Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ποδαρικό ο Μάρτιος με άλμα στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Ο μήνας Μάρτιος μπαίνει με πανευρωπαϊκό άλμα στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς με εξαίρεση την Πολωνία, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν κινείται κάτω από τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, σε τέσσερα μόλις κράτη καταγράφεται ημερήσια μείωση, χωρίς ωστόσο σε κανένα από αυτά η τιμή να διαμορφώνεται αισθητά κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή καθώς αγγίζει το 13%, με συνέπεια η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται σήμερα στα 255,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημαντική αιτία το υψηλό μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, που ξεπερνά το 49%. Δεύτερο μερίδιο κατέχουν οι ΑΠΕ, με περίπου 22%.

Αισθητά ψηλότερα από τη χώρα μας κινούνται η Ιταλία (271,1 ευρώ/MWh), η Γαλλία (270 ευρώ/MWh) και η Σλοβενία (266 ευρώ/MWh), οι οποίες είναι σήμερα οι τρεις ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε.

Η εικόνα είναι περισσότερο ανησυχητική για τον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος έκλεισε χθες με την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, με μέση μηνιαία τιμή στα 213,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το αρνητικό ρεκόρ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου στη χώρα μας συνεχίζουν να καταναλώνουν μέρος του αερίου που αφορά φορτία, τα οποία έκλεισαν το τελευταίο δίμηνο του 2021, όταν οι διεθνείς τιμές του καυσίμου κινούνταν σε υψηλά επίπεδα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι και στις χονδρεμπορικές αγορές των γειτονικών κρατών καταγράφηκαν υψηλές τιμές, με συνέπεια ούτε το διασυνοριακό εμπόριο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του εγχώριου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Και η Ιταλία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή για τον Φεβρουάριο, στα 212,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τρίτη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε. για τον Φεβρουάριο καταγράφηκε στην Πορτογαλία, με 201,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στον αντίποδα, οι τρεις χώρες με τις χαμηλότερες μέσες μηνιαίες τιμές ήταν το Λουξεμβούργο (131,95 ευρώ/MWh), η Πολωνία (120,86 ευρώ/MWh) και η Δανία (110,25 ευρώ/MWh).

Πάντως ο Φεβρουάριος κλείνει για την Ελλάδα με ελαφρώς αποκλιμακωμένη τιμή έναντι του Ιανουαρίου, όταν η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επομένως, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η επιδότηση για τον Φεβρουάριο και καθορίστηκε στα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 42 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο, καλύφθηκε το ίδιο περίπου ποσοστό των ανατιμήσεων.

Πάντως για το οικονομικό επιτελείο κρίσιμες θα είναι, εκτός από τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτροπαραγωγής του Φεβρουαρίου και οι ανακοινώσεις αύριο για τον πληθωρισμό από τη Eurostat αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που θα δημοσιευθούν στις 4 Μαρτίου, ώστε να καθοριστούν τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που το τοπίο αλλάζει μέρα με την ημέρα λόγω τόσο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ