Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην πορεία προς την απολιγνιτοποίηση
Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην πορεία προς την απολιγνιτοποίηση. Ο τρίτος πυλώνας του Μηχανισμού προσφέρει δάνεια στο δημόσιο τομέα. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας Έρευνες και Ενέργειας ( ITRE) η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη , εισηγήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προτάσεις για τη διεύρυνση των επιλέξιμων φορέων και έργων και ανακοίνωσε την κατάθεση συγκεκριμένων τροπολογιών , εκ μέρους του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, στον Κανονισμό που προτείνει η Κομισιόν. Οι προτάσεις που υποστήριξε η κ. Σπυράκη είναι οι εξής :
Α:Να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των επιλέξιμων φορέων οι οποίοι θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, ώστε να συμπεριληφθούν και ιδιωτικοί φορείς υπό την προϋπόθεση πως τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα εκπληρώνουν το σκοπό/αποστολή δημόσιας υπηρεσίας.
«Eίναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σημασία των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα αυξήσουν περαιτέρω το αντίκτυπο των Δανείων Διευκόλυνσης του Δημοσίου τομέα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης» είπε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής.
Β: Ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης και των σχετικών υποδομών του ως ”τεχνολογία-γέφυρα” για μελλοντικές ενεργειακές λύσεις, όπως το υδρογόνο, θα πρέπει να απεικονίζεται στον κανονισμό για των Δανείων Διευκόλυνσης του Δημόσιου Τομέα.
« Στηρίζουμε την πρόταση σχετικά με την επιλεξιμότητα των επενδύσεων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την οποία το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές και διευκολύνει έναν αποτελεσματικό και οικονομικά προσιτό τρόπο αλλαγής καυσίμου από πηγές ενέργειας με βαρύ αποτύπωμα άνθρακα σε λιγότερο ρυπογόνες» συμπλήρωσε η κ.Σπυράκη
Παράλληλα ανακοίνωσε την κατάθεση άλλων δύο τροπολογιών εκ μέρους του ΕΛΚ για την αύξηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των έργων στις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση. « Η δανειακή διευκόλυνση πρέπει να είναι ευέλικτη.
Ως εκ τούτου και έχοντας κατά νου ότι θα πρέπει να διευρύνουμε το πεδίο των επιλέξιμων φορέων, πιστεύω ότι η υποχρεωτική απαίτηση για την ύπαρξη επιχορήγησης είναι υπερβολικά δύσκολη και περιοριστική. Ως εκ τούτου, θα υποβάλλουμε σχετική τροπολογία για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού» σημείωσε η κ. Σπυράκη.Επίσης εντόπισε στην πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν πως ως μέρος του ελέγχου επιλεξιμότητας, μια άλλη απαίτηση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι τα σχέδια δεν θα λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων της Ένωσης. «Θεωρώ αυτή την προσέγγιση περιοριστική. Χρειάζεται συμπληρωματικότητα στη χρηματοδότηση και θα υποβάλουμε σχετική τροπολογία» κατέληξε η ευρωβουλευτής.
Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
- Προηγούμενο Βρετανία: Εκτός καραντίνας μένει η Ελλάδα
- Επόμενο Η βουλή εκδίδει κοινοβουλευτικό ηλεκτρονικό περιοδικό