ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Μέτσοβο: Όσα πρέπει να δείτε και να ζήσετε στο κεφαλοχώρι της Πίνδου

Στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στη Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού

Το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι της χώρας, εκτός από ένας ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός, είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος οινογνωσίας, τέχνης και πολιτισμού.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200 μ., πάνω από τον μετσοβίτικο ποταμό, το μοναδικό αυτό χωριό των βλάχων, είναι από μόνο του σπουδαίος χειμερινός -και όχι μόνο- προορισμός.
Το γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως του Γεωργίου Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσα, και Νικόλαου Στουρνάρα, αλλά και του μετέπειτα Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του.
Οι φυσιολάτρες το έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους, λόγω των πεζοπορικών διαδρομών και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του. Η ευρύτερη περιοχή άλλωστε είναι μαγική. «Φυτεμένο» το ίδιο μέσα στον εθνικό Δρυμό της Πίνδου, δίπλα στην συναρπαστική Βάλια Κάλντα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από διάσημα χειμερινά resorts του εξωτερικού.

Μάλιστα, τώρα που η Εγνατία οδός έκανε την πρόσβαση από την Μακεδονία αλλά και από άλλες νοτιότερες περιοχές παιχνιδάκι, του έδωσε μια ιδιαίτερη τουριστική ώθηση, με παλιές και νέες μονάδες φιλοξενίας, να προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Η ιστορία του χωριού επαναπροσδιορίζεται το 1959, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ οραματίζεται την ανασύσταση του Μετσόβου. Στα σχέδιά του είναι ένα οινοποιείο, για ένα νέο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο κρασί, ένα πρότυπο τυροκομείο και ένα ίδρυμα που θα αναβαθμίζει και θα προχωράει μπροστά τον τόπο του. Και τα πέτυχε όλα.
Εδώ στα 1000 μέτρα υψόμετρο, δημιουργείται ο πρώτος αμπελώνας -μελετημένος και σωστά προσανατολισμένος- με ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc, που εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Γαλλία.

Το πρώτο κρασί οινοποιείται στο κατώγι του σπιτιού, και έτσι βαφτίζεται «Κατώγι Μετσόβου» με ετικέτα που σχεδιάζει ο ίδιος, σε ένα επιστολόχαρτο του πολιτικού του γραφείου.
Τα επόμενα χρόνια η εξέλιξη είναι ραγδαία. Χτίζεται οινοποιείο στην άκρη του χωριού και το κρασί «Κατώγι Μετσόβου» γίνεται εμβληματικό και συνώνυμο της ποιότητας και της εξέλιξης.
Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ, το Κατώγι Μετσόβου μετονομάζεται σε «Κατώγι Αβέρωφ» ενώ εμπλουτίζεται η γκάμα και με άλλα κρασιά.

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του κτήματος είναι μοναδική στα ελληνικά δεδομένα. Το οινοποιείο ανακαινίζεται εκ βάθρων και μετατρέπεται σε μια μοντέρνα μονάδα. Οι αμπελώνες επεκτείνονται στις κακοτράχαλες πλαγιές των γύρω βουνών αλλά και μακρύτερα, ενώ δημιουργούνται καινούργια αμπελοτόπια σε χαράδρες και οροπέδια σε μοναστήρια και ξωκλήσια, για τα οποία αξίζει να ρωτήσετε στο οινοποιείο και να τα επισκεφτείτε.
Τα κελάρια του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πανέμορφα κελάρια του Μπορντό, ενώ πολύ σύντομα δημιουργείται και ένα κουκλίστικο ξενοδοχείο, μέσα στον χώρο του οινοποιείου, καθώς και μια μπουτίκ με όλα τα αξεσουάρ του κρασιού για τους οινόφιλους επισκέπτες.

Μαγική είναι η διαδρομή της ξενάγησης, από τα υπόγεια του ξενοδοχείου που περνά στα κελάρια του οινοποιείου και φθάνει μέχρι το κατάστημα.
Η μαγεία ξεκινά από ένα μικρό μουσειακό χώρο με εκθέματα από τον βίο του Αβέρωφ Τοσίτσα και συνεχίζει σε ένα υπερθέαμα εικόνας και ήχου, η ατμόσφαιρα του οποίου είναι αδύνατο να περιγραφεί με λέξεις.
Βίντεο προβάλλονται πάνω στις δεξαμενές του κρασιού, φωτογραφίες προβάλλονται πάνω σε βαρέλια, ένα εντυπωσιακό wine bar, μια γυάλινη γέφυρα που περνά πάνω από ένα «ποταμό» μπουκαλιών και τέλος το μαγαζί με τα αξεσουάρ. Η χαρά του wine lover.

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα κτήριο εξαιρετικής αισθητικής, με εντυπωσιακά κελάρια που συναντά κανείς και στην ξενάγηση. Εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με το τοπίο, ενώ εσωτερικά το πωλητήριο αποτελεί τη χαρά του οινόφιλου. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Το Τυροκομείο

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα στο Μέτσοβο, άρχισε να λειτουργεί το 1958. Το όραμα του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα ήταν ένα πρότυπο τυροκομείο, κάτι σαν τυροκομική σχολή, παράδειγμα προς μίμησίν για τους τυροκόμους της χώρας.
Πρόκειται για ένα απλό οίκημα, με μια ξύλινη επιγραφή: «Ίδρυμα Τοσίτσα-Τυροκομείον», ωστόσο η ξενάγηση στους χώρους αλλά και στην παραγωγή είναι μια μικρή εμπειρία. Εδώ βγαίνει το διάσημο «Μετσοβόνε» από 90% αγελαδινό και 10% κατσικίσιο γάλα, μετά από ωρίμανση 3 μηνών -το γνωστό στενόμακρο κεφάλι με την χαρακτηριστική καπνιστή γεύση του.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ