Έρχεται η απελευθέρωση της αγοράς με τη νέα υγειονομική διάταξη
Τα κρεοπωλεία θα μπορούν να πωλούν και τυριά, τα καφεκοπτεία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν και ξηρούς καρπούς και τα σούπερ μάρκετ νομιμοποιούνται να συσκευάζουν κρεατικά, αλλαντικά και τυροκομικά.
Τις αλλαγές αυτές, που σηματοδοτούν την απελευθέρωση της αγοράς, όπως κι εκείνες που αίρουν διοικητικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εξαγωγέων να δηλώνουν στην αστυνομία τα είδη που δεν πούλησαν στο εξωτερικό, φέρνουν η νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας και οι Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας και Παροχής Υπηρεσιών που αντικαθιστούν τις μεταπολεμικές αγορανομικές διατάξεις.
Παρουσιάστηκαν χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και τους γενικούς γραμματείς Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου. Ο υφυπουργός τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται σύντομα σε ισχύ «δεν δίνεται δικαιολογία σε καμία επιχείρηση ώστε να μη μειώσει τις τιμές, αφού απλοποιείται σημαντικά το κόστος παραγωγής και λειτουργίας».
Η σημαντικότερη αλλαγή έρχεται από τη νέα υγειονομική διάταξη με την οποία αίρονται οι υποχρεώσεις των ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να πωλούν ή να παράγουν τρόφιμα. Οπως είπε η κ. Παπανικολάου, «καταργούνται ή εκσυγχρονίζονται υγειονομικές διατάξεις που ίσχυαν από το 1960 και η αγορά τις έχει ξεπεράσει προ πολλών δεκαετιών».
Ετσι, καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες, προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα.
Με τον τρόπο αυτό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν (συνεπώς και το πελατολόγιό τους), δυνατότητα την οποία κατά τεκμήριο είχαν μέχρι σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις που διέθεταν τους ανάλογους χώρους πώλησης.
Με άλλα λόγια, ένα κρεοπωλείο θα μπορεί χωρίς περιττές άδειες και γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς κλπ. με μοναδική προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.
Και σνακ μπαρ
Επίσης σούπερ μάρκετ ή και μίνι μάρκετ θα μπορούν να τεμαχίζουν, να συσκευάζουν και να πωλούν κρέατα ή τυροκομικά, να πωλούν φρεσκοστυμμένους χυμούς, χύμα κρασί, αλλά και να έχουν στους χώρους τους καφέ ή σνακ μπαρ. Δεν θα απαιτούνται πια επιπλέον άδειες και άλλες διοικητικές διαδικασίες.
Με τη νέα υγειονομική διάταξη, επίσης, καλύπτεται το νομοθετικό κενό στις επιχειρήσεις που πουλάνε τρόφιμα μέσω Ιντερνετ, ενώ θεσπίζονται κανόνες και για τους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών.
Νέοι Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων
Μείωση τιμών και προστασία του καταναλωτή
Μείωση τιμών και προστασία του καταναλωτή είναι ο σκοπός των νέων Κανόνων Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών που αντικαθιστούν τις αγορανομικές διατάξεις.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός έφερε ορισμένα παραδείγματα:
- Πωλούνται σε μειωμένη τιμή και με συγκεκριμένη ένδειξη προϊόντα τα οποία έχει περάσει ο χρόνος λήξης τους, εκτός εκείνων που ορίζονται ευαλλοίωτα.
- Μειώνεται το ελάχιστο βάρος στις συσκευασίες (π.χ. χαρτί περιτυλίγματος) των χύμα προϊόντων με σκοπό να μειωθούν οι τιμές τους.
- Αίρονται όλα τα προκαθορισμένα βάρη μερίδων φαγητών και φρούτων στην εστίαση καθώς και των ειδών ζαχαροπλαστικής.
- Στον τιμοκατάλογο όλων των καταστημάτων δεν θα αναγράφεται μόνο η τελική τιμή αλλά αναλυτικά η καθαρή τιμή, ο ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις και το τελικό κόστος. Ειδικά στα καταστήματα εστίασης-αναψυχής, η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται τόσο στους τιμοκαταλόγους όσο και στις αποδείξεις.
- Οι επαγγελματίες (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές προκαταβολικά για το εκτιμώμενο κόστος της εργασίας που ζητείται, ανεξαρτήτως του ποιος θα την αναλάβει.
- Κανένα προϊόν δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί κ.λπ.).
- Τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος.
- Λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο των αντλιών υγρών καυσίμων και την αντιμετώπιση της καταδολίευσης. Δηλαδή της χρέωσης στον καταναλωτή μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου από αυτήν που πράγματι παρέλαβε.
Από το 1946
Τα ευτράπελα των… αρχαίων αγορανομικών διατάξεων
Σύμφωνα με την imerisia.gr απαρχαιωμένες και γεμάτες ευτράπελα αγορανομικές διατάξεις ήταν σε ισχύ από το 1946 μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με αδικαιολόγητο διοικητικό κόστος και να είναι υποχρεωμένες για την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που είχαν καθοριστεί για την αγορά μετά την απελευθέρωση της χώρας.
Ορισμένες από αυτές τις διατάξεις που καταργούνται είναι:
- Η υποχρέωση κατασκευαστών και εξαγωγέων αγαθών (γενικά) να δηλώνουν σε Αστυνομική Αρχή τις ποσότητες που δεν εξήχθησαν, ενώ προορίζονταν για εξαγωγή (απαρχαιωμένη διάταξη – για λόγους επάρκειας αγαθών άλλης εποχής).
- Η υποχρέωση αναγραφής ενδείξεων για αγαθά που πωλούνται επί πιστώσει (απαρχαιωμένη διάταξη – η αγορά δουλεύει με δόσεις π. καρτών πολλά χρόνια).
- Η υποχρέωση των αρτοποιών να έχουν αποθέματα αλεύρων, καύσιμης ύλης και αλατιού που να καλύπτουν τις ανάγκες τους βάσει ημερήσιας κατανάλωσης για 3 ημέρες στην περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και για μία εβδομάδα στην περίοδο Σεπτεμβρίου-Ιουνίου.
- Η υποχρέωση των αρτοποιών να ψήνουν φαγητό και γλυκίσματα, και ειδικά για τον Νομό Αττικής η υποχρέωση να λειτουργούν κλίβανοι κάθε τέταρτη Κυριακή αποκλειστικά για τη δραστηριότητα αυτή.
- Η απαγόρευση της κατοχής σκόνης γάλακτος. Δεν εξυπηρετεί κάποιον ιδιαίτερο σκοπό και σε κάθε περίπτωση οι προδιαγραφές των γαλακτοκομικών προϊόντων ρυθμίζονται διεξοδικά στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
- Η απαγόρευση της πώλησης φύλλων καπνού από τις 22.00 το βράδυ μέχρι την ανατολή του ηλίου.
- Προηγούμενο Συνάντηση του Βουλευτή Γρεβενών κ. Τιμολέοντα Κοψαχείλη με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Υγείας
- Επόμενο «Φωτιά» οι νέες αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης