> H συνέντευξη του ψυχολόγου και συγγραφέα , κ. Δημήτρη Φλαμούρη στο Grevenamedia.gr
Από : Μάκης Λιοσάτος.
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους και πιο αναγνωρίσιμους ψυχολόγους στην Ελλάδα . Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων ” Ψυχολογικές σχέσεις ‘‘ και του πρόσφατου ” Ψυχο – Λογικά Μυστικά ” . Είναι ο δημιουργός πολλών κύκλων σεμιναρίων , όπως ” Κρασί και θετική ψυχολογία ” κ.α. Έχει σπουδάσει μαθηματικά και οινολογία . Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη με για όλα αυτά με το Δημήτρη Φλαμούρη . Αυτή τη στιγμή όμως , άλλα μας καίνε …
1. Δημήτρη πώς ζείς , βιώνεις και αισθάνεσαι όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνάει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας .
Nα ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαρητήρια για τις εκπομπές σου. Είναι τυχερός ο κόσμος των Γρεβενών για τις παραστάσεις που παίρνει μέσα από την εκπομπή και τις συνεντεύξεις σου. Την περίοδο αυτή την αντιμετωπίζω σαν πρόκληση. Η φιλοσοφία μου είναι: Αυτή είναι η κατάσταση τώρα. Εγώ τι μπορώ κάνω μέσα σε αυτή; Κατανοώ βέβαια, ότι ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικές δυσκολίες και ίσως να μην είναι τόσο εύκολο να υιοθετεί παρόμοια στάση.
2. Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι , είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της καραντίνας . Έχουμε όλοι αρχίσει να κουραζόμαστε και να ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας . Πώς είναι καλύτερα να συμπεριφερθούμε αυτή τη στιγμή ?
Κατά την άποψή μου, όσο ανυπομονούμε να γυρίσουμε στην “κανονική” μα ζωή, τόσο αυτή η ανυπομονησία θα ευθύνεται για τη δυσφορία που βιώνουμε αυτή την περίοδο. Είναι σαν να είσαι ναυαγός και να εκνευρίζεσαι που δε φαίνεται κανέναν πλοίο να σε πάρει. Θα βιώνεις κάθε μέρα απογοήτευση. Αν όμως πεις, ότι τώρα εδώ είμαι, πώς μπορώ να κάνω τη διαβίωσή μου στο νησί όσο καλύτερη γίνεται, τότε θα περάσει πολύ καλύτερα η περίοδος μέχρι να φανεί το πλοίο. Γιατί το πότε θα έρθει το πλοίο, όπως και το τέλος της καραντίνας δεν εξαρτάται από σένα. Μόνο το πώς θα περάσεις μέχρι να έρθει, Αποδοχή λοιπόν, προτείνω.
3. Όταν πια γυρίσουμε με το καλό σιγά σιγά στους παλιούς ρυθμούς , τίποτα δε θα είναι το ίδιο . Ο φόβος και η κατήφεια θα παραμείνουν , μαζί με τα σημάδια οικονομικής καταστροφής . Εκεί πώς προτείνεις να αντιδράσουμε ?
Οι άνθρωποι είμαστε εξαιρετικά προσαρμοστικοί. Κανείς δε φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε να αντέξει τόσο καιρό σπίτι. Και κάπως όλοι την παλεύουμε. Κάπως το διαχειριζόμαστε. Έτσι θα συμβεί και τότε. Όταν είμαστε στη μέση μιας κατάστασης ή όταν σκεφτόμαστε μια δραματική αλλαγή, όλα μας φαίνονται δύσκολα. Στην πράξη όμως κάπως όλοι το διαχειριζόμαστε. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο φανταζόμαστε. Δε χρειάζεται να προτείνω λοιπόν κάτι για τότε. Για τώρα θα προτείνω να θυμόμαστε πως ότι και να γίνει μπορούμε να το διαχειριστούμε. Το κάνουμε μια ζωή.
4. Αυτό το καιρό , οικογενειακά ζητήματα όπως ο αλκοολισμός , ο τζόγος ( ηλεκτρονικός ) και η ενδοοικογενειακή βία εντείνονται .Πολλοί συνάνθρωποι μας ( ανάμεσα τους και παιδιά ) έχουν σοβαρό πρόβλημα . Τι προτείνεις να κάνουν ?
Αν υπάρχουν τόσο έντονα προβλήματα, όπως περιγράφεις (και σίγουρα υπάρχουν σε κάποια σπίτια) προτείνω ότι θα πρότεινα και σε εποχές μη-καραντίνας. Να ψάξουν για βοήθεια. Υπάρχουν πολλές γραμμές υποστήριξης για τέτοιου είδους θέματα με ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν. Δεν είναι μόνοι τους στο να περνάνε τόσο δύσκολα. Ας μιλήσουν. Βοήθεια υπάρχει εκεί έξω και γι αυτούς.
( Σημείωση συντάκτη : Υπάρχει ο τηλεφωνικός αριθμός 15900 για βία κατά των γυναικών , ο αριθμός Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 , Μπορείτε επώνυμα ή και ανώνυμα να καλείτε στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197) )
5. Ακόμα και σε σπίτια , χωρίς τόσο μεγάλα προβλήματα , υπάρχουν σίγουρα πολλές ακραίες αντιδράσεις με νεύρα , καυγάδες και φωνές μπροστά στα παιδιά . Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε . Και τι να τους λέμε γενικότερα για τον Κοροναιό ? Πώς να τα μάθουμε να διαχειρίζονται το όποιο άγχος τους ?
Πολλά ερωτήματα μαζί και δικαίως, καθώς ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι αναμενόμενο να μην είμαστε καλά σε τέτοιες εποχές. Οι περισσότεροι δεν είμαστε καλά και σε πιο ήπιες περιόδους. Είναι σαν να είσαι με ένα αυτοκίνητο σε ένα χωματόδρομο. Θα κουνηθείς. Δε φταίει σε κάτι το αυτοκίνητο. Αντίστοιχα και τώρα θα υπάρξει περισσότερη ένταση. Είναι φυσιολογικό. Θα χρειαστούν επιπλέον αντοχές. Ας συζητήσουμε όλοι μαζί μέσα στο σπίτι και ας συμφωνήσουμε ότι θα υπάρχουν πολλές στιγμές που θα ξεφεύγουμε. Ας συμφωνήσουμε να μην το παίρνουμε τόσο προσωπικά όταν συμβαίνει , όσο μπορούμε. Στα παιδιά ας λέμε την αλήθεια. Ότι και να γίνει θα το διαχειριστούμε και θα είμαστε δίπλα τους. Δε θα είναι τα πράγματα όπως τα ήξεραν και δεν πειράζει. Είναι και έτσι η ζωή.
6 . Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όσον αφορά τη σχέση μας με τον εαυτό μας , άλλα και τις σχέσεις μας με τους άλλους , όλο αυτό το διάστημα που τα νεύρα και η ψυχολογία μας δεν είναι και τόσο καλά .
Τον χωματόδρομο. Χρειάζεται έξτρα υπομονή σε μια περίοδο που κανείς δεν την έχει. Πάντα όμως κάποιος από τους δυο θα έχει λίγη περισσότερη. Τη μια εσύ, την άλλη εγώ. Όποιος έχει λίγη περισσότερη υπομονή ας θυμίζει στον άλλον (σε κοντινές σχέσεις) ότι ίσως αρχίζει και ξεφεύγει. Και ο άλλος ας ακούει. Κανείς δε φταίει. Είναι ο χωματόδρομος. Και κάπως έτσι θα τον περάσουμε κάπως πιο αναίμακτα. Με τον εαυτό μας, είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούμε να αποφύγουμε τον εαυτό μας όλη μας τη ζωή. Τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο με εμάς και μας δυσκολεύει αυτό. Είναι φυσιολογικό. Αν αντέξουμε ας διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο ψυχολογίας, ή ας κρατήσουμε ημερολόγιο. Βοηθάει πολύ για να μας μάθουμε. Αν δεν αντέχουμε δεν πειράζει. Δεν είναι εύκολο.
7. Άλλη μια σχέση που δοκιμάζεται αυτό το καιρό είναι αυτή των ανθρώπων με άνοια και των συνοδών τους . Για αυτούς τους ανθρώπους τι έχεις να μας πεις ?
Είναι μια σχέση με μεγάλες δυσκολίες από μόνη τους. Υπηρεσίες συνοδών και φροντιστών πιθανώς δεν είναι διαθέσιμες οπότε κάποιοι ίσως να έχουν επωμιστεί μια πολύ σοβαρή ευθύνη που θα τους τεστάρει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μιλήσουν με άλλους ανθρώπους. Να μοιραστούν τον πόνο τους. Επίσης, ας γνωρίζουν πως έρευνες έχουν δείξει ότι το να φροντίζεις κάποιον σε προστατεύει από τις αρνητικές συνέπειες του άγχους όσον αφορά στην υγεία σου. Οπότε δεν είναι όλα μόνο χάλια.
8. Κάποια στιγμή φτιάξατε ένα πολύ διασκεδαστικό βίντεο με το χαρακτηριστικό τραγούδι ” θα κάτσω σπίτι ” . Πώς προέκυψε ?
Όταν έχεις πολύ χρόνο στα χέρια σου αυξάνεται η δημιουργικότητα! Ήθελα να ακουστούν κάποια διαφορετικά μηνύματα με έναν πιο ελαφρύ, χιουμοριστικό τρόπο. Γράφω άρθρα στο blog μου, αλλά σκέφτηκα κάτι πιο χαρούμενο. Είναι άκρως ερασιτεχνικό βέβαια, αλλά την έχει την πλάκα του. Εμείς πάντως το ευχαριστηθήκαμε πολύ!
9. Πές μας και για το καινούργιο σου βιβλίο με τίτλο : ” Ψυχολογικά μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα) ” . Τι αφορά και πώς μπορούμε αν θέλουμε να το προμηθευτούμε ?
Είναι το δεύτερο βιβλίο μου και ήθελα να πάω σε περισσότερο βάθος σε θέματα σχέσεων και αυτογνωσίας. Ερωτήματα όπως, “να ερωτευθώ ή να κάνω σχέση;”, η “τι σημαίνει αγαπάω τον εαυτό μου στην πράξη” απαντώνται στο βιβλίο. Είμαι και μαθηματικός, οπότε με ενδιαφέρει η πρακτική διαχείριση της ζωής μας, όχι μόνο η θεωρητική ψυχολογική. Επίσης αναφέρομαι και σε θέματα ταμπού, όπως “τα παιδιά φέρνουν μόνο ευτυχία;” ή γιατί μας εκνευρίζουν τόσο πολύ οι γονείς μας” ώστε να μπορούμε να διαβάσουμε τις σκέψεις που κάνουμε όλοι, αλλά δεν εκφράζουμε τόσο εύκολα. Τέλος υπάρχει και ένα κεφάλαιο που ονομάζεται “Ασθένεια και Ευτυχία”, το οποίο είναι μάλλον αρκετά επίκαιρο! Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί online σε όλα τα τα βιβλιοπωλεία. Ο εκδοτικός οίκος μάλιστα το προσφέρει με δωρεάν μεταφορικά.
10. Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου . Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις και δε σε ρώτησα ? Έχεις κάποιο μήνυμα να στείλεις στους Γρεβενιώτες και όλους τους Έλληνες ?
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Το μόνο που θέλω να (ξανά)τονίσω είναι πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε περάσει δύσκολα και στο παρελθόν. Ας θυμηθούμε πως την ώρα που ζούσαμε τη δυσκολία πιθανώς να μας έπνιγε και να μας φαινόταν τεράστια. Και στο τέλος τη διαχειριστήκαμε κάπως. Ακόμα και αν λαβωθήκαμε από αυτή. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Το νιώθουμε καταστροφικό γιατί είμαστε μέσα σε αυτό. Ας αντλήσουμε δύναμη από την προηγούμενη δύναμή μας. Είναι φυσιολογικό να είμαστε ταραγμένοι. Και θα το διαχειριστούμε και αυτό.
Για το www.grevenamedia.gr :
Mάκης Λιοσάτος
Δημοσιογράφος του Ράδιο Γρεβενά 101,5 .
Και το videάκι :
- Προηγούμενο Επίσημη πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “Πόντος…ο τόπος της Καρδιάς μου”
- Επόμενο Γρεβενά: Ιστορικές μνήμες της 23ης Απριλίου στην Ελλάδα και στον κόσμο