23 νέα κρούσματα κοροναιού και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο – Οκτώ «εισαγόμενα»
Σε 23 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3366, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.
Από αυτά, 753 (22.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.873 (55.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 23 νέα κρούσματα, δύο καταγράφηκαν στην Παραμυθιά, έξι στην Καστοριά, ένα στην Αθήνα, τρία στη Σύρο και τρία στη Λέσβο σε ειδική δομή καραντίνας. Παράλληλα, καταγράφηκαν οκτώ κρούσματα από πτήσεις.
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
11 στις ΜΕΘ
Την ίδια στιγμή, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 3 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κανένας θάνατος
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Ανησυχία των επιστημόνων
Στο μεταξύ, οι ειδικοί χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα νέα κρούσματα και τις εξάρσεις. Μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.
Συρροή κρουσμάτων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών καταγράφηκε στη Θεσπρωτία, στην Καστοριά, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι τοπικές επιδημίες της Θράκης, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου όπως φαίνεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και η τοπική καραντίνα στον Εχίνο, έχουν πλέον αποτέλεσμα.
Ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες αναζωπύρωσης που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.
Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων, ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορά της.
Από 1η Ιουλίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.«Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού».
- Προηγούμενο 34 χρόνια χωρίς ισοπαλία η Γιουνάιτεντ, «κομμένη» η Μπαρτσελόνα
- Επόμενο Μετεγγραφές στα ΑΕΙ: Ποιοι υποψήφιοι έχουν προβάδισμα, ποιες είναι οι αντιστοιχίες τμημάτων