Συνέντευξη της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης, στο περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή»
«Η πραγματικότητα επιβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ να κυβερνήσει» επισημαίνει η κυρία Ευγενία Ουζουνίδου εξηγώντας ότι το κόμμα διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και τα στελέχη «για να στηριχθεί αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός. Η βουλευτής Κοζάνης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο «Βουλή και Ευρωβουλή», αναφέρεται και στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου σημειώνοντας ότι «στην πολιτική τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα» ενώ υπενθυμίζει ότι «από την πλευρά μας έχουμε υπογραμμίσει ότι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην ακύρωση των Μνημονίων, με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η οποία οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή… άμεσος επίσης στόχος μας, όπως προκύπτει και από τους 5 άξονες της προγραμματικής μας πρότασης, είναι και η καταγγελία της δανειακής σύμβασης». Πέραν αυτών, υπογραμμίζει την ανάγκη να περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως αυτοί της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Τέλος, εξηγεί ότι η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» δεν είναι «παρά μονάχα μια περίπτωση ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας» ενώ επισημαίνει πως «είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χώρας να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος για καιρό κρατούσε στα συρτάρια του το περιβόητο στικάκι».
Λίγες ημέρες πριν έγινε στη Βουλή η συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ και τις ευθύνες των φυσικών προσώπων; Τι αποτιμάτε από αυτή;
Το σκάνδαλο αυτό, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε τον ορισμό της έννοιας σκάνδαλο, δεν έχει να κάνει τόσο με την περιπτωσιολογική συζήτηση που αναπτύχθηκε στα κυρίαρχα ΜΜΕ, ποιος δηλαδή παρέλαβε τη λίστα, ποιος το CD, ποιος το αντέγραψε και ούτω καθεξής. Αντίθετα, εδώ έχουμε μονάχα ένα μέρος μιας στρατηγικής, που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την στηρίζουν όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, να βρίσκεται δηλαδή σε φορολογική ασυλία το μεγάλο κεφάλαιο και η πλουτοκρατία σε αυτό τον τόπο. Είναι απαράδεκτο και πέραν της κοινής λογικής το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας να μη πληρώνει για δεκαετίες τώρα ούτε μισή δραχμή, ούτε μισό ευρώ σε φόρους κ.λπ. που οφείλει. Η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι παρά μονάχα μια περίπτωση ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας. Την ίδια ώρα είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χώρας να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος για καιρό κρατούσε στα συρτάρια του το περιβόητο στικάκι και παράλληλα να αντικρίζουμε το απελπιστικό θέαμα- με αποκλειστική ευθύνη της συγκυβέρνησης- των διαφορετικών καλπών που ευτέλισε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική ομερτά και συγκάλυψη ενός μέγιστου σκανδάλου σε βάρος της χώρας και των πολιτών της. Στη Βουλή, τελικά, κέρδισε η κυβερνητική πλειοψηφία και η εξαιρετικά βολική πρότασή της που συρρίκνωσε την όλη υπόθεση αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα της αλλοίωσης εγγράφου από τον «πολιτικά καμένο» Γ. Παπακωνσταντίνου. Κέρδισε η πρόταση που επιτρέπει τη συγκάλυψη ευθυνών. Το αμαρτωλό τρίγωνο «αστικά κόμματα – οικονομικοί ολιγάρχες – ΜΜΕ» για άλλη μια φορά δεν θα λογοδοτήσει για τη φοροασυλία, τη διαπλοκή, τη διαφθορά που συνθέτουν το σκάνδαλο Λαγκάρντ. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι διασύρθηκαν, για άλλη μια φορά, στη συνείδηση του κόσμου.
Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας, αν και εφόσον βέβαια είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση;
Η δυνατότητα- κι αν αυτή υπάρχει- επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας που συνεχώς βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της συζήτησης κι αυτό λόγω της πολιτικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αν αφήσουμε κατά μέρος τις σκοπιμότητες της στιγμής, όλοι γνωρίζουμε ότι στην πολιτική τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το «ελληνικό πρόβλημα» δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο ελληνικό, όπως έχει πει και ο Αλέξης Τσίπρας. Άμεσος επίσης στόχος μας, όπως προκύπτει και από τους 5 άξονες της προγραμματικής μας πρότασης, είναι και η καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ωστόσο, αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μόνο η δανειακή σύμβαση, αλλά και η κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε υπογραμμίσει ότι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην ακύρωση των Μνημονίων, με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η οποία οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε κυβέρνηση που θα απευθύνουμε τελεσίγραφα. Αντίθετα πρόκειται να είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της κι όχι προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Διαθέτει τα έμπειρα εκείνα στελέχη, προκειμένου να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας;
Η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ να κυβερνήσει. Και βέβαια διαθέτει, και με το παραπάνω, ανθρώπους που έχουν όχι μόνον εμπειρία, αλλά και κοινωνική δράση, αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και το συλλογικό πνεύμα που χρειάζεται για να στηριχθεί αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός. Σε ό,τι αφορά τώρα αυτούς που μας καταλογίζουν ότι δεν διαθέτουμε κυβερνητική εμπειρία, θα έλεγα ότι αυτό τελικά είναι ευτύχημα με τους όρους που οι ίδιοι την εννοούν. Η κυβερνητική εμπειρία που συσσώρευσαν τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ, επί σχεδόν 40 χρόνια, όχι μόνον δεν ωφέλησε τη χώρα, αλλά παρήγαγε τα σημερινά δεινά. Οι περιφερόμενοι και αυτοδιαφημιζόμενοι ακόμη και σήμερα ως «έμπειροι» χρησιμοποίησαν την εξουσία ως εργαλείο προσωπικής και κομματικής διαπλοκής, καριέρας και διαφθοράς. Για μας αντίθετα, αυτό που τώρα απαιτείται δεν είναι εμπειρία εξουσίας, αλλά εμπειρία ζωής, εμπειρία σύγκρουσης και ρήξης με εξουσίες, εμπειρία αγώνα και δράσης. Τέτοια εμπειρία έχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αυτή είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τη διακυβέρνηση και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας και του λαού μας.
Και μετά το Μνημόνιο τι; Υπάρχει ζωή;
Προφανώς και υπάρχει. Και δεν υπάρχει με όρους ευχολογίου, αλλά με όρους πραγματικούς, καθώς η χώρα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Έχουμε εντοπίσει τους κλάδους εκείνους της οικονομίας (αγροτική ανάπτυξη, ναυτιλία, τουρισμός, ενέργεια κλπ) που μπορεί να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί και που πρέπει να δώσουμε όλο το βάρος για να έχουμε δημόσιες, ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις.
Τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόσκληση ενότητας που του απευθύνετε πως την χαρακτηρίζετε;
Η επαναθεμελίωση της χώρας οφείλει να γίνει με όρους προόδου και σοσιαλιστικής προοπτικής, αλλιώς οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην πιο ακραία αντίδραση και την περιθωριοποίηση. Επομένως, η πρόκληση αυτού του νέου ξεκινήματος για τη χώρα παραπέμπει ευθέως σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς με την πιο ουσιαστική έννοια του όρου. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που δεν θα είναι αυτοσκοπός ούτε καταφύγιο για να διατηρηθούν , με κάποιες «βελτιώσεις», στη ζωή ο αποτυχημένος νεοφιλελευθερισμός και ο ελληνικός καπιταλισμός. Στο σημείο αυτό θα κριθεί και ο ρόλος και η ιστορικής σημασίας στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στον κόσμο της εργασίας, απέναντι στους χιλιάδες άνεργους και τις νέες γενιές.
Και ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το νόημα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς;
Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει νόημα μόνο ως κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει ευθέως το νεοφιλελευθερισμό και το χρεωκοπημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που οικοδόμησαν το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι τους και θα συγκρουστεί με αυτό. Ως κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό πρότυπο που θα συνδυάζει την καινοτομία και τη σύγχρονη οργάνωση, με την οικονομική αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη. Παράλληλα θα βασίζεται στην αδιάκοπη κοινωνικοποίηση του κράτους, της οικονομίας και των μέσων παραγωγής, ενώ βασικό της στήριγμα και πηγή ανατροφοδότησής της θα παραμένει το μαζικό λαϊκό κίνημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει «ξεπούλημα» τις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Εσείς σκοπεύετε να προχωρήσετε σε κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων που έχουν πωληθεί και να εμποδίσετε αποκρατικοποιήσεις άλλων;
Εμείς λέμε ότι οι στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θα περάσουν από δημόσιο έλεγχο, αναγνωρίζοντας τη σημασία που αυτοί έχουν για το κοινωνικό σύνολο και για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Αυτό δε μπορεί να γίνει με μια αυτόματη πράξη μιας ημέρας, αλλά σταδιακά με ένα χρονικό ορίζοντα μετάβασης. Το πώς ακριβώς θα προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα, με τι μεταβατική περίοδο, με τι χρονοδιάγραμμα, αυτά όλα θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες.
Αναφέρατε την ενέργεια. Κύριος όγκος του κοινοβουλευτικού σας έργου έχει να κάνει με τα εν λόγω ζητήματα. Ποια η θέση σας για τη ΔΕΗ και για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ κλπ;
Για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ λόγω του στρατηγικού ρόλου και της ειδικής σημασίας που έχουν, όχι μόνο στην ενεργειακή πολιτική αλλά ευρύτερα στην Οικονομία, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος του Δημοσίου. Άμεσο σημαντικό βήμα για την νέα διακυβέρνηση θα πρέπει συνεπώς να είναι το πάγωμα των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, καμία περαιτέρω μείωση του ποσοστού του δημοσίου στους φορείς αυτούς και ο πλήρης δημόσιος έλεγχός τους.
Προέρχεστε από μια Περιφερειακή Ενότητα, αυτή της Κοζάνης, η οποία αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες και προβλήματα.
Δε πρόκειται απλά για δυσκολίες, αλλά για σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, όσο και ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα τραγικά ποσοστά ανεργίας που μαστίζουν την περιοχή, τη μαύρη εργασία που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τα τραγικά αποτελέσματα που θα έχει για τον τόπο και τη χώρα κάτι τέτοιο, τη μόλυνση του περιβάλλοντος που χτυπάει κόκκινο, την υποβάθμιση της Υγείας και των Νοσοκομείων του Νομού, την Εκπαίδευση που νιώθει στο πετσί της τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, τον υπερσυγκεντρωτισμό των υπηρεσιών στην πόλη της Κοζάνης και την εγκατάλειψη των τριγύρω περιοχών. Και μέσα σε όλα αυτά και θέματα που προκύπτουν από την αύξηση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ είναι ο κύριος λόγος για την παράνομη υλοτόμηση και την αποψίλωση των δασών. Ζητήματα εν τέλει που η κυρίαρχη πολιτική όχι μόνο δε μπορεί να λύσει , αλλά αντίθετα τα εντείνει.
Αναφερθήκατε στον ΕΦΚ του πετρελαίου. Πιστεύετε ότι ήταν λάθος;
Όπως δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία, η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και γενικότερα η υπερφορολόγηση “κατέστρεψε” εκτός από τα λαϊκά στρώματα και την αγορά, με δραματικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στα έσοδα από τους φόρους των καυσίμων. Το στρατόπεδο των μνημονιακών δυνάμεων δεν είναι δυνατό να μην βλέπει ότι αντί για την αύξηση εσόδων -από την εξωπραγματική αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης (αυξήθηκε συνολικά 1.375% μέσα σε 18-20 μήνες)- που προσδοκούσε κατά 790 εκατ. ευρώ, πέφτει και πάλι έξω, με την εφαρμογή ενός ακόμη αδιέξοδου και καταστροφικού, για την κοινωνία, μέτρου. Στοιχείο που αποδεικνύεται περίτρανα κι από το γεγονός ότι οι πολίτες δεν αγοράζουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν γιατί απλά δεν έχουν χρήματα. Η κυβέρνηση αντί να εργασθεί συστηματικά και με σχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το οποίο ανθεί μέσω εικονικών διασυνοριακών και ναυτιλιακών συναλλαγών, επιλέγει συνεχώς την ίδια ατελέσφορη, εύκολη και εξοντωτική πολιτική, φορτώνοντας το οικονομικό βάρος στον πολίτη, που ήδη πληρώνει αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία, σε μία ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική αγορά καυσίμου. Δυστυχώς, όπως έχουμε δει ως σήμερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αστοχία εσόδων θα οδηγήσει την κυβέρνηση να επιλέξει και πάλι να λάβει καινούρια εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των πολιτών, ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη πολιτική συνταγή, που θέλει το ένα αντιλαϊκό μέτρο να διαδέχεται το άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει διατυπώσει εδώ και καιρό την θέση του ότι οι παραπάνω πολιτικές οδηγούν την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα στην πλήρη εξόντωση και ζητάει την ακύρωση εδώ και τώρα της παράλογης απόφασης για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιστροφή, τουλάχιστον, στα επίπεδα του 2010. Να πούμε στο σημείο αυτό, ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα επηρεάζει άλλο ένα αγαθό, αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις νέες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2013- όλα τα στοιχεία συνηγορούν για το αντίθετο- που θα επιβαρύνουν ξανά τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Συνεπώς η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να πάρουν άμεσα πίσω τις νέες ανατιμήσεις.
- Προηγούμενο Μπάσκετ-Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ: Άνετα ο Πρωτέας Γρεβενών νίκησε 77-54 τον Αετό Κιλκίς
- Επόμενο Π.Α.ΜΕ. Γρεβενών: Σύσκεψη για σωματεία και εργαζόμενους την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Γρεβενών