Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών μέσω διαδικτύου
Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μέσω διαδικτύου, με αφορμή την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Covid-19
Με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα οι δράστες εξαπατούν τους πολίτες και τους αποσπούν χρήματα μέσω του διαδικτύου
Με αφορμή την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, λόγω ισχύος των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Covid-19 και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας συμβουλεύει όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ηλεκτρονικές τους αγορές, ειδικότερα όσον αφορά προϊόντα σε δελεαστικές τιμές.
Οι δράστες περιπτώσεων διαδικτυακής απάτης, αφού καταχωρήσουν στο διαδίκτυο ηλεκτρονική αγγελία πώλησης διαφόρων αντικειμένων (π.χ. αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), έρχονται σε επικοινωνία, είτε μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, είτε τηλεφωνικά, με τους υποψήφιους αγοραστές και χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, τους πείθουν για τη φερεγγυότητα τους.
Ακολούθως, υποδεικνύουν στους υποψήφιους αγοραστές να καταβάλλουν σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή ή ως ολόκληρο αντίτιμο της αγοράς, ενώ μετά την καταβολή των χρημάτων, διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που τους κατατέθηκε.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν τη δια ζώσης συνάντηση με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο τη διαδικτυακή ή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή ακόμα και τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.
Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή στους πολίτες να μην πείθονται αμέσως και να εξακριβώνουν τη φερεγγυότητα και το αληθές των λεγόμενων από το αντισυμβαλλόμενο πρόσωπο, προτού καταθέσουν χρηματικό ποσό ως αντίτιμο για την υποτιθέμενη αγορά τους, σε λογαριασμό τραπεζικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες, ενώ αν διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές.
Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.
- Προηγούμενο Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου που διαπράχθηκε στην Φλώρινα
- Επόμενο ΟΑΕΔ: Εξυπηρέτηση με ψηφιακό ραντεβού – Σε λειτουργία η πλατφόρμα myOAEDlive