Ο κορωνοϊός είναι ταξικός; *Αναρωτιέται ο Αναστάσιος Καραλίγκας
Ο κορωνοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Και δε λέει να φύγει. Όσο εμβόλια και να ανακαλυφθούν, πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος των μεταλλάξεων του ιού. Και πάλι απ` την αρχή…
Ειδικά στη χώρα μας, πάντως, προέκυψε εποχικός. Το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο επικίνδυνος, καθότι πρέπει να ζήσουμε απ` τα λεφτά των τουριστών. Το χειμώνα, όμως, γίνεται ξανά φονικός. Μόλις φύγουν οι τουρίστες τον Οκτώβριο, θα ετοιμαστούμε για νέες καραντίνες.
Η πανδημία άλλαξε όλα όσα γνωρίζαμε ως τώρα. Και δεν ξέρουμε για πόσο. Όλα γίνονται πλέον ανέπαφα. Εξ αποστάσεως. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Σπουδάζεις απ` το σπίτι, εργάζεσαι απ` το σπίτι, ψηφίζεις απ` το σπίτι. Τα πάντα γίνονται διαδικτυακά. Όλα τα δικαιώματα συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εξαρτώνται πλέον από το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Σχεδόν όλα τα δικαιώματα εξαρτώνται από την πρόσβαση στο ιντερνετ. Η οικονομική και η επαγγελματική ελευθερία, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (συνεδριάσεις των οργάνων των σωματείων και των ενώσεων), η ελευθερία του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα και επιστημονικές ενώσεις (κομματικές διεργασίες και δραστηριότητες, ακόμη και συνέδρια).
Με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, οι Έλληνες βουλευτές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα προνοητικοί πάνω στο θέμα αυτό. Κατοχύρωσαν ρητά το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο (άρθρο 5Α παρ. 2 Συντ.), με έμφαση στην κοινωνική του διάσταση, δηλαδή ως ένα νέο θεμελιώδες δικαίωμα που επιβάλλει θετικές ενέργειες του κράτους για την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών στο διαδίκτυο σε όλες τις περιοχές της χώρας και επί ίσοις όροις, με την προώθηση και υλοποίηση πολιτικών, μέτρων, δράσεων και παροχών που θα παραμερίζουν τα οικονομικά, πολιτιστικά και άλλα εμπόδια για την απόλαυσή του.
Το άρθρο έχει ως εξής: << 1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων. 2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.>>
Κι όμως, τι γίνεται για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ; Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και μαζί με αυτό σε όλα τα πιο πάνω αναφερόμενα δικαιώματα.
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, άνω των 70, δε γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Αγνοούν τη χρήση υπολογιστή και φυσικά τα κινητά τους είναι με πλήκτρα. Οι φτωχοί το ίδιο, για οικονομικούς λόγους. Ένας αριθμός φτωχών οικογενειών δεν μπορεί να εξασφαλίσει στα παιδιά τους πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή tablet.
Τελικά, ο κορωνοϊός είναι ταξικός. Εκτός απ` την υγεία μας, παραβιάζει και τα δικαιώματα όσων δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη
- Προηγούμενο 29 Μαΐου 1453: «Η Πόλις εάλω»
- Επόμενο Δήμος Δεσκάτης: Αίτημα του Δημάρχου κ. Κορδίλα, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων