Πότε τα ταξίδια στην Ευρώπη θα γυρίσουν σε προ Covid επίπεδα
Θετικές είναι οι προοπτικές ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης το 2022, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission-ETC) να εκτιμά ότι η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση θα αποκατασταθεί σε έναν μεγάλο βαθμό και θα καταγράψει απόκλιση μόνο 20% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Πρόβλεψη η οποία αποδίδεται στην ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού και των ταξιδιών που θα πραγματοποιηθούν εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ETC, τα ταξίδια του εσωτερικού θα υπερβούν ακόμη και τα επίπεδα του 2019, ενώ τα διεθνή ταξίδια θα ακολουθήσουν πιο αργούς ρυθμούς ανάκαμψης, με την πλήρη αποκατάστασή τους να μην αναμένεται πριν από το 2024.
Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη που πιθανότατα θα συμβάλει στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2022 ήταν η επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών το δ’ τρίμηνο του 2021, με την ETC να προβλέπει ότι ο αριθμός των ταξιδιών από τις ΗΠΑ με προορισμό κάποια χώρα της Ευρώπης θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας σχετικά γρήγορα και να εκτιμά ότι φέτος θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση.
Βέβαια, παρά την αισιοδοξία σχετικά με την αύξηση των διεθνών ταξιδιών, το παρατεταμένο «κλείσιμο» της κινεζικής αγοράς εξαιτίας της νόσου Covid-19 εκτιμάται ότι θα εντείνει την αβεβαιότητα και ενδέχεται να συνεχίσει να επηρεάζει τα ταξίδια παγκοσμίως μέχρι και το τέλος του 2022.
Ο απολογισμός του 2021
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ETC, «European Tourism Trends & Prospects», οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη κατέγραψαν το 2021 αρνητική απόκλιση 62% σε σχέση με το 2019, με την εμβολιαστική κάλυψη στη Γηραιά Ηπειρο, το ψηφιακό πιστοποιητικό για την Covid-19 της ΕΕ και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών να αποτελούν βασικές παραμέτρους για την ανάκαμψη του κλάδου. Μία ανάκαμψη η οποία επιβραδύνθηκε εξαιτίας της εμφάνισης της παραλλαγής «Ομικρον», καθώς πολλά κράτη έσπευσαν να επιβάλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του συγκεκριμένου στελέχους.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 2021 οι απώλειες αεροπορικών εταιρειών ανήλθαν συνολικά στα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν 1,4-1,5 δισ. λιγότεροι επιβάτες συγκριτικά με το 2019.
Η ETC, πάντως, σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) σημείωσαν τις πιο ήπιες μειώσεις με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, λόγω της ζήτησης από γειτονικές χώρες και από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια στιγμή, σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-80%), στην Τσεχία (-81%), στη Λετονία (-78%), στην Εσθονία (-77%), στη Σλοβακία (-76%) και στη Λιθουανία (-74%).
- Προηγούμενο Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου– Κάθε Μέρα- Όλες οι μικρές αγγελίες στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Τηλέφωνο Αγγελιών: 24620-80025
- Επόμενο Πώς θα γίνονται οι σχολικές εκδρομές -Τι προβλέπεται για τις πενθήμερες