Χρέη στην Εφορία: Ποιοι και πώς θα πάρουν παραπάνω δόσεις
Μέσα από ένα πλέγμα ρυθμίσεων το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βάλει φρένο σε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, δίνοντας δεύτερη και … τρίτη ευκαιρία στους φορολογούμενους να «σπάσουν» τα χρέη τους σε δόσεις που μπορεί να ξεκινούν από 24 και φτάνουν -κατά περίπτωση- τις 120. Το νέο πλαίσιο ανακοινώθηκε και μένει να κατατεθούν και να ψηφιστούν οι νέες διατάξεις στη Βουλή για να γίνει πράξη, το αργότερο έως το τέλος του μήνα.
Οι νέες διευκολύνσεις επικεντρώνονται κυρίως σε όσους επλήγησαν από την πανδημία, ενώ για όλους τους φορολογούμενους -πληγέντες και μη- ισχύει η πάγια ρύθμιση των 24 (για τακτικές οφειλές) ή 48 (για έκτακτες) δόσεων.
Παράγοντες της αγοράς καλοδέχονται τις νέες ανακοινώσεις με ορισμένους όμως να τις χαρακτηρίζουν «ελλιπείς», καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του εμπορικού κόσμου για ρύθμιση τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) σε 48 δόσεις που προβλέπει η πάγια ρύθμιση μόνο για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις (κληρονομιά, έλεγχος…).
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Σταϊκούρα- Βεσυρόπουλου:
1. «Παγωμένα» χρέη. Την περίοδο του Lockdown οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις «πάγωσαν» και η περίοδος αναστολής καταβολής τους εκτείνεται έως τον Απρίλιο 2021. Φυσικά και νομικά πρόσωπα με αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Παράδειγμα: Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.
2. «Χαμένες» ρυθμίσεις. Όσοι φορολογούμενοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Οι δόσεις οι οποίες δεν πληρώθηκαν στο μεταξύ προστίθενται στο τέλος ως υπεράριθμες. Για όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, ανοίγουν οι πύλες ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Από τον Οκτώβριο του 2020, μετά την ενεργοποίηση των σχεδιαζόμενων διατάξεων «ξαναμπαίνει» στη ρύθμιση και θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
Αν πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογούμενου -πληγέντα ή μη- ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, με τα ισχύοντα σήμερα δεν μπορεί να ξανα-ρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Δεν θα μπορεί όμως να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων για παράδειγμα, παρά μόνο εάν ανήκει στον ομάδα των πληττόμενων από την πανδημία και η απώλεια της ρύθμισης έγινε στο διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2020.
3. Δάνεια με εγγύηση δημοσίου. Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, φτάνει μέχρι και το 100%.
- Προηγούμενο Αντιγριπικός εμβολιασμός 2020 από το Ταμείο Υγείας της Εθνικής Τράπεζας για τους υπαλλήλους με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες
- Επόμενο …Ζούμε σαν Άρρωστοι… …για να Πεθάνουμε Υγιείς…