Στο top 3 των πιο ακριβών χωρών στο ηλεκτρικό ρεύμα η Ελλάδα
Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι μία ανάσα πριν από τα 300 ευρώ, στα 293,79 ευρώ τη μεγαβατώρα, με τη μέση τιμή του Ιανουαρίου ως τώρα να διαμορφώνεται στα 220,53 ευρώ/MWh.
Στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), που συμβουλεύεται και η Κομισιόν, επικαλέστηκε ο Οργανισμός της Ε.Ε., ο ACER, στην παρουσίαση που έκανε στις 22 Ιανουαρίου ενώπιον των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., με αφορμή το άτυπο Συμβούλιο τους, στην Αμιένη της Γαλλίας. Ανάμεσα τους και ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. Ο διευθυντής του ACER, Christian Pilgaard Zinglersen, προσκλήθηκε από τη Γαλλική Προεδρία να μιλήσει στους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. σχετικά με την εξέλιξη των ενεργειακών τιμών για την οικιακή κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Pilgaard Zinglersen, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 80% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση των 27, μετά την Ολλανδία, που είχε αύξηση κατά 144%. Τρίτο έρχεται το Βέλγιο με 76%.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση των λιανικών τιμών των νοικοκυριών στις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών, που έχουν σταθερή ανοδική πορεία από τον Αύγουστο και μετά, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης εξάρτησης μας από το φυσικό αέριο.
Τη μικρότερη έκθεση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ACER, έχουν, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Κροατία και η Βουλγαρία, όπου οι τιμές για τα νοικοκυριά από τον Ιανουάριο στον Δεκέμβριο παρουσιάζουν μονοψήφια αύξηση, κάτω του 10%. Έχουν, με άλλα λόγια, μια σχετική σταθερότητα εντός του έτους.
Ο μέσος όρος αύξησης των λογαριασμών ρεύματος στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 30%, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις στα περισσότερα κράτη-μέλη, να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές, επισήμανε ο ομιλητής. Το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης, όπως αποτυπώνεται στα τιμολόγια, αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 35-52%.
Καθώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους των προμηθευτών κινήθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα με αρνητικά πρόσημα, το αποτέλεσμα ήταν να χρεωκοπήσουν αρκετές εταιρίες, βλέποντας την έξοδο τους από την αγορά. Έτσι, όμως, επισήμανε ο κ. Pilgaard Zinglersen, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών που προμηθεύονται πλέον ρεύμα από οντότητες τελευταίου καταφυγίου. Τα margins των προμηθευτών συναρτώνται άμεσα με τη στρατηγική προμηθειών κάθε εταιρίας. Όσο περισσότερο είναι εξαρτημένη από τη spot αγορά, χωρίς μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τόσο μεγαλύτερη θεωρείται η έκθεση της στην προοπτική χρεωκοπίας.
Αύξηση τιμών για φέτος στα προθεσμιακά συμβόλαια
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, αποδίδεται από τον ACER καταρχήν στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, επιπρόσθετα, ωστόσο, επισημαίνει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και η ανησυχία για πιθανούς κλυδωνισμούς της προσφοράς στο μέλλον, «νευρικότητα» που επηρεάζει και τα προθεσμιακά συμβόλαια.
Κατά το δ’ τρίμηνο του 2021 ανέκαμψαν οι παραδόσεις LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ, προς την Ευρώπη, όμως, δεν αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και για τον τρέχοντα Ιανουάριο, με τις τιμές του φυσικού αέριου να συνεχίζουν να «τσιμπάνε» προς τα πάνω.
Ξανά προς τα πάνω η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά
Η σημερινή εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής οφείλεται στο ό,τι το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστό πάνω από 40%, με τις ΑΠΕ να είναι κοντά στο 20%. Οι λιγνίτες φαίνεται να επανέρχονται δυναμικά, με ποσοστό περίπου 15%, ενώ αντίθετα, παρατηρείται «οικονομία» στη χρήση των νερών, που συμμετέχουν με ποσοστό 6,52%. Οι εισαγωγές είναι σε ικανοποιητικό ποσοστό, 14,34%, καθώς «μας σώζει» η πιο φθηνή από μας Ιταλία, ενώ, αντίθετα, χάνουμε από τη Βουλγαρία, που είναι σήμερα ακριβότερη από μας.
Το φορτίο, πάντως, του Συστήματος σήμερα είναι μικρότερο σε σχέση με τη χθεσινή μέρα της ισχυρής χιονόπτωσης, συνεπώς, δεν υφίσταται κανένα λόγος ανησυχίας για την κάλυψη του με την υφιστάμενη παραγωγή. Η αιχμή της ζήτησης χθες ήταν στις 8 μ.μ. στα 8.500 MW.
- Προηγούμενο Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών με τον Κυνηγετικό Σύλλογο προς αξιοποίηση του Εκτροφείου Θηραμάτων
- Επόμενο Επίδομα Θέρμανσης: Παράθυρο για ακόμη 100.000-200.000 δικαιούχους