Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των πελατών στους κλειστούς χώρους
Ο κύβος ερρίφθη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Παρασκευή όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί, στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες. Σε αυτή συντέλεσε καθοριστικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η βούλησή του να μην επιστρέψει η χώρα σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα, δεδομένης και της δυνατότητας που έχουν πλέον όλοι να εμβολιαστούν.
Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν με προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών και με τη χρήση μιας ψηφιακής εφαρμογής που έχει σχεδόν έτοιμη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με το επιτελείο του και θα πιστοποιεί αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει με τον κορωνοϊό. Είναι μία πρακτική που, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Με αυτήν θα είναι εφικτός ο έλεγχος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 και της βεβαίωσης εμβολιασμού ή άλλου ισοδύναμου πιστοποιητικού τρίτης χώρας που φέρει το φυσικό πρόσωπο- κάτοχος κατά την είσοδό του στον χώρο.
Ο υπάλληλος της επιχείρησης θα περνάει (σκανάρει) την εφαρμογή πάνω από το πιστοποιητικό που θα προσκομίζει ο πελάτης, είτε από το κινητό τηλέφωνό του είτε σε χαρτί, και θα βγάζει μία σήμανση με ένα χρώμα: πράσινο εάν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή εάν έχει νοσήσει, κίτρινο αν έχει κάνει μοριακό ή rapid test που είναι αρνητικό και κόκκινο, αν είναι λάθος ή πλαστό το έγγραφο. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η έγκριση ή όχι για την είσοδο του πελάτη στο κατάστημα.
Από τον έλεγχο, κατά την είσοδο, θα εξαιρούνται οι ανήλικοι, οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε κατηγορία φυσικών προσώπων προς εμβολιασμό.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα app stores και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.
Προσωπικά δεδομένα
Η λειτουργία της εφαρμογής, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που έφερε ο υπουργός στη Βουλή, αφορά σε επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών ή κάθε είδους πολιτιστικών ή αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων ή εμπορικών εκθέσεων.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προστατεύονται απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα, καθώς η εφαρμογή έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω, δηλαδή, μονάχα τη σήμανση -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- και το ονοματεπώνυμο. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο επί μακρόν είναι σε ανοικτή γραμμή με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να λάβει τις κατευθύνσεις της.
Σε μία εβδομάδα, εξάλλου, θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το μέτρο με τα voucher των 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18-25 οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Ιουλίου και την ακριβώς επόμενη εργάσιμη ημέρα, την 21η Ιουλίου, αφού έχει γίνει η σχετική διασταύρωση των δηλωμένων στοιχείων, θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη μορφή προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας, που θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ και την οποία θα λάβουν στο κινητό τηλέφωνο. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων, που σχετίζονται με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές, ενώ θα μπορεί να γίνει χρήση τους έως το τέλος του έτους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι θα μπορούν να μπουν στο gov.gr και με τους κωδικούς taxis να κάνουν τη σχετική αίτηση. Η διαδικασία δεν αποκλείει πάντως όποιους νέους δεν διαθέτουν κωδικούς taxis.
- Προηγούμενο Μετάλλαξη: Οι 6 περιοχές που είναι στο κόκκινο λόγω Δέλτα- Τα Γρεβενά εκπέμπουν «σήμα κινδύνου»
- Επόμενο Ποιες ελευθερίες-προνόμια έχουν οι εμβολιασμένοι