάσουν και τα τρακτέρ τους, δίνουν «ραντεβού» οι αγρότες στις 22 Ιανουαρίου 2023.
Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που έγινε στη Νίκαια της Λρισας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονίδες, απ’ όλη τη χώρα, αμέσως μετά την κινητοποίηση με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι αγρότες ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που σχετίζονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές.
Τα αιτήματα
Ειδικότερα, κατά την σύσκεψη, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τα οποία όπως είπε θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως:
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σημειώνοντας ότι μετά τα μήλα στο νομό Λάρισας, χρειάζεται να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος για όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
Ειδικά για το βαμβάκι, επισημάνθηκε πως η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα ώστε να υπάρχει αναπλήρωση έως και 1 ευρώ το κιλό.
- Προηγούμενο Έρχεται νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών στα σχολεία σύμφωνα με την Κεραμέως
- Επόμενο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών: Όχι στο κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων