Απεργία σήμερα στον ΕΦΚΑ- Συγκέντρωση εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι λένε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, με την ψήφιση του.
Υπέρ του νομοσχεδίου κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρσή του. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία που απαρτίζουν τον ΕΦΚΑ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και και συγκέντρωση στις 11 έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.
Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ
Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους σημειώνουν ότι διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση κι εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους του φορέα.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της τα εξής:
«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, αποφάσισε τελικά να αγνοήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και να προχωρήσει, χωρίς αλλαγές, στην εσπευσμένη ψήφιση του απαράδεκτου και άκρως επικίνδυνου για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι:
1. Διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση και εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του φορέα.
2. Παραδίδεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του φορέα και τα περίπου 400 ακίνητα, που διαθέτει, σε μία Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται και θα παύεται από τον υπουργό Εργασίας και θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, αφού δεν θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι, (που σημειωτέο έχουν δημιουργήσει με τις εισφορές τους αυτήν την περιουσία), αλλά και χωρίς καμία λογοδοσία προς τον ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, στο ν/σ δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά περί της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα, το αντικείμενο των οποίων αναλαμβάνει η υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία.
3. Με την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, πέραν της στοχοποίησης που επιχειρείται από μεριάς πολιτικής ηγεσίας σε βάρος της ηθικής υπόστασης των αιρετών εκπροσώπων, ταυτόχρονα εξαιρεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ – πολλοστή φορά – από ένα εργασιακό δικαίωμα το οποίο διατηρούν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται ένα ακόμα πιο περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου με fast track διαδικασίες, που δεν συναντάται σε κανέναν άλλον δημόσιο φορέα ή οργανισμό» υποστηρίζει η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, η Ολομέλεια Προέδρων της Ομοσπονδίας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της απεργιακής κινητοποίησης, επαναπροσδιορίζοντας την από εδώ και πέρα συνολική στάση του συνδικάτου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία διεκδικεί ένα καθολικό, υποχρεωτικό, δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, έναν πραγματικά σύγχρονο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων του, αλλά και στις προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας ανάλογες με αυτές ευρωπαϊκής χώρας.
- Προηγούμενο Έφυγε από τη ζωή o Χαράλαμπος Κυριαζίδης σε ηλικία 85 ετών- Η κηδεία θα τελεστεί σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου
- Επόμενο Δημοσκόπηση Marc: Στις 10,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ- Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 27%