Τέλος Απρίλη «πληρώνει» η επιστρεπτέα προκαταβολή
Μετά την υποβολή των αιτήσεων, στη βάση ενός αλγορίθμου, θα γίνει η «μοιρασιά» των ενισχύσεων από μια δεξαμενή κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση μέσω της οποίας θα ενημερώνονται για τους όρους της αποπληρωμής (περίοδος χάριτος 12 μηνών, εξόφληση σε ορίζοντα πενταετίας, χαμηλό επιτόκιο) και το γεγονός ότι η οφειλή θα βεβαιωθεί στο Taxis και εφόσον τους αποδεχθούν, με ένα κλικ , τα κεφάλαια θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η περίμετρος των δικαιούχων έχει διευρυνθεί. Έτσι εκτός από τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 έως 500 εργαζόμενους στους δικαιούχους εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους.
Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport).
Το νέο σχήμα:
– Απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
– Χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το Κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).
– Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε στο σύνολό της είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
– Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
– Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ), με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.
– Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.
– Η ενίσχυση μέσω του σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα μπορεί, ως ανώτατο όριο, να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
– Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία, ισχύει από την 30ή Μαρτίου 2020.
- Προηγούμενο SOS εκπέμπουν τα ξενοδοχεία – Μέτρα για την τόνωση του τουρισμού
- Επόμενο …Μενού για την Εβδομάδα μετά το Πάσχα…