Κορωνοϊός: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που νοσούν- Τα 5 «SOS» της νέας ρύθμισης
Στο πλαίσιο για τις άδειες που θα ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που νοσούν από κορωνοϊό κατέληξε το υπουργείο Εργασίας.
Με χθεσινή τροπολογία -που θεσπίζει και ειδική άδεια για γονείς μαθητών που νοσούν- θεσπίζεται πλέον ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω νόσησης από COVID, με το μέτρο να ισχύει έως και τις 15 Απριλίου 2022. Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, το νέο σύστημα ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Τα 5 «SOS» για τις άδεις Covid στον ιδιωτικό τομέα
Με τη νέα ρύθμιση προκρίνεται η τηλεργασία έως και για πέντε ημέρες, όμως αν η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας δεν είναι εφικτή τότε εγκρίνεται ειδική άδεια ασθενείας για το ίδιο διάστημα (έως 5 μέρες).
Ο εργαζόμενος οφείλει να δείξει στον εργοδότη την απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, δίχως να απαιτείται άλλη ιατρική γνωμάτευση. Τα 5 βασικά σημεία για την ειδική άδεια Covid εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι τα εξής:
1.Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών
2. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
3.Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
4. Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα.
5. Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID.Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε ειδικότερος όρος και λεπτομέρεια για τη χορήγηση της άδειας, την τυχόν παράτασή της κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση έχει ισχύ έως τις 15 Απριλίου 2022, όμως προβλέπεται δυνατότητα παράτασης. Με την εν λόγω τροπολογία καταργείται το άρθρο 15 του ν. 4722/2020 περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του.null
Σχολεία: Τι προβλέπεται για τους γονείς μαθητών που νοσούν
Με την ίδια τροπολογία τροποποιήθηκε το άρθρο που αφορά στις άδειες που μπορούν να παίρνουν γονείς μαθητών που νοσούν. Πλέον ισχύουν τα εξής:
1.Οι εργαζόμενοι γονείς στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως (τηλεργασία), για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
2.Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας, Για την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
Οι προϋποθέσεις για την τηλεργασία ή την άδεια
Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, , τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.
Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Προβλέπεται τέλος ότι οι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
Πολιτική αντιπαράθεση για τις άδειες γονέων
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «τιμωρητικές» τις διατάξεις για τους εργαζόμενους γονείς, επισημαίνοντας ότι με το μέτρο επιβάλλεται «μεγάλη μείωση των αποδοχών τους» καθώς «και των ημερών της τακτικής άδειάς τους».
«Είναι αδιανόητο» υπογραμμίζουν οι Ανδρέας Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Φίλης, «να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν. Η κυβερνητική αντίληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικοινωνική και πλήττει τη δημόσια υγεία».Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία που δεν προβλέπει μείωση στις αποδοχές και τις μέρες άδειας.
Το υπουργείο Εργασίας αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων. «Το καθεστώς αποζημίωσης για τις νέες άδειες νόσησης, λόγω COVID, είναι ευθυγραμμισμένο με το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ασθενείας που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, εδώ και δεκαετίες, ισχύει ότι τις τρεις πρώτες ημέρες ασθενείας καταβάλλεται μόνο το 50% της αμοιβής του εργαζομένου από τον εργοδότη και από την τέταρτη μέρα ενεργοποιείται το επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ και πλέον καταβάλλεται το σύνολο της αμοιβής για την άδεια ασθενείας» διευκρινίζει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Αυτά δεν τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις για όλες τις άδειες ασθενείας που χορηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, όταν ήταν στην κυβέρνηση; […] Αν διαφωνούσε με το καθεστώς αυτό, ας το είχε καταργήσει. Εφόσον όμως το διατήρησε και το εφάρμοσε, δεν μπορεί σήμερα να κουνάει το δάχτυλο» αναφέρουν στη συνέχεια.
- Προηγούμενο Κτηνωδία άνευ προηγουμένου: Δηλητηρίασαν 35 γάτες στη Σίκινο
- Επόμενο …Δεν Μπορούμε να Φέρουμε Πίσω…τον Χαμένο Χρόνο…αλλά Μπορούμε…να Πάψουμε να Χάνουμε τον Χρόνο μας…*Του Ευθύμη Πολύζου